Μονόδρομος η ορθή ενημέρωση και η συνέχεια της προσπάθειας με πιστή τήρηση των μέτρων

Βαγγέλης Παπαδάκης
Βαγγέλης Παπαδάκης
Μονόδρομος η ορθή ενημέρωση και η συνέχεια της προσπάθειας με πιστή τήρηση των μέτρων

Κανένας, μα κανένας έχει το δικαίωμα να επιδίδεται σε ένα κυνήγι μαγισσών, να διαστρεβλώνει άθελα ή ηθελημένα την αλήθεια, να προκαταβάλει αποφάσεις, να προσβάλλει και να στοχοποιεί ανθρώπους που θυσιάζονται για την προστασία της υγείας όλων!

Του Βαγγέλη Παπαδάκη*

 

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα που άφηνε αιχμές για δυο Νοσηλεύτριες του Βενιζελείου όσον αφορά αν ευθύνονται για τη μετάδοση κορονοϊού σε ασθενείς. Θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι άδικο, χωρίς τεκμηρίωση να ενοχοποιούνται, συνάδελφοι, επιστήμονες, επαγγελματίες Υγείας που καθημερινά με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή αγωνίζονται για την προάσπιση της Υγείας όλων μας !!!

 Το ποιος φταίει και σε ποιο βαθμό για την αύξηση των COVID -19 θετικών περιστατικών στην κοινότητα του Ηρακλείου, μέλος της οποίας είμαστε όλοι μας, αλλά και στην εμφάνιση τους σε ένα τμήμα ή τμήματα ενός νοσοκομείου, απαιτεί όχι πρόχειρη, αλλά σοβαρή επιστημονική προσέγγιση, η οποία είναι πολυπαραγοντική!

Ο εμβολιασμός αδιαμφισβήτητα:

  • αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης.
  •  θωρακίζει την υγεία όλων μας, αποτελώντας σήμερα το ποιο σημαντικό όπλο μας έναντι της επιδημίας COVID 19.

Αδιαμφισβήτητα δε:

  • όλοι εμείς οι επαγγελματίες Υγείας έχουμε την ηθική (όχι νομική) υποχρέωση να εμβολιαστούμε, για τους ασθενείς μας, για την οικογένεια μας, για τον εαυτό μας και ολόκληρη την κοινωνία, έτσι ώστε να καταφέρουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες να ξεπεράσουμε όλοι μαζί και αυτή την κρίση !
  • εμείς οι υγειονομικοί πρέπει να είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές του εμβολιασμού, γιατί γνωρίζουμε καλά την σπουδαιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του.
  •  πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα, εξοστρακίζοντας τις αδικαιολόγητες φοβίες που καλλιεργούνται από τους αρνητές, τους ημιμαθείς αλλά και σκοταδιστές της επιστήμης!

Κανένας, μα κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα να επιδίδεται σε ένα κυνήγι μαγισσών, να διαστρεβλώνει άθελα ή ηθελημένα την αλήθεια, να προκαταβάλει αποφάσεις, να προσβάλλει και να στοχοποιεί   ανθρώπους που θυσιάζονται για την προστασία της υγείας όλων !

 

Είναι γνωστό στους κύκλους των ειδικών,  ότι από μόνο του το γεγονός, ότι δηλαδή κάποιος είναι (ή το αντίθετο δεν είναι) εμβολιασμένος δεν σημαίνει ότι θα μας Κολλήσει ή δε θα μας κολλήσει τον κορονοϊό .... δεν είναι τόσο απλό ... δεν είναι τόσο απόλυτο!

Ξέρουμε επίσης  σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης ότι:

 
  • ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί κάποιος, μπορεί και πάλι αυτός να μεταφέρει τον ιό σε κάποιον άλλο κι έτσι η αλυσίδα της μετάδοσης να συνεχιστεί.
 
  • κανένα εμβόλιο δεν ήταν  100% αποτελεσματικό, επομένως δεν υπάρχει 100% εγγυημένη προστασία!
 

Συνεπώς, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι, είναι ζωτικής σημασίας να τηρεί όλους τους περιορισμούς και οδηγίες για τη δημόσια υγεία που δίδονται από τους αρμόδιους οργανισμούς και αρχές.

 

        Στην κατεύθυνση αυτή της αντιμετώπισης της πανδημίας βλέπουμε μια μεγαλειώδη προσπάθεια να καταβάλλεται από όλους τους Ιατρούς, τους Νοσηλευτές, τους  επιστήμονες, τους  επαγγελματίες υγείας, αυτή η πρόσφορα, αυτός ο αγώνας πρέπει να αναγνωρίζεται έμπρακτα από όλους. Βλέπουμε επίσης τις  υγειονομικές δομές του ΕΣΥ, να  βελτιώνουν  μεταξύ άλλων, κατάλληλα τις υποδομές τους, να υιοθετούν και  εφαρμόζουν ενδεδειγμένες διαδικασίες και επιστημονικά πρωτόκολλα (ελέγχου λοιμώξεων κλπ), να κάνουν χρήση των ενδεδειγμένων  μέσων προστασίας και  να ενισχύουν  την στελέχωση του προσωπικού τους,  και εδώ θα σταθώ και θα τονίσω την ανάγκη ενίσχυσης ακόμα περισσότερο της  στελέχωσης,  της νομοθέτησης  κίνητρων  και  ικανοποίησης   παγίων και  δικαίων αιτημάτων,  έτσι ώστε όχι μόνο   με ασφάλεια  η  υγεία των πολιτών  να προασπίζεται και αντιμετωπιστεί η πανδημία, αλλά σιγά σιγά να κτίσουμε ακόμα ποιο σύγχρονες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. 

 

Στο πλαίσιο αυτό της διαρκούς βελτίωσης, της διαρκούς προάσπισης της υγείας των συμπολιτών μας, η εκάστοτε υγειονομική δομή μέσα από μια διαδικασία ελέγχου, διαφωτίζει- ενημερώνει και λαμβάνει ανάλογα μέτρα αντιμετώπισης - βελτίωσης!

 

Χαίρομαι που η Διοίκηση του Βενιζελείου Νοσοκομείου στο συγκεκριμένο θέμα με τις δυο Νοσηλεύτριες, αμέσως έλαβε μέτρα, αμέσως ενημέρωσε και αποκατέστησε την «πληγωμένη  εικόνα» των συναδέλφων που με πήραν τηλέφωνο αμέσως μετά από εκείνο το δημοσίευμα που τους μαράζωσε και τους πλήγωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ευθύνονται.

 Ευχόμενος στους  συνάδελφους  και σε όλους τους ασθενείς που νοσούν από τον ιό  covide-19 περαστικά, θα ήθελα να επισημάνω  για άλλη μια φορά ότι η ορθή ενημέρωση είναι υποχρέωση ή δε συνέχεια της προσπάθειας όλων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με πιστή τήρηση των μέτρων  μονόδρομος !!!

 

Βαγγέλης Παπαδάκης

Νοσηλευτής -Οικονομολόγος Υγείας

Αντιπρόεδρος ΔΣ Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος,  Περιφ. Κρήτης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ