«Ποιος σε ξει και ξέσαι»;

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης
«Ποιος σε ξει και ξέσαι»;

Ο ΒΟΑΚ, οι πολιτικοί και η ανάγκη τους να πουν κάτι να περάσει η ώρα

 

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

 

Υπάρχει μια ωραία ελληνική έκφραση που όμως δεν τη συνηθίζουμε στην Κρήτη. Συχνά λέγεται με διφορούμενη έννοια: «ποιος του είπε να τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη;» και ανάλογα το που αποδίδουμε το….τρίψιμο εκτιμούμε και τις συνέπειές του.  Η δική μας ντοπιολαλιά δεν έχει…γκλίτσα, δεν έχει τσοπάνη. Έχει σταθερά κατσούνα, βέργα, άντε ντιχαλόβεργα και μόνο βοσκό! Στα κρητικά βουνά ποτέ λοιπόν δεν θα βρεις… τσοπάνη, αλλά πάντα ένα βοσκό με… συχνά πρόβατα που ενίοτε ψηφίζουν κιόλας!

Θυμήθηκα την ωραία αυτή ποιμενική -και μερικές φορές άκρως…σεξιστική!- έκφραση ακούγοντας τις τελευταίες ημέρες τον καταιγισμό προβλέψεων και αναγγελιών για τον ΒΟΑΚ! «Βοά ο κόσμος για τον ΒΟΑΚ και η Κρήτη δεν πήρε χαμπάρι» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του νέου έργου που παίζεται στις οθόνες μας.

Μια το σόου που έστησε ο υπουργός Υποδομών με τον βουλευτή των Χανίων για να μας πουν ότι είναι έτοιμα τα μοντέλα της χρηματοδότησης, πως είναι…τελειωμένα όλα τα σχέδια και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια!

Και από την άλλη ο υφυπουργός Υποδομών που αν και κρητικός, που  ξέρει την ιστορία του δρόμου που όλο φτιάχνεται και όλο ο ίδιος μένει…δεν εφείσθη λόγων και υποσχέσεων!

«Το 2022 ξεκινάμε και σε 8-9 χρόνια θα είναι έτοιμος ο ΒΟΑΚ» είπε και επανέλαβε τα κλασικά περί καμένης γης  από τους προηγούμενους, που θυμίζω ότι αυτοί – ο Τσίπρας με τον περιφερειάρχη- θα τον εγκαινίαζαν το 2023! Αλλά, φευ, χάσανε τις εκλογές και δεν προλάβανε…

Ο κάθε υπουργός, άγνωστο γιατί, αισθάνεται την ανάγκη να εμφανιστεί στον δημόσιο λόγο ως άλλος Καλοχαιρέτας που στην ταινία είχε τη θρυλική ατάκα: Ετελείωσε!

Μα, γιατί κύριοι; Τι σας κάνει να ξύνεστε; Ουδείς σας ενοχλεί! Βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και λοιποί παράγοντες δεν σας έχουν απασχολήσει με το θέμα. Μπορεί να είναι ελάσσον, δεν αντιλέγω. Αλλά έτσι κι αλλιώς οχλήσεις δεν έχετε. Ο λαός πάλι, η κοινωνία ολόκληρη παρακολουθεί χρόνια τώρα απαθής τις υποσχέσεις, τα «θα» και τα παχιά λόγια χωρίς να δυσανασχετεί. Ενίοτε μάλιστα -νάτα τα πρόβατα!- σας αποζημιώνει και με υψηλά ποσοστά- εντάξει ειδικά ό,τι είναι ΠΑΣΟΚ.

Με εξαίρεση ποτέ πότε κανένα κειμενάκι, άντε σχόλιο-σαν το σημερινό- και ο Τύπος βαρέθηκε να γράφει δεκαετίες τώρα για «τα ίδια και τα ίδια»!

Δεν ξέρω που να αποδώσω, λοιπόν,  όλη αυτή τη σπουδή. Βοά άραγε ο κόσμος για τον ΒΟΑΚ και όντως οι ιθαγενείς δεν το ξέρουμε; Ασχολείται κάποιος και αισθάνονται την ανάγκη να μας πουν ένα ακόμη παραμύθι; Θα εισπράξουν μαύρη ψήφο και δεν το έχουμε καταλάβει; Ή μήπως είναι στο DNA των πολιτικών μας να διηγηθούν μια ακόμη ιστορία η οποία απλώς δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα;

Ο Τσώρτσιλ έλεγε ότι «πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε.». Οι δικοί μας δεν έχουν ανάγκη ούτε αυτό, να εξηγήσουν γιατί δεν έγινε! Έχουν εξασφαλίσει την επιδοκιμασία των προβάτων!

 

ΥΓ: Γράψαμε τόσο κείμενο και αντίστοιχη έκφραση «στην γκλίτσα του τσοπάνη» δεν βρήκαμε στα κρητικά. Αλλά πως να μεταφράσεις την έκφραση; Νομίζω πως το καλύτερο είναι «ποιος σε ξει και ξέσαι»; Ή μήπως «ξι, ξι ίβαλε η αίγα το κέρατο στον κ@@@ της;»

 

 

 

δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ