Να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο από την καθυστέρηση αξιοποίησης των υδρογονανθράκων

Βασίλης Κεγκέρογλου

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί να ψηφίσει τις συμβάσεις που υπέγραψε ο Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ.Σταθάκης προκαλεί θυμηδία αλλά κυρίως αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε πάλι σε περίοδο πολιτικής σχιζοφρένειας

Του Βασίλη Κεγκέρογλου

Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε υπέρ της Κύρωσης για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, για εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Αφορούν το σήμερα, αλλά και το μέλλον.

Πρέπει να προχωρήσουν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον για να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για τις επόμενες γενιές.

Καθυστέρησαν 4 χρόνια, αφού οι συμβάσεις αυτές, όπως και άλλες θα μπορούσαν ήδη να παράγουν αποτέλεσμα προς όφελος της χώρας.

Το 2014 βεβαίως πρόλαβαν και κυρώθηκαν 3 συμβάσεις (Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός) και εδώ πρέπει να τονίσω ότι ήταν επιλογή μας με τον Γιάννη Μανιάτη να έρχονται οι συμβάσεις για κύρωση στη Βουλή.

Η επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2011 να δημιουργήσει τον σύγχρονο οδικό χάρτη για την έρευνα, παραγωγή και αξιοποίηση υδρογονανθράκων ήταν μια πολύ σημαντική εθνική και πατριωτική απόφαση.

Παρότι τότε η χώρα είχε ήδη εισέλθει στη δίνη της κρίσης και του μνημονίου, που προκάλεσε η πολιτική του οικονομικού εκτροχιασμού της κυβέρνησης Καραμανλή 2004 – 2009, εμείς πιστεύοντας στις δυνατότητες της χώρας επιμείναμε στην αντιμετώπισή της, αλλά είμασταν ήδη μόνοι.

Η κύρια υπαίτια της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία σφύριζε αδιάφορα, στην καλύτερη περίπτωση, όταν δεν είχε αντιμνημονιακό οίστρο αλλά καιοι λοιπές πολιτικές δυνάμεις, ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένος και Χ.Α., συγκρότησαν το ετερόκλητο αντιμνημονιακό καρτέλ, ήταν απέναντι και λιθοβολούσαν αδιακρίτως και βεβαίως πάντα αντίθετο και το ΚΚΕ.

Τον Ιούλιο του 2011, μια κρίσιμη περίοδο με τις πλατείες της αντίδρασης στο ζενίθ, εισάγεται για συζήτηση στη Βουλή ένα κρίσιμο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και τη δυνατότητα της Ελλάδος να σταθεί στα πόδια της.

Με το νόμο αυτό τον 4001:

-δημιουργείται το 2011 ο δημόσιος ελληνικός φορέας ΕΔΕΥ για τη διαχείριση για 99 χρόνια όλου του θέματος της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, με ελληνική διοίκηση, αντίθετα με το Υπερταμείο του ΣΥΡΙΖΑ.

-δρομολογούνται οι πρώτες έρευνες με τα γνωστά σεισμικά, που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια.

-καθορίζεται η διαδικασία παραχώρησης για ερευνητικές γεωτρήσεις και συνολικά των παραχωρήσεων βυθοτεμαχίων για την παραγωγή και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Ακολουθεί η Εισήγηση της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών που έγινε ο νόμος 4162/2013 και καθόριζε τη διάθεση των κερδών του δημοσίου από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων

-75% στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα στον ειδικό λογαριασμό ΕΛΓΑΚ για την διασφάλιση των συντάξεων και των γενεών

-20% στο Πράσινο Ταμείο για αναπτυξιακά έργα στην αντίστοιχη Περιφέρεια

-5% απ’ ευθείας στην Περιφέρεια και εν προκειμένω στις Περιφέρειες Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου.


Και ένα ποσοστό για χρηματοδότηση προγραμμάτων για εκπαίδευση και μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των ορυκτών πόρων και των πετρελαίων και σύμφωνα με την πρότασή μας για διεύρυνση του αντικειμένου και για το περιβάλλον και την οικονομία.

Με τους δυο εμβληματικούς νόμους που προανέφερα το ΠΑΣΟΚ αποτύπωσε την φιλοσοφία του για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τη διάχυση της ωφέλειας στην κοινωνία σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη που αποτελούν βασικούς πυλώνες πολιτικής της σοσιαλδημοκρατίας.

Η πολιτική αυτή του ΠΑΣΟΚ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων σε συνδυασμό με τη μεγάλη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ήταν ανάγκη να δρομολογηθεί στην Ελλάδα, για να συμβάλει στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Την ίδια ώρα αντιμνημονιακοί πολιτικοί αρχηγοί που έγιναν και οι δύο Υπουργοί του Σύριζα, ο ένας ο ακροδεξιός μιλούσε για υδατάνθρακες και ο άλλος έκανε και κάνει ακόμα αγώνα εναντίον της αξιοποίησης των κοιτασμάτων.

Η ψήφος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο των κομμάτων που είχαν διαχειριστεί ή διαχειρίστηκαν την εξουσία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

ΣΥΡΙΖΑ σε όλα ΟΧΙ, επί της αρχής και επί των άρθρων και κοντά όπως ήταν αναμενόμενο το ΚΚΕ.Η Νέα Δημοκρατία σε πολλά κρίσιμα άρθρα ψήφισε ΟΧΙ όπως η δημιουργία του φορέα της ΕΔΕΥ γιατί λέει ήταν δημόσιος, κρατικός.

Η ιστορία έχει ήδη καταγράψει και τις αντιδραστικές δυνάμεις, αλλά και τους αδιάφορους. 2010-2012 έτσι πορεύτηκε η Ελλάδα με τους δρώντες ενάντια στην κρίση που ουσιαστικά ήταν μόνο το ΠΑΣΟΚ και η χειμαζόμενη κοινωνία και τους αντιδρώντες στην προσπάθεια μας να αντιμετωπιστεί η κρίση που ήταν όλο αντιμνημονιακό καρτέλ.

Η μεγάλη απάτη που οργάνωσαν συγκεκριμένα συμφέροντα, με προμετωπίδα τον κ. Τσίπρα ανέδειξε και την επόμενη Κυβέρνηση με ομογενοποίηση Συριζα Ανελ.

Θα καταργούσαν τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο κι έφεραν το 3ο αχρείαστο, το σκληρότερο μνημόνιο με τα ματωμένα πλεονάσματα από την υπερφορολόγηση και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Έπληξαν μικροσυνταξιούχους με την εξαφάνιση του ΕΚΑΣ και την κατάργηση του κατώτερου πλαφόν στις συντάξεις και μάλιστα σε περίοδο πλεονασμάτων.

Την ίδια περίοδο η Κυβέρνηση Σύριζα από το 2015 σαμπόταρε το σχέδιο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.

Με τους κ.κ. Λαφαζάνη και Σκουρλέτη Υπουργούς, ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί που ήταν στον αέρα και πάγωσαν οι υπόλοιπες διαδικασίες.

Ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση των περιοχών έρευνας και εκμετάλλευσης, που συζητούμε έγιναν τον Αύγουστο 2017, μετά την αλλαγή Υπουργού που όμως φαίνεται ότι δεν ήταν αλλαγή πολιτικής.

Οι τέσσερις (4) συμβάσεις υπογράφηκαν από τον Υπουργό 10 ημέρες πριν τις Εθνικές εκλογές, ενώ η πρακτική λέει ότι μπορούσαν να υπογράψουν 3-4 μήνες από την κατάθεση του ενδιαφέροντος.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί να ψηφίσει τις συμβάσεις που υπέγραψε ο Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ.Σταθάκης προκαλεί θυμηδία αλλά κυρίως αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε πάλι σε περίοδο πολιτικής σχιζοφρένειας.

Είναι συμβολικό της επανάκαμψης τους ως δήθεν αντιμνημονιακών του δικού τους αυτή τη φορά μνημονίου που συνεχίζει να είναι σε ισχύ και με την ευθύνη της Ν.Δ..Η Ν.Δ που πρόσθεσε κι αυτή την δική της καθυστέρηση.

Οι πανέτοιμοι έκαναν 2,5 μήνες για να τα φέρουν στη Βουλή 4 έτοιμες συμβάσεις όταν μπορούσαν σε 15 μέρες.

Σημειώνω στο διάστημα αυτό 60 μέρες δεν είχαμε νομοθετικό έργο.

Ελπίζω να μην συνεχιστεί η ίδια τακτική καθυστέρησης με την προκήρυξη των άλλων (4) τεσσάρων περιοχών νότια της Κρήτης ανατολικά των οικοπέδων που συζητούμε.

Επιπλέον η Κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε την πρόταση μας για ακρόαση φορέων, επιστημονικών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών προκειμένου να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για την υλοποίηση των συμβάσεων και την εξάλειψη των κινδύνων για πρόκληση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Η ενεργειακή πολιτική 2010-2014 γενικότερα, την ευθύνη της οποίας κυβερνητικά είχε το ΠΑΣΟΚ οδήγησε την Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων του 2020 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, πάρα πολύ νωρίς.

Αυτή την αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στον ΟΗΕ στη συζήτηση για το κλίμα και ήταν θετικό για την Ελλάδα και ας μην μιζεριάζουν κάποιοι Συριζαίοι, αλλά ας αναλογιστούν και οι Νεοδημοκράτες την αρνητική στάση που είχαν αρχικά για τις ΑΠΕ.

Τα επόμενα χρόνια είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αποτιμήσουμε απόλυτα θετικά και την πολιτική που σχεδιάσαμε το 2010, για την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα συνεχίσει να επιδιώκει την επίτευξη συνεννόησης για τα εθνικά και τα μείζονα ζητήματα της χώρας, όχι στην πορεία και λόγω κομματικής ανάγκης, αλλά από την αρχή, λόγω εθνικής στρατηγικής και πίστης στη δύναμη της Ελλάδας και τους ανθρώπους της.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ