«Λεφτά υπάρχουν» για τα κολέγια της Βοστώνης

Γιώργος Μακράκης
Γιώργος Μακράκης
«Λεφτά υπάρχουν» για τα κολέγια της Βοστώνης

2,2 εκ. ευρώ στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνεις, ενώ τα δημόσια σχολεία λυγίζουν από τις ελλείψεις

Του Γιώργου Μακράκη

Η απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτεί ετήσια- με αναδρομική ισχύ μάλιστα από το 2019- τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης με 2,2 εκατομμύρια ευρώ καταδεικνύει την πελατειακή και καιροσκοπική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αποβαίνει σε βάρος όμως των κοινωνικών δομών του κράτους που χρειάζονται πραγματική στήριξη και χρηματοδότηση.

Κι αυτό διότι το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο να διατεθούν τόσα χρήματα για μια Σχολή ενός κολεγίου στην Αμερική, όπου τα ετήσια δίδακτρα ενός σπουδαστή αγγίζουν τα 21.940 δολάρια το έτος;

Την ίδια στιγμή που στη χώρα μας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στα Δημόσια Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές να χάνουν διδακτικές ώρες.

Την ίδια στιγμή που απαιτείται να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω τα Δημόσια Νοσοκομεία με προσωπικό και εξοπλισμό, ειδικότερα μετά από 10 χρόνια ύφεσης και κρίσης.

Την ίδια στιγμή που οφείλουμε να επενδύσουμε στην έρευνα και στην καινοτομία μέσω των ελληνικών δημόσιων πανεπιστήμιων.

Το σίγουρο είναι πως θα βρούμε αρκετές κατηγορίες (κοινωνικές δομές, χρηματοδότηση Παιδείας, Υγείας, Έρευνας, υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών) που ήταν προτιμότερο να διατεθούν αυτά τα χρήματα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να στηρίζει το κοινωνικό κράτος και τις υπηρεσίες του, προχωρά μεθοδικά σε ιδιωτικοποιήσεις, συρρικνώνει τις δημόσιες δαπάνες, αλλά χρήματα για κολεγιακές σχολές της Αμερικής έχει να δαπανήσει.

Να θυμίσουμε μόνο πως τέτοιες πρακτικές σπατάλης των δημόσιων οικονομικών πόρων σε οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν έχουν αντίκρισμα για την κοινωνία, αποτέλεσε κι έναν από τους βασικούς λόγους να οδηγηθούμε στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Ο Γιώργος Μακράκης είναι Δάσκαλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», Μέλος της Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ