Ας προσέξουμε λίγο παραπάνω

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής
Ας προσέξουμε λίγο παραπάνω

Μήπως βιαστήκαμε και γρήγορα φύγαμε από τον μερικό περιορισμό;

Του Δημήτρη Μιμή

Την εβδομάδα που πέρασε, ανακαλύψαμε την απίστευτη ευτυχία να πηγαίνουμε για καφέ, να πηγαίνουμε στο εστιατόριο, στην παραλία, να φεύγουμε από το σπίτι και να πηγαίνουμε ακόμα  και εκατό χιλιόμετρα μακριά για να δούμε φίλους και συγγενείς. Αυτήν την εβδομάδα επιστρέψαμε στα συνηθισμένα μας, επιστρέψαμε στη φυσιολογική ζωή, αν και δεν είναι η συνηθισμένη όπως πριν.  Ακόμα κυριαρχούν οι μάσκες στους δημόσιους χώρους και δεν γνωρίζουμε πότε θα απαλλαγούμε απ΄ αυτές.     

Όμως, παράλληλα με όλα αυτά, μας βρήκαν και οι νέες διαπιστώσεις. Δηλαδή ταυτόχρονα με την απελευθέρωση μας από τους περιορισμούς μας ήρθαν και νέα κρούσματα σ΄ ορισμένες περιοχές. Μάλιστα καθημερινά αυξάνονται.  Τα νέα κρούσματα είναι, είτε εισαγόμενα είτε εγχώρια που λόγω της ελευθερίας  διαδόθηκαν γρηγορότερα και ευκολότερα. Παράλληλα, ορισμένα σχολεία έκλεισαν με το φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού επειδή   παρουσιάστηκαν κρούσματα  σε καθηγητές. Αυτό ανατρέπει τα λεγόμενα ορισμένων πολιτικών που έλεγαν ότι τα παιδιά είναι καλύτερα προστατευμένα στα σχολεία παρά στα σπίτια τους.  Ακόμα είδαμε και τα πάρτι σε νησιά και τον συνωστισμό που επικρατούσε εκεί. Το αποτέλεσμα των πάρτι αυτών  θα το δούμε σε λίγες μέρες. Φανταστείτε τώρα τι έχει να γίνει με τον τουρισμό. Αυτό είναι  και το  σημαντικότερο σημείο της ελευθερίας μας. Εδώ θα πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια όλα  τα πρωτόκολλα υγιεινής και από εμάς αλλά και από τους ξένους που θα επισπευτούν τη χώρα μας.        

Εγώ τώρα   αναρωτιέμαι και λέω. Μήπως βιαστήκαμε και γρήγορα φύγαμε από τον μερικό περιορισμό; Μήπως  όλα γίνονται για την περιβόητη  οικονομία  θυσιάζοντας τους πολίτες;  Αναρωτιέμαι ακόμα αν είμαστε πλήρως εξοπλισμένοι  για να αντιμετωπίσουμε τη νέα  αυτή φάση. Μήπως αποφασίσαμε ξαφνικά,  χάρη  της οικονομίας, να εφαρμόσουμε την ανοσία της αγέλης; Ανοσία της αγέλης είναι μια στρατηγική που αφήνουμε τον ιό να κυκλοφορήσει ελεύθερα στον πληθυσμό, έως ότου να μολυνθεί η πλειοψηφία των ανθρώπων, έτσι ώστε ο άνθρωπος ν΄ αποκτήσει μια φυσική ανοσία και η εξάπλωση του ιού να σταματήσει. Αν είναι έτσι θα έπρεπε να μας είχαν ενημερώσει. Μην πάθουμε ότι έπαθαν στην Αγγλία ή στη Σουηδία ή ακόμα σ΄ άλλα αυταρχικά κράτη που εφαρμόζουν την ανοσία της αγέλης επειδή έτσι τους εξυπηρετεί;  Τα αυταρχικά καθεστώτα εκμεταλλεύονται την κρίση υγείας  για να ενισχύσουν περαιτέρω το κατασταλτικό οπλοστάσιο τους. Όμως, παράλληλα  πολλά δημοκρατικά κράτη που εφάρμοσαν καταναγκαστικά μέτρα περιορισμού έχουν γίνει δεκτά από τους πολίτες τους.   

Βρισκόμαστε σε δύσκολη στιγμή. Η υπερβολική χαλάρωση θα μας χαλάσει ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα με την έγκαιρη πρόληψη ή την τύχη. Οι νέοι ας προσέξουν περισσότερο γιατί  δεν  είναι άτρωτοι. Ας σκεφτούν ότι στα σπίτια τους έχουν γονείς, παππούδες και αδέλφια. Ο ιός καραδοκεί σε κάθε κίνηση μας και δεν πρέπει να τον αγνοούμε. Τώρα είναι που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, τώρα που υπάρχουν πολλά κρούσματα δίπλα μας και εμείς δεν προστατευόμαστε όσο πρέπει. Ας γίνουμε περισσότερο υπάκουοι  στα προτεινόμενα μέτρα  και σίγουρα στο τέλος θα είμαστε νικητές.     

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ