Κυνηγώντας το «χάπι» της επικαιρότητας

Ειρήνη Τσάκα
Ειρήνη Τσάκα

Στη χώρα που έχει οπαδούς το «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»

Της Ειρήνης Τσάκα


Πιθανότατα έχετε προσέξει ότι υπάρχει ένα emoji (ιμότζι) κρητικάτσι στην αρχική σελίδα του cretalive (βλέπε την οθόνη του υπολογιστή πάνω δεξιά).
Μια γελαστή φατσούλα, φορά και κρητικό σαρίκι και δίπλα της ο τίτλος της κατηγορίας είναι: «Happynews» - ήτοι «Χαρούμενες Ειδήσεις».

Δεν θα σας πω πόσες διαβουλεύσεις έγιναν για να καταλήξουμε στην τελική μορφή του χαμογελαστού κρητικακίου, αλλά θα περάσω πάραυτα στον καθημερινό «αγώνα» μας να βρούμε έστω και μία είδηση την οποία μπορούμε αγόγγυστα να εντάξουμε στη συγκεκριμένη κατηγορία με όσο γίνεται αντικειμενικά κριτήρια.

Η αρχική ιδέα, που γεννήθηκε μέσα στo περίφημο και πρωτόγνωρο για όλους μας γενικό lockdown της περασμένης άνοιξης, ήταν να προσφέρουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, τα καλά νέα στην «μάχη» των επιστημόνων με τον φονικό SARS-CoV-2.
Μια και τα πράγματα όμως δεν προχώρησαν όσο γρήγορα θα θέλαμε όλοι και ο κορωνοϊός μας «κατσικώθηκε» κι έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας, τα happynews όφειλαν να διευρυνθούν, για να σπάσουμε και την μονοτονία της επικαιρότητας των κρουσμάτων, που πηγαίνουν πάνω-κάτω, πέρα-δώθε, υπάρχουν ή δεν υπάρχουν (όπως πιστεύουν μάλλον πολλοί ανάμεσά μας).

Ωστόσο από τις πρώτες μέρες δημιουργίας της ιδιαίτερης αυτής κατηγορίας ειδήσεων, μια ερώτηση πλανάται μεταξύ των μελών της ομάδας και εμφανίζεται αμείλικτη σε καθημερινή βάση να μας προβληματίσει: Ποια είδηση είναι «happy»;
Αυτή που θα σε κάνει να γελάσεις «με την καρδιά σου», αυτή που σου «δίνει» κάτι να περιμένεις, αυτή που σου δείχνει το ποτήρι μισογεμάτο; Και σε ποια ζυγαριά την ζυγίζουμε;

Βλέπετε στη χώρα που έχει οπαδούς το «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» όταν τελικά ψοφήσει η κατσίκα αυτό μάλλον είναι «χάπι» νέο για τον γείτονα (τον άλλο, όχι τον ιδιοκτήτη του άμοιρου ζώου).
Εκεί που η πλειονότητα των Ελλήνων - με βάση δημοσκοπήσεις - θεωρεί happy μια είδηση όπως π.χ η απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής, κάποιοι άλλοι (και είναι αρκετοί πιστέψτε με) τη χαρακτηρίζουν «όνειδος».
Ακόμα και η σύλληψη μαθητών γυμνασίου και η κράτησή τους επί 4ήμερο στη ΓΑΔΑ, πολλούς τους χαροποίησε, οπότε ίσως θα έβαζαν μόνοι τους μια χαμογελαστή φατσούλα δίπλα στον σχετικό τίτλο.

Κι αν τα παραπάνω παραδείγματα μοιάζουν «τραβηγμένα», καλό είναι να κερδίσει ένας συμπολίτης μας ένα ή δυο εκατομμύρια ευρώ στο Τζόκερ, αλλά – μεταξύ μας –διαβάζοντάς την είδηση μάλλον θα ζηλέψουμε (το λιγότερο), δεν θα αισθανθούμε και τόσο happy.
Θα μπορούσαμε χωρίς πολύ σκέψη να βάλουμε το χαμογελαστό κρητικάτσι δίπλα στον τίτλο: «Στα 87 της χρόνια η Ζωζώ Σαπουντζάκη ξεσήκωσε το πλατό του «Just The 2 Of Us» αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω θα έπρεπε η αειθαλής καλλιτέχνιδα να κατατάσσεται σε μια ολόδική της κατηγορία.

Σίγουρα, όσο και να το θέλουμε, δεν μπορούμε να σας κάνουμε όλους με μιας «happy».
Ακόμα και το περίφημο «no news is good news» θα δημιουργούσε «στερητικά σύνδρομα» καθώς βρισκόμαστε στην εποχή της υπερπληροφόρησης!
Διατηρούμε λοιπόν τις καλύτερες προθέσεις και - βασιζόμενοι στις υποκειμενικές εκτιμήσεις μας - εξακολουθούμε να αναζητούμε αυτό που πιστεύουμε προσφέρει έστω και πρόσκαιρη χαρά και θα βοηθά να συνεχιστεί ο καθημερινός αγώνας λίγο πιο εύκολα.

Κι αν στο δρόμο σας βρεθεί κάτι σε «happy», ευχαρίστως να το δημοσιεύσουμε και να κάνουμε και μερικούς ακόμα να ρίξουν μια ματιά στην «φωτεινή πλευρά της ζωής». Γιατί σίγουρα υπάρχει κι αυτή, με αντικειμενικά κριτήρια!


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ