Ανάγκη άμεσης στελέχωσης της Αρχαιολογίας Ρεθύμνου με μηχανικούς

Θοδωρής Δουλουμπέκης
Θοδωρής Δουλουμπέκης

"Το μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων της εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου απαιτεί άμεσα τη στελέχωσή της προκειμένου να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της..."

Του Θοδωρή Δουλουμπέκη*

Δυστυχώς η αρχαιολογία Ρεθύμνου καλείται σήμερα να φέρει εις πέρας το πολυσχιδές και σημαντικό για τον τόπο μας έργο της, χωρίς να έχει στο δυναμικό της ούτε μια/έναν μηχανικό (!). Η προκλητική έλλειψη επιστημονικού προσωπικού (Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών κ.α.) προκαλεί δυστυχώς πλέον τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις στην εξέταση αιτημάτων μηχανικών και ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα η αδυναμία εκτέλεσης επαρκών ελέγχων θέτει σε κίνδυνο την προστασία και ανάδειξη της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Το μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων της εφορείας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, είτε σε επίπεδο διαδικασιών, είτε με όρους χωρικούς καθώς καλύπτει ολόκληρη την Π.Ε. είτε με όρους χρονολογικής κάλυψης από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη σύσταση του ελληνικού κράτους, απαιτεί άμεσα τη στελέχωση της Υπηρεσίας προκειμένου να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της και να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στα ακίνητα και κινητά μνημεία μας.  

Το επόμενο διάστημα μάλιστα η εντατικοποίηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών λόγω νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων για την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον φόρτο εργασίας ενώ θα κινδυνέψουν πολλά επενδυτικά σχέδια να παραμείνουν ένας αριθμός πρωτοκόλλου.

Δυστυχώς φαίνεται πως και η Αρχαιολογική Υπηρεσία και συνολικά το πολιτισμικό μας απόθεμα μπαίνουν κι αυτά στην λογική του «περιορισμού του κράτους» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τζογάροντας τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας αλλά και τη διατήρηση της ταυτότητας μας, στις ιδεολογικές εμμονές του οικονομικού φιλελευθερισμού. Ακόμη και η δρομολόγηση σεναρίων για συνενώσεις Αρχαιολογικών Υπηρεσιών αν δε συνοδευτούν με προσλήψεις μηχανικών, θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα παρά θα λύσουν, εκτός κι αν το σχέδιο είναι και εδώ η απαξίωση και μετέπειτα ιδιωτικοποίηση.

Η στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, ήταν άμεση προτεραιότητα στο πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και θα είναι και στο επόμενο, προκειμένου σε συνδυασμό με το έμπειρο καταρτισμένο προσωπικό της, όχι μόνο να διασφαλίζει η εξυπηρέτηση μηχανικών και πολιτών, όχι μόνο να διασφαλίζει την ανάδειξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς μας αλλά και να μπορέσει να στοχεύσει ψηλότερα, στην ένταξη του αποθέματος μας σε παγκόσμια δίκτυα προβολής αλλά και στην παραγωγή νέων πολιτιστικών αγαθών. Εξάλλου ο πολιτισμός είναι ένα ανανεώσιμο κεφάλαιο.

*Ο κ. Θοδωρής Δουλουμπέκης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (2oc.tech) - Αντιπρόεδρος ΤΕΕ Ρεθύμνου, και Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ρεθύμνου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ