Ραβασάκια στην πέτρα

Δημοσθένης Μαράκης
Δημοσθένης Μαράκης

Καθημερινοί βανδαλισμοί συνθέτουν την κουλτούρα του νεοέλληνα. Αυτού, που οι αξίες αποτιμώνται στα ακριβά αυτοκίνητα, βίλες, εξοχικά, ταξίδια, γούστα, χρήματα! Η κουλτούρα του «ωχαδερφιστή». Η κουλτούρα «της πάρτης μας», της αρπαχτής, της λαμογιάς, της κομπίνας που ο Έλληνας έγινε συνώνυμο (δυστυχώς).


του Δημοσθένη Μαράκη


Ταξιδεύεις και αναρωτιέσαι αν κάποια πράγματα μπορούν να εφαρμοστούν στην πολύπαθη χώρα σου. Επιστέφεις, περισσότερο «πλούσιος» αλλά και οργισμένος. Οργή που προκύπτει από την συμπεριφορά στα μνημεία που ως πλούτος και «κυριότερο στοιχείο του Ε1» η χώρα διαθέτει. Γυρίζεις τον κόσμο και βλέπεις. Πλουτίζεις το μυαλό με εικόνες και παραστάσεις, διαφορετικές κουλτούρες, ήθη, έθιμα. Στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό του κάθε τόπου.

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία του πολιτισμού, είναι ο σεβασμός στα μνημεία.
Είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι, δρας, τα εκμεταλλεύεσαι ……

Επισκέπτεσαι χώρες με ελάχιστο δικό τους πολιτισμό, που ως κατακτητές συμπεριφέρονται με τρόπο που μας κάνει να αισθανόμαστε οργή. Για την δική μας συμπεριφορά….
Καθημερινοί βανδαλισμοί συνθέτουν την κουλτούρα του νεοέλληνα. Αυτού, που οι αξίες αποτιμώνται στα ακριβά αυτοκίνητα, βίλες, εξοχικά, ταξίδια, γούστα, χρήματα!

Η κουλτούρα του «ωχαδερφιστή». Η κουλτούρα «της πάρτης μας», της αρπαχτής, της λαμογιάς, της κομπίνας που ο Έλληνας έγινε συνώνυμο (δυστυχώς).
Ξεχάσαμε!! Απομακρυνθήκαμε!
Οι βανδαλισμοί, έγιναν συνώνυμα της «ελευθερίας».

«Βάνδαλος είναι αυτός που καταστρέφει σκόπιμα έργα του πολιτισμού και κατ’ επέκταση αυτός που προκαλεί καταστροφές, χωρίς να ενδιαφέρεται για την αξία όσων καταστρέφει, ο άξεστος, ο απολίτιστος, ο αγροίκος, ο βάρβαρος.
ΒΑΡΒΑΡΟΣ, αυτός που δεν έχει εκπολιτιστεί, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ανθρωπιάς, ευγένειας, λεπτότητας» ορίζει ο καθηγητής ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ στο Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας.


Την ετυμολογία της λέξης Βανδαλισμός όρισε ο Ρωμαιοκαθολικός αββάς Γρηγόριος το 1973, για να καταδικάσει την καταστροφή βιβλιοθηκών και μνημείων κατά τις ταραχές μετά τη Γαλλική Επανάσταση, που του υπενθύμιζαν τη δράση των Βανδάλων. Έκανε μάλιστα το εξής σχόλιο: «Δημιουργώ τη λέξη, για να σκοτώσω το πράγμα».
Πόσο μοιάζει με την εποχή μας;


Καταστρέφουμε μνημεία, κάψαμε (κατά το παρελθόν) βιβλιοθήκες.
Τελικά πόσο «βάνδαλοι» είμαστε;
Μια βόλτα στην πόλη θα μας πείσει! Παντού συνθήματα, αφίσες, αυτοκόλλητα. Το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου, οι Πύλες του Χάνδακα, τα Νεώρια, έρμαια των πάσης φύσεως βανδάλων που αυτοαποκαλούνται «Έλληνες».
Οι περισσότεροι από αυτούς δε, συμμετέχουν στις πορείες αποτροπής εισόδου προσφύγων, με το πρόσχημα «μόλυνσης του πολιτισμού μας».
Συνθήματα «που προάγουν το αθλητικό ιδεώδες για τον Θρύλο και τον Πειραιά», συνθήματα πολιτικά, συνθήματα ερωτικά. Συνθήματα που μας ενημερώνουν για πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, μπλε, ασπρόμαυρες αθλητικές ιδέες, για πράσινα, κόκκινα, ροζ, μπλε πολιτικά κόμματα. «Τζούλια σ’ αγαπώ, Μήτσο είσαι πρώτος» «Δώστα μεγάλε» ……


Ραβασάκια, γραμμένα σε πέτρες του 1400 μχ. Πόσο ρομαντικό!
Πόσο τραγικοί είμαστε , τελικά! Πρέπει να πούμε αλήθειες , επιτέλους.
Ο Έλληνας είναι φιλότιμος (αρκεί να μην τον αγγίξεις στην τσέπη). Είναι αλληλέγγυος (αρκεί να βρίσκει φτηνούς εργάτες). Είναι φιλόπατρις (αρκεί να έχει μπάρμπα στην Κορώνη να κάνει τις δουλειές του). Είναι, είναι………(αν θέλει, αλλά πότε θέλει;)!

Η χώρα μαστίζεται από κοινωνική παρακμή πρωτίστως και μετά οικονομική.
Σεβασμός στα μνημεία και τον πολιτισμό, άγνωστες λέξεις και έννοιες.
Συμπεριφορές που καταδικάζουν το Ελληνικό Έθνος, στην απόλυτη παρακμή.
Ξεχάσαμε (ή δεν μας μαθαίνουν) την ιστορία λόγω εκπτώσεων στην παιδεία.
Η επανάληψή της επιστρέφει ως δράμα και όχι κωμωδία.
Αυτό (δυστυχώς)!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ