Κυβέρνηση - Χούλιγκανς, σημειώσατε 2!

Δημήτρης Καρυωτάκης
Δημήτρης Καρυωτάκης

Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση αποφασίζει να κινηθεί κατόπιν εορτής, χωρίς σχέδιο και διάθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Εν αναμονή των όποιων ανακοινώσεων για τη βία στα γήπεδα που θα γίνουν σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όλα δείχνουν πως πάμε για ένα σκληρό πακέτο μέτρων, όπου για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση τρέχει πίσω από το πρόβλημα έχοντας στο μυαλό της την επικοινωνία και όχι την ουσία. 

Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση αποφασίζει να κινηθεί κατόπιν εορτής, χωρίς σχέδιο και διάθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, λες και το ζήτημα της βίας στα γήπεδα προήλθε από παρθενογένεση, δεν είναι ζήτημα ετών και η ίδια η κυβέρνηση δεν είναι συνέχεια της προηγούμενης,  που βρέθηκε μπροστά στην εγκληματική δραστηριότητα των χουλιγκάνων  σε διαφορές εκφάνσεις αλλά και πάλι λειτούργησε χωρίς να πείθει πως αντιμετωπίζει στη ρίζα του το πρόβλημα.

Μήπως και μετά τη δολοφονία  του  Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, δεν ακούγαμε και τότε  τα πομπώδη και ηχηρά των κυβερνώντων πως ως εδώ δεν πάει άλλο; Μήπως πέρασε πολύς καιρός από την εν ψυχρώ εκτέλεση του Μιχάλη Κατσούρη έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου και τότε οι κυβερνητικοί παράγοντες έσκιζαν τα ιμάτια τους, αποφασισμένοι να δώσουν λύση στο καρκίνωμα; Τίποτε δεν έγινε τότε, πολύ φοβάμαι πως και τώρα δεν θα γίνει κάτι !

Οι στρατοί των οπαδών που υπάρχουν από τις μεγάλες ομάδες ( του Μαρινάκη, του Μελισσανίδη, του Αλαφούζου, του Σαββίδη και του Καρυπίδη- για να λέμε τα πράγματα με τα ονόματα τους) υπάρχουν για να εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και να αποτελούν μοχλούς πίεσης για εκείνους που τους κατευθύνουν.

Κάποιοι τους αφήνουν να υπάρχουν, βάζουν  λίπασμα στις ρίζες τους, ενώ αδυνατούν να κατανοήσουν πως η βία και η εμφάνιση της αποτελεί πια ρουτίνα και καθημερινότητα στην Ελλάδα του 2023: στα γήπεδα, στα σχολεία από ανήλικους, στην ενδοοικογενειακή μορφή της με τα εκατοντάδες περιστατικά που φτάνουν ή δεν φτάνουν στη δικαιοσύνη, ακόμα και σε αθώα τετράποδα όπως στην περίπτωση της Αράχωβας που κάποιοι έβγαλαν ένα απάνθρωπο πρόσωπο.

Παράλληλα,  με την εξαΰλωση της Χρυσής Αυγής όλα εκείνα τα φασιστοειδή που έβρισκαν ασυλία και ακροατήριο μέσα από την εγκληματική οργάνωση, αλλά κι εκείνες οι περιθωριακές ομάδες των μπαχαλάκηδων που αναζητούν αφήγημα για να παίξουν το παιγνίδι « κλέφτες - αστυνόμοι», μπορούν μέσα από τη μαζικότητα και την αγέλη των οπαδών,  να κινηθούν με άνεση και κάλυψη.  

Το νομικό πλαίσιο για να παταχθεί ο χουλιγκανισμός είναι υπαρκτό και μάλιστα ο ποινικός κώδικας έχει αυστηροποιηθεί, δεν είναι πρόβλημα ο νόμος αλλά η εφαρμογή του. Όμως η κυβέρνηση σκέφτεται - λέει- να κλείσει τα γήπεδα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Για μερικές εβδομάδες, ωσότου ξεχαστεί η δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού και μετά..  τα ίδια πάλι. Και ποιοι την πληρώνουν; Οι ομάδες, οι παίκτες, οι υγιείς φίλαθλοι που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία και στον πυρήνα του το ίδιο το ποδοσφαιρικό προϊόν. Πονάει κεφάλι - κόβει, όχι κεφάλι,  αλλά οτιδήποτε άλλο άσχετο αρκεί να φανεί πως ο γιατρός δεν κοιμάται τον ύπνο του δικαίου ! 

Ξέρετε αν ο Μητσοτάκης θέλει,  εδώ πράγματι μπορεί να κάνει τομές και να  δείξει πως - επιτέλους - σε έναν τομέα κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις, αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία. Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, έχει το σύνολο της κοινωνίας μαζί του, δεν έχει πιθανότατα τους πολύ λίγους και τους πολύ ισχυρούς. Ας αναζητήσει τη διεθνή εμπειρία κι ας αντιγράψει εκείνους που έσπασαν αυγά και μετέτρεψαν τα γήπεδα - ενυδρεία του χουλιγκανισμού σε στάδια - θέατρα που δεν φοβάσαι να  πάρεις το παιδί σου, τη φίλη σου και την οικογένεια σου για να πας στο γήπεδο. Όχι πάντως άλλο επικοινωνιακό κάρβουνο… μπόλικο έχουμε κάψει κι έχουμε καεί από αυτό !

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ