Μια σημαντική επέτειος που φέτος θα είναι απλό...μνημόσυνο

Γιώργος Μηλιαράς
Γιώργος Μηλιαράς
Μια σημαντική επέτειος που φέτος θα είναι απλό...μνημόσυνο

Η Επέτειος 2020 της Μάχης του Λασιθίου ( 20-30 Μαΐου 1867)

 

 

Του Γιώργου Μηλιαρά

  Με το ΠΔ  68/2007 που δημοσιεύτηκε στο 84/23.4.2007 ΦΕΚ, αναγνωρίστηκε η μεγάλη μάχη του Λασιθίου και καθιερώθηκε ως «δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, με ημέρα εορτασμού τη τελευταία Κυριακή του Μαΐου κάθε χρόνο .
 Την ιδιαίτερη, απρόβλεπτη και παράξενη φετεινή χρονιά του «κορονοϊού» όλα θα είναι διαφορετικά. Έτσι επιβάλλουν οι κανόνες αντιμετώπισης της πανδημίας και έτσι θα πράξουμε, «πειθόμενοι τοις ρήμασι των επαϊόντων...» ακόμη και για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου, που όπως φαίνεται θα περιοριστεί σε απλό μνημόσυνο τη φετινή τελευταία Κυριακή του Μάη .
  Με την ανάδειξη και τους λαμπρούς εορτασμούς της επετείου τα τελευταία χρόνια, τιμήσαμε και προφανώς παραμένει ιερή υποχρέωση να συνεχίσουμε να τιμούμε τους ήρωες προγόνους μας που θυσιάστηκαν στη Μεγάλη Μάχη του Λασιθίου, υποχρέωσαν το Σουλτάνο σε παραχωρήσεις και υπενθύμισαν στους Τούρκους για μια ακόμη φορά,  πως όλοι οι Κρητικοί από τα Χανιά, το Αρκάδι  μέχρι το Λασίθι, δεν θα ανεχόταν πολύ ακόμη τη παρουσία τους στο περήφανο νησί, όσο αίμα κι αν χρειαζόταν να χυθεί ...
Κρατάμε στη μνήμη μας ζωντανή τη θυσία τους για να μας θυμίζει το χρέος μας να μιμηθούμε αντάξια το παράδειγμα τους αν και όποτε χρειαστεί ...
Για την ανάδειξη και καθιέρωση της επετείου, έγιναν πολλές προσπάθειες. Στη τελευταία και αποτελεσματική, είχα την εξαιρετική τιμή να ηγούμαι, από τη θέση του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου, σημαντικών επιφανών Λασιθιωτών και πολλών άλλων που υποστήριξαν με θέρμη τη προσπάθεια μέχρι να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα της ανάδειξης και καθιέρωσης της επετείου ως επίσημης εορτής τοπικής σημασίας. Σε όλους εκείνους τους εξαιρετικούς συνοδοιπόρους στις τότε προσπάθειές μου, αφιέρωσα τον  τελευταίο μου χαιρετισμό ως δήμαρχος Λασιθίου, στον εορτασμό της 147ης επετείου την 1 Ιουνίου 2014. 

Στους ίδιους ( αν και κάποιοι απουσιάζουν στον ουρανό ), αφιερώνω και σήμερα τον ίδιο χαιρετισμό, επειδή :
 Δεν πρέπει να ξεχνάμε
Δεν πρέπει να μας απογοητεύουν οι δυσκολίες
 Δεν γίνεται τίποτα από μόνο του χωρίς προσπάθεια
 Το ευχαριστώ δεν είναι μόνο μια έκφραση ευγένειας...

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ