Ψεκασμένοι και τρομολάγνοι χειρότεροι και από τον ιό!

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης
Ψεκασμένοι και τρομολάγνοι χειρότεροι και από τον ιό!

Δεν θα διστάσω να επιλέξω το δρόμο της λογικής, του αυτονόητου. Γιατί πραγματικά δεν ξέρω ποιος είναι χειρότερος. Ο ψεκασμένος ή ο τρομολάγνος. Ίσως είναι οι όψεις του ιδίου νομίσματος ενός κόσμου που γίνεται όλο και πιο μικρός όλο και πιο σύνθετος

 

Του Κώστα Α. Μπογδανίδη

 

«Ο ιός δεν υπάρχει, η μάσκα σκοτώνει», ήταν το βασικό σύνθημα σε διαδήλωση παραφροσύνης που έγινε στη Μαδρίτη προχθές . Έτσι, για να μη νομίζετε ότι διεκδικούμε   στον τόπο μας τα πρωτεία της παραωριάς. Ίσως αλλού είναι χειρότερα κι ας χάνονται στη μετάφραση κάποιες  ειδήσεις! Ψεκασμένοι, συνωμοσιολόγοι και λοιποί αρνητές της πραγματικότητας υπάρχουν παντού, δεν είναι είδος που ενδημεί μόνο στην Ελλάδα.

Αντιθέτως νομίζω ότι εμείς έχουμε ένα…σπάνιο συνδυασμό ακραίων φαινομένων που όμοιά του δεν υπάρχουν αλλού. Στην μια πλευρά βρίσκονται όλοι όσοι αρνούνται να δουν τι συμβαίνει γύρω τους, ανάγουν τα πάντα στη συνωμοσία, διαθέτουν…όσφρηση λαγωνικού το οποίο μυρίζεται το θήραμα ,που κρύβεται πίσω από τους θάμνους και το κυνηγά μέχρι να το πιάσει στα δόντια του- το ότι τελικά είναι ο ίδιος ο κυνηγός που κάνει απλώς την ανάγκη του λίγη σημασία έχει! Το «λαγωνικό» επιμένει ότι εξετρύπωσε λαγό! Ξέρει τι συμβαίνει στα άδυτα των φαρμακευτικών υπηρεσιών, γνωρίζει ποιοι κινούν τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας και ποιοι κερδίζουν όταν μας υποχρεώνουν να φοράμε μάσκα- με τσιπάκι ή όχι λίγη σημασία έχει πια. Στο lokcdown είναι υποψιασμένος, δεν είναι σαν και μας τους αφελείς, έχει γνώση των παιγνιδιών που παίζουν οι «λέσχες» των απανταχού ελίτ και έχει συνομιλήσει με τους καλύτερους ταξιτζήδες της περιοχής του για τα τεκταινόμενα -είπα…τεκταινόμενα και οι μασώνοι στο παιγνίδι, τυχαίο;

Η πανδημία είναι το μέσον για να πετύχουν υπερκέρδη οι «μεγάλοι» και να θησαυρίζουν τα εργαστήρια, είναι λεπτομέρεια για εκείνον ότι η Ιαπωνία χάνει το 27,8% του ΑΕΠ της, ότι η Αμερική γέμισε ανέργους- εκείνος ξέρει καλύτερα!

Και από την άλλη πλευρά είναι οι τρομολάγνοι. Στο άλλο άκρο του κύκλου. Εκείνοι που φορούν τον μανδύα του ειδικού, του καθηγητή που παίρνει ύφος χιλίων καρδιναλίων , με μούτρα λες και επιστρέφει από την κηδεία της θειας του. «Δεν υπάρχει σωτηρία, εσύ φταις» σου λέει φάτσα κάρτα. Κάθε βράδυ στην τηλεόραση. Ειδικός στον οδυρμό. Περιγράφει τη συντέλεια του κόσμου. Δεν σου λέει απλά, κατανοητά, ότι είναι ένας σοβαρός ιός «γρίπης» που δεν τον γνωρίζουμε ακόμη και που η ανθρωπότητα δείχνει την ανθρωπιά της -για να σώσει έστω ένα!- αλλά ότι είναι η απόλυτη καταστροφή. Το λέει και το ευχαριστιέται: «Μην κινηθείς, μην μιλήσεις, μην κοιτάξεις…ο ιός είναι εδώ» και δείχνει με το δάκτυλο κάθε πολίτη, σώφρωνα και μη. Δεν λέει «κράτα τα μέτρα, να τηρείς του κανόνες υγιεινής και όλα θα πάνε καλά», αλλά δείχνει σαν να τον ευχαριστεί ο φόβος που σκορπά.

Όλες οι χώρες και οι σοβαροί αναλυτές λένε ότι «είμαστε κοντά στο εμβόλιο», περιγράφουν τον αγώνα που δίδεται για να έχουμε πολύ σύντομα τα όπλα στην φαρέτρα των γιατρών. Όχι! Εκείνος λέει να μην…ελπίζουμε, να μην αισιοδοξούμε! Το ΄21 και βλέπουμε, λέει! «Εάν θέλεις αισιοδοξία πάρε ναρκωτικά» θα πει και μοιράζει πόνο και πανικό!

Δεν θα διστάσω να επιλέξω το δρόμο της λογικής, του αυτονόητου. Γιατί πραγματικά δεν ξέρω ποιος είναι χειρότερος. Ο ψεκασμένος ή ο τρομολάγνος. Ίσως είναι οι όψεις του ιδίου νομίσματος ενός κόσμου που γίνεται όλο και πιο μικρός όλο και πιο σύνθετος. Λες και είναι απεσταλμένοι για την πραγματική μας τιμωρία. Ή για να παραφράσω τον αξεπέραστο Τσιφόρο: «…Ο Θεός έφτιαξε τα μικρόβια, τα χρέη, τους στενοκέφαλους δικαστικούς και τους ακραίους παράωρους, για να τιμωρήσει τον άνθρωπο. Τα πρώτα τα πολεμάς με ενέσεις, τα δεύτερα με άρνηση και σε πάνε μέσα, τα τρίτα με φυλάκιση. Τους βλάκες δεν τους πολεμάς με τίποτα»!

 

 

Δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ