Ο Δένδιας που έγραψε ιστορία και οι γνωστοί... παράφωνοι της ιστορίας

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης
Ο Δένδιας που έγραψε ιστορία και οι γνωστοί... παράφωνοι της ιστορίας

Ποιοι έχουν αντίρρηση για την στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών; Κάτι γραφειοκράτες και νενέκοι που δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει πλέον στην περιοχή μας

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

Όταν τον κάλεσε ο Σουλτάνος στο Παλάτι αναρωτιόμαστε εάν θα βρει καρεκλάκι να καθίσει. Καλά τα είπε και από τον καναπέ αν και περισσότερο ήταν εκεί για να τα ακούσει. Στη συνέχεια η συνάντηση με τον ομόλογό του εξελίχθηκε απρόσμενα καλά. Έτσι φάνηκε στην αρχή:

-Νίκο μου, ο ένας

- φίλε μου, Μεβλούτ, ο άλλος.

Ξεχείλιζαν τα μέλια περίσσευαν  τα καλά λόγια. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών βγήκαν από τη συνάντηση τηρώντας όλα τα μέτρα. Αποστάσεις, μάσκες όπως περίπου επιβάλλουν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Τσαβούσογλου ξεκίνησε δίδοντας ένα περίγραμμα της συνάντησης, περιγράφοντας με διπλωματική ευγένεια τα όσα μας χωρίζουν και  αυτά που μπορούν πιθανώς να μας ενώσουν- αυτό δεν ειναι ποτέ σίγουρο σε αυτή την πλευρά της Μεσογείου. Καμία είδηση, τίποτα καινούργιο από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Και τότε ο Δένδιας έβγαλε τη μάσκα.  "Τώρα θα σε φτιάξω εγώ" ήταν το ύφος του. Φαινόταν ότι γιάλιζε το μάτι. Και άρχισε να λέει και να περιγράφει όσα συνέβησαν μέσα στη συνάντηση, αλλά και όσα έχουν προηγηθεί όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά τους τελευταίους μήνες!

"Δεν μπορώ να μην πω για όσα κάνατε με τους μετανάστες, με τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, στο Αιγαίο..." άρχισε να αραδιάζει όλα αυτά τα...οθωμανικά παιγνίδια που τα ζήσαμε στον χρόνο που πέρασε. Απάντησε ακόμη και για...την στρατικοποίηση των νησιών που είμαστε ...εκτός συνθήκης και το περιφέρουν ως επιχείρημα οι Τούρκοι!

Ο Τσαβούσογλου έπαθε πάρεση. Φαινόταν πια στο πρόσωπο ότι...δεν μπορούσε να χωνέψει την...αγένεια του συνομιλητή του.

-Βρε σε έχω εδω, σε πήγα στον πρόεδρο, σε ποτίζω, θα σε ταίσω και λες τέτοια. Ακου να δεις...απάντησε με ύφος...αγά στον ρωμιό που ήταν έτοιμος να σκύψει το κεφάλι.

"Αυτά που ξέρεις θα τα ξεχάσεις! Οι συνθήκες είναι αυτές, να τις διαβάσεις. Θα τα ακούσεις τώρα εδώ μπροστά σε όλους" ήταν το ύφος του Δένδια που πραγματικά έγραψε ιστορία. Ποτέ κανένας Έλληνας πολιτικό δεν μίλησε σε αυτή τη γλώσσα, τη γλώσσα της αληθείας με αυτή την αυστηρότητα μέσα στην Τουρκία!

Δεν είναι τυχαίο ότι η στάση του υπουργού Εξωτερικών βρήκε ομόθυμη έγκριση των Ελλήνων ακόμη και από τα συνήθη γκρινιάρικα κοινωνικά δίκτυα, ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έπρεπε να βρουν ένα καλό λόγο να πουν…Πώς αλλιώς;

Μοναδική παραφωνία κάποιοι που…φοβούνται και τη σκιά τους λέγοντας να «δούμε τώρα  πως θα αντιδράσουν οι Τούρκοι, τι θα κάνουν τις επόμενες ημέρες»! Τι να κάνουν δηλαδή; Θα βγάλουν κανένα ωκεανογραφικό στο Αιγαίο; Θα φέρουν μετανάστες στον Εβρο; Θα υπογράψουν κανένα μνημόνιο για ΑΟΖ με την Μαδαγασκάρη; Μα όλα αυτά κάνουν τόσο καιρό! Προκλήσεις, απειλές και γι αυτό η σχέση μας είναι στο ναδίρ. Εάν τα ελληνοτουρκικά ήταν στο καλύτερο σημείο τους τότε ο Δένδιας θα ήταν unfair. Τώρα ήταν απολύτως σωστός, οξυδερκής και εύστοχα διπλωματικός όπου χρειαζόταν.

«Δεν σας φοβόμαστε, δεν απειλούμαστε. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, αλλά όχι να υποκύψουμε» ήταν το μήνυμα του Δένδια ακολουθώντας το δόγμα Κίσινγκερ πως η « μετριοπάθεια είναι προσόν μόνο όταν οι άλλοι αντιλαμβάνονται ότι έχεις και άλλες επιλογές.»

Κι άλλες επιλογές δεν έχουμε, είναι σαφές πια και το λέω για τους…παράφωνους κι εκείνους που αντί να βλέπουν το δάσος -τα ελληνικά συμφέροντα και τον πατριωτισμό που απαιτείται- κοιτάζουν το δέντρο που είναι το πιθανό…κέρδος που έχει ο Δένδιας στο πολιτικό και κομματικό χρηματιστήριο. Φοβούνται μην πάρει πόντους στην κομματική γραφειοκρατία με την στάση του. Ολίγιστοι και νενέκοι όπως πάντα…
 

Δείτε επίσης:

Σύγκρουση Δένδια – Τσαβούσογλου on air για Αιγαίο και Θράκη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ