Μπράβο μας!

Δημήτρης Καρατζάνης
Δημήτρης Καρατζάνης

Να είναι άραγε βλάκες οι Εγγλέζοι ,που συνδέουν την οικονομία και την ανάπτυξη μιας χώρας με την εκπαίδευση;

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Mουσκεμένος από την ξαφνική καταρρακτώδη βροχή ,αλλά με εξαιρετική διάθεση,μπήκε χθες το μεσημέρι στο σπίτι ο μικρός μου γιος ο Χριστόφορος,μαθητής πια, φέτος, της ΄Β Λυκείου.

Πέταξε την βρεγμένη τσάντα στην πιο απόμακρη γωνιά του σπιτιού,για να ξεχάσει προφανώς την ύπαρξη της,έριξε το ''κουρασμένο''του κορμί στην πιο αναπαυτική πολυθρόνα -με τα πόδια βεβαίως απλωμένα στο μικρό γυάλινο τραπεζάκι για μεγαλύτερη ξεκούραση -κι άφησε φωνήν ...μεγάλη, με χροιά θριαμβική.''Και τώρα μάνα ,δέκα μέρες ξάπλα''

Είχα - κατά κακή συγκυρία- την ατυχία να μπαίνω κείνη την ώρα στο σπίτι και να παρακολουθήσω ''εκ του σύνεγγυς''όλη τη σκηνή.Κατέβαλα προσπάθεια να παραμείνω ήρεμος και με επιφανειακή ,τουλάχιστον,γαλήνη παρατήρησα.
Ε,όχι και και δέκα.Δυο επί πλέον μέρες αργίας είναι.Παρασκευή και Δευτέρα ,λόγω των εκλογών.
Δεν είσαι καλά ενημερωμένος ,φάδερ ,και το''παιζεις ''και  δημοσιογράφος, μου αντιγύρισε .

Άκου λοιπόν .Δυο μέρες για τις εκλογές  και δύο για το Σαββατοκύριακο τέσσερις.Μία η Τρίτη για συνέλευση των καθηγητών ,πέντε,τρεις ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου ,οκτώ και δύο το επόμενο Σαββατοκύριακο δέκα.Σωστά;
Καλά ακόμα δεν προφθάσατε να κάνετε αγιασμό ,δεν έχετε ακόμα ανοίξει  βιβλίο και αρχίσατε τα δεκαήμερα διακοπών , ρώτησα φανερά ενοχλημένος.
Γιατί,άσχημα είναι ;Τι το λες όμως, σε μένα;Στο κάτω -κάτω εσείς, οι μεγάλοι κάνετε τις εκλογές,τις συνελεύσεις,τις γιορτές και τα πανηγύρια.,Εμείς καμιά κοπάνα κάνουμε μόνο, κι αυτή με το... σταγονόμετρο .Οχι βέβαια γιατί δε μας αρέσει,αλλά γιατί πρέπει μετά να κουβαλάς κηδεμόνες ,δικαιολογητικά κλπ,κλπ

Ας μην παριστάνουμε και τους ολιγαρκείς ,τον διέκοψα .Οχι μόνο ''καμιά'' κοπάνα Πολλές κοπάνες . Αφού είναι κανόνας πια να εξαντλείτε το όριο των απουσιών κάθε χρόνο.Για να μη μιλήσουμε και για κείνες τις καταλήψεις ,που στις μέρες σας έχουν γίνει πια ...εθιμικό δίκαιο .

Αλήθεια ,πότε με το καλό θα ...ρίξουμε φέτος την καταληψούλα μας.Παραμονές Χριστουγέννων μήπως,για να διπλασιάσουμε και τις διακοπές;
Μπα ,είπε . Απ ότι συζητιέται ,μάλλον τις βλέπω για Φλεβάρη .Είναι η πιο κατάλληλη εποχή . Απόκριες βλέπεις.Ρίχνεις μια κατάληψη τότε και ξυπνάς το πρωί, όποτε σου κάνει κέφι. Γιατί ,άντε να σαι ''ξενυχτισμένος''  ,να μην έχεις πιεί πρωινό καφέ και να σου ζητά ο άλλος να κάνεις ανάλυση το ...χαρακτήρα του Μενέλαου στην Ιλιάδα.

Ενώ με... καθεστώς.κατάληψης, ξυπνάς το μεσημεράκι με το πάσο σου,πας μια βόλτα στο σχολείο να δεις πως πάει η περιφρούρηση και το βράδυ ,φρέσκος -φρέσκος ,βόλτα  με την παρέα,για μια από τα ίδια..
Και βέβαια ,η νοοτροπία αυτή δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , πρέπει να πούμε. Οι κοπάνες αποτελούν συνηθισμένη φαίνεται τακτική και των φοιτητών μας ,αφού ,σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας,μόνο το 51,1%των φοιτητών σήμερα, συμμετέχει στην ενεργό ζωή του Πανεπιστημίου.Ποσοστό που συνεχώς φθίνει ,αφού μόλις πέρισυ , ανερχόταν στο 56,2%.

Κατά τ άλλα ο υπουργός παιδείας εξήγγειλε χθες νέες αποφάσεις και καινούργια -βελτιωτικά υποτίθεται - μέτρα.  Αποφάσεις που παρά το όποιο θετικό τους πρόσημο, είναι αποσπασματικές και δεν προσφέρουν στην παιδεία τις ζωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη για να φύγει μπροστά με αξιώσεις
Πριν λίγο καιρό , θα θυμάστε, είχαμε γράψει για κείνη την επιτροπή των Άγγλων επιθεωρητών Μέσης Εκπαίδευσης που πήγε να μελετήσει το εκπαιδευτικό σύστημα της Νότιας Κορέας,επειδή η χώρα αυτή παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο.

Να είναι άραγε βλάκες οι Εγγλέζοι ,που συνδέουν την οικονομία και την ανάπτυξη μιας χώρας με την εκπαίδευση;
Ασφαλώς ,όχι.
Εξάλλου ,οι θλιβερές επιδόσεις μας και στους δύο αυτούς τομείς επιβεβαιώνουν τη στενή μεταξύ τους σχέση..
Τόσο δύσκολο είναι ,άραγε,να γίνει αυτό αντιληπτό από τους κυβερνώντες;

Υ.Γ. Το χρονογράφημα αυτό είχε δημοσιευτεί  πριν 25 χρόνια ,στην τοπική εφημερίδα ''Αλλαγή''.Από τότε βέβαια , έχουν ...βελτιωθεί πολύ τα πράγματα .Οι καταλήψεις πια ,δεν γίνονται για το σχήμα και το μέγεθος της τυρόπιτας ,αλλά τώρα έχουν διευρύνει την διεκδικητικότητα  τους, συμπεριλαμβάνοντας και τα...εθνικά θέματα. Οσο για τα πανεπιστήμια, το  πανεπιστημιακό άσυλο στην πιο ''πούρα''του εκδοχή, αποτελεί αδιαμφισβήτητη κατάκτηση .
Μπράβο  μας !

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ