Πως θα είναι ο τουρισμός στο μέλλον

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Υπάρχει ένα ερώτημα και είναι  το εξής. Θα συνεχίσει ο τουρισμός να είναι όπως πριν ή θα αλλάξει;

Του Δημήτρη Μιμή 

 

Οι διακοπές πλησιάζουν. Τα σύνορα ανοίγουν ξανά. Η επιθυμία για διακοπές, λόγω καλοκαιριού αλλά κυρίως λόγω του  μακρού περιορισμού,  επιστρέφει. 

Υπάρχει ένα ερώτημα και είναι  το εξής. Θα συνεχίσει ο τουρισμός να είναι όπως πριν ή θα αλλάξει; Ποια θα είναι η τάση του;  

Το σίγουρο είναι ότι θ΄ αλλάξει και το πρώτο θέμα  στον τουρισμό είναι ο τρόπος που ταξιδεύουμε. Θα συνεχίσουμε άραγε να έχουμε τις ίδιες συνήθειες όπως όταν ταξιδεύαμε άλλες χρονιές ή θα ξανασκεφτούμε τον τρόπο αυτό; 

Σήμερα υπάρχουν   δυο βασικά θέματα που θα μας επιτρέψουν ή όχι για να ταξιδέψουμε. Το πρώτο είναι τα οικονομικά μας. Υπάρχον πολλά άτομα που έχουν απολέσει  τη δουλειά τους χάνοντας ένα μέρος του εισοδηματικός τους και ανησυχούν για το μέλλον τους. Με τι οικονομικά θα ταξιδέψουν τα άτομα αυτά; Το δεύτερο είναι το θέμα της υγείας που συνδέεται με την πανδημία και σίγουρα είναι πηγή ανησυχίας. Ποιος θα ταξιδέψει σήμερα έχοντας μπροστά του την πανδημία. Το πιο πιθανό είναι να  αναβάλλουν τις διακοπές  για την επόμενη χρονιά και αυτό αν έχει βρεθεί το εμβόλιο. 

Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που και αυτός συμβάλλει στο αν θα μας επιτρέψει να ταξιδέψουμε. Αυτός είναι η χώρα την οποία  θέλουμε να επισπευτούμε. Σήμερα λόγω κορωνοϊού ορισμένες χώρες είναι απαγορευτικές. Θα πηγαίνατε Αγγλία ή Αμερική; Και βέβαια όχι. Οι ταξιδιώτες θα προτιμήσουν χώρες όπου ο κωρονοϊός δεν έχει εξαπλωθεί πολύ, όπως για παράδειγμα η χώρα μας. Προσωπικά πιστεύω ότι, οι τόποι  που θα επισκέπτονται οι τουρίστες είναι αυτοί που μέχρι τώρα δεν έχουν επισκεφτεί. Δηλαδή μακριά από τις πολυσύχναστες περιοχές. Να ξέρουμε ότι το πράσινο θα πάρει τη θέση του εξωτισμού. Θα πρέπει λοιπόν αυτές οι περιοχές να γίνουν ο στόχος όλων των μελλοντικών  τουριστικών πολιτικών μας. 

Η επιδημία που περνούμε  ακόμα, θα μας κάνει να ξανασκεφτούμε τις διαδρομές μας. Σήμερα υπάρχει μεγάλη  αβεβαιότητα ως προς το να ξεφύγουμε από τα σύνορα μας. Σήμερα θα αναγκαστούμε να περιοριστούμε σε μια περιοχή με μέτρια περίμετρο. Δηλαδή θα θελήσουμε να ταξιδέψουμε σε κοντινές περιοχές, παίρνοντας το  τρένο ή το αυτοκίνητο μας και αποφεύγοντας το αεροπλάνο. Έτσι οι διεθνείς τουρίστες θα περιοριστούν και αυτό θα έχει για τη χώρα μας ένα αρνητικό οικονομικό αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο. Ο τουρισμός, όσο θα υπάρχει ο κορωνοϊός, θα γίνει πιο αργός  αλλά θα είναι πιο καθαρός και  στο τέλος κερδισμένος θα βγει ο πλανήτης μας. Ο παγκόσμιος τουρισμός ευθύνεται για το 8% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου συμπεριλαμβάνοντας τις μεταφορές, τη διαμονή και όλα τ΄ άλλα. 

Πιστεύω ότι και μετά το πέρας της πανδημίας ο τουρισμός θα αναθεωρηθεί. Όλοι στον πλανήτη θα στραφούν σ΄ ένα άλλο τουρισμό, αυτόν που λέγεται πράσινος τουρισμός. Οι τουρίστες θα θέλουν πια να κάνουν διακοπές  μακριά από πολυσύχναστες περιοχές, να είναι κάπου απομονωμένα, όπου θα παραμένουν σταθερά επί πολλές μέρες χωρίς να απομακρύνονται από τον συγκεκριμένο τόπο. Θα πρέπει λοιπόν, για να επιβιώσουμε οικονομικά, οι πολιτικές μας για τον τουρισμό να αναθεωρηθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Σίγουρο είναι ότι, για τη φετινή χρονιά ο τουρισμός θα είναι αρκετά μειωμένος. Ας δώσουμε το βάρος, αυτή τη χρονιά, στην επιμήκυνση του χρόνου διακοπών μέσα στο χειμώνα, πάντα στα πλαίσια των καινούργιων δεδομένων   και ας ετοιμαζόμαστε για την επόμενη χρονιά.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ