Ο Πλανήτης Γη σε απόκρημνη κατάσταση

Πέτρος Ι. Μηλιαράκης
Πέτρος Ι. Μηλιαράκης

του Πέτρου Μηλιαράκη*

Η πρόσφατη πανευρωπαική... «καλοκαιρία» που φέρει σε απόκρημνη κατάσταση καθημερινότητας τους πολίτες κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν την ανθρώπινη αντοχή, εγείρει το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος ως κυρίαρχου έννομου αγαθού!

Λόγω της επικαιρότητας αυτής ας επισημειώσουμε τα εξής:

Η Βρετανική Κυβέρνηση (ή άλλως η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου) προ πολλού χρόνου ,δημοσιοποίησε (δυστυχώς λίγοι ασχολήθηκαν...) την «έκθεση Στέρν» , η οποία αφορά στην οικολογική κατάσταση του Πλανήτη.

Η αρχική διαπίστωση της έκθεσης αυτής (ξεπερνά τις 700 σελίδες), είναι η επισήμανση του ανησυχητικού φαινομένου της ανόδου της θερμοκρασίας στον Πλανήτη. Προϋπόθεση δε καταπολέμησης του φαινομένου αυτού, σε επίπεδο χρηματοδότησης, είναι να καταβληθεί αμέσως το 1% του Παγκοσμίου ΑΕΠ, ώστε με πρόθεση σταδιακής αύξησης του στο 5πλάσιο έως και στο 20πλάσιο, να καταστεί δυνατόν να αποτραπούν οι εφιαλτικές καταστάσεις οι οποίες απειλούν οτι ...επέρχονται! Συνεπώς:
Ο Κόσμος θα πρέπει να δράσει αμέσως για να περιορίσει τις τεράστιες ζημίες που προκαλούνται ήδη στον Πλανήτη. Δεν υπάρχει τίποτα σοβαρότερο και τίποτε πιο επείγον. Απαιτούνται όμως οι πιο αποφασιστικές αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Επίσης, σύμφωνα με την προαναφερόμενη «έκθεση Στέρν», η αντίδραση και η παρέμβαση διάσωσης του Πλανήτη μας πρέπει να είναι άμεση από τις Κυβερνήσεις και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να ασκηθούν πολιτικές ώστε η παγκόσμια τιμολόγηση των εκπομπών του άνθρακα, η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών του Άνθρακα (EETS), καθώς και οι νέοι στόχοι μείωσης των εκπομπών αυτών να περιορισθούν άμεσα κατά 30% μέχρι το 2020 (!) και κατά 60% μέχρι το 2050.
Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες Χώρες η τάση στις εκπομπές αυτών των αερίων (των αερίων του θερμοκηπίου δηλαδή) έφθασαν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ. Στο ατυχή αυτό πίνακα συμπεριλαμβάνεται και η Χώρα μας –πέμπτη σε κατάταξη!..
Πέραν όμως του οικολογικού, υφίσταται ευθέως και οικονομικό πρόβλημα –πρόβλημα ανάπτυξης.

Επ’ αυτού ο σερ Νίκολας Στέρν ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να αναληφθεί δράση προστασίας του περιβάλλοντος, άλλως η παγκόσμια οικονομία θα γνωρίσει σημαντική επιβράδυνση. Η έρευνα αυτή ,όπως προαναφέρεται , είχε παραγγελθεί από τη Βρετανική Κυβέρνηση με σκοπό να εκτιμηθούν οι συνέπειες που θα έχει η αύξηση της θερμοκρασίας του Πλανήτη στη Βρετανία, αλλά και στον Κόσμο ευρύτερα έως το 2100 , δηλαδή χρόνος επιπτώσεων οριζόταν το τέλος του αιώνα.

Πέραν όμως των δυσμενών συνεπειών επί του περιβάλλοντος ,λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, απειλούνται και δυσμενείς συνέπειες σε βάρος της οικονομίας. Έτσι εκτιμάται ότι η μη λήψη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος θα προκαλέσει ζημία η οποία συντόμως θα ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 5,5 τρις ευρώ!

Ως κατακλείδα: ο σερ Νίκολας Στέρν (ο οποίος διετέλεσε και επικεφαλής των οικονομολόγων της «Παγκόσμιας Τράπεζας»), με τις απόψεις του για την υπερθέρμανση του Πλανήτη Γη, επισημαίνει εγκαίρως τον κινδύνο όχι μόνο για το περιβάλλον καθεαυτό, αλλά και για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας!


* ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκα Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU).

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ