«Τα γεγονότα, Νίκο Χαρδαλιά, είναι οι εχθροί της αλήθειας»

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης
«Τα γεγονότα, Νίκο Χαρδαλιά, είναι οι εχθροί της αλήθειας»

Πώς ξαφνικά το Ηράκλειο βρέθηκε σε επικίνδυνο σημείο, σε επιτήρηση;

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

 «Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε», έλεγε σε ένα θεατρικό έργο του ο Μολιέρος. Και το θυμήθηκα με όλους αυτούς τους ανευθυνοϋπεύθυνους που έχουμε μπλέξει. Μπλέξαν και οι ευθύνες μας, ειδικά από σήμερα που το Ηράκλειο βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, μαζί με την φλεγόμενη Αττική και μερικές άλλες περιοχές της χώρας που τίθενται σε στενή επιτήρηση λόγω Covid-19. Από σήμερα επίσης η υπόλοιπη Κρήτη- ένα τσιγάρο δρόμος δηλαδή- είναι στο…πράσινο και μοιάζει σαν να λες «όλα καλά και όλα ωραία»!

Ο Χαρδαλιάς και η ομάδα του έτσι αποφάσισαν και εμείς πρέπει να υπακούσουμε εάν είμαστε σωστοί και υπεύθυνοι πολίτες. Αυτό μας ζητά η οργανωμένη κοινωνία, αυτοί είναι οι κανόνες κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε. Ανεξάρτητα εάν διαφωνούμε με τα μέτρα, την υπερβολική και λανθασμένη  χρήση της μάσκας (για την οποία τίποτα δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, όπως οι ίδιοι οι επιστήμονες λένε…), για τα αλληλοσυγκρουόμενα μέτρα που λαμβάνονται. Είναι νόμος να τον σέβεσαι. Dura lex, sed lex, που έλεγαν και οι λατινομαθείς στο χωριό μου.

«Δεν έχουμε και άλλα όπλα στη φαρέτρα μας» λένε οι ειδικοί και περιμένουν τον … (Γ)κοντώ να βγάλει το φίδι από την τρύπα, έστω στην αγορά το εμβόλιο. Οκ. Να υπακούσουμε λοιπόν και τώρα. Αλλά αυτό δεν μας στερεί το δικαίωμα της κριτικής, της σκέψης και του προβληματισμού. Πολύ περισσότερο όταν βλέπουμε ότι δεν είναι όλα τα πράγματα στη λωρίδα τους, δεν είναι όλα σωστά!  Που ειδικά στην περίπτωση του Ηρακλείου είναι από τις περιπτώσεις που βγάζει μάτι. Κάτι δεν πάει καλά, μοιάζει σαν να είναι η ένδειξη με το κόκκινο λαμπάκι που δείχνει ότι ξαναμπαίνουμε στην κλασική ελληνική αβελτηρία, στον ωχαδερφισμό και το απαράμιλλο στιλάκι του Νεοέλληνα «καλά μωρέ πως κάνετε έτσι»! Κάνουμε έτσι γιατί χάνεται η κοινωνία ολόκληρη…

Και σε κάποιες ποδοσφαιρικού τύπου πολιτικές ή κοινωνικές αναμετρήσεις το προσπερνάς με ένα αναστεναγμό σαν αυτόν που κάνεις όταν πάει η μπάλα στο δοκάρι, αλλά στην περίπτωση που παίζεται η Υγεία, η οικονομία, το ίδιο μας το ΕΙΝΑΙ έχεις θέμα! Πολύ περισσότερο όταν σε αυτά προστίθεται μια μερίδα πληθυσμού που είναι έτοιμη να ξεσπαθώσει για τις προσβάσεις που έχουν στην εξουσία τα νεφελίμ και οι εξωγήινοι.

Ο Χαρδαλιάς και η ομάδα του δουλεύουν πολύ, έχουν προσφέρει αρκετά όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και πέρα από το ύφος του σκληρού που παίρνει πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι το πρόσημο όλης αυτής της προσπάθειας είναι θετικό. Κάνει πολλά, αλλά έχει ευθύνη και γι αυτά που δεν κάνει. Κι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Κανένας μας. Και τώρα τελευταία έχουν δώσει λαβή, δείξαν δείγματα νεοελληνικής νοοτροπίας , γιατί αυτό είναι το «εντάξει μωρέ έχουμε κρούσματα που δεν σας τα λέμε»! Δεν είναι δυνατόν ο ίδιος οργανισμός που ανακοινώνει καθημερινά από 0 έως δύο κρούσματα ανά μέρα, ελάχιστη διασπορά και σχεδόν μηδενική στις πύλες εισόδου να λέει την επομένη «Έχουμε δεκάδες κρούσματα γι αυτό σας έχουμε σε επιτήρηση»! Που είναι; Πόσα είναι; Γιατί δεν μας τα λέτε; Πολύ περισσότερο όταν …δίπλα με τις ίδιες ανακοινώσεις σε μικρότερες περιοχές λες «όλα καλά κι όλα ωραία». Κάτι γίνεται λάθος με τις…μισές αλήθειες.

 Η Υγεία, η Οικονομία, η Κοινωνία η ίδια δεν αντέχει άλλα μικρά και μεγάλα ψέματα. Αρκετά είπαμε αρκετά διδαχθήκαμε, αρκετά κατάπιαμε δεκαετίες τώρα. Τώρα άλλα δείχνουν τα κρούσματα και οι αριθμοί. Και για να παραφράσω τον Θερβάντες «Τα γεγονότα, καλέ μου Νίκο Χαρδαλιά, είναι οι εχθροί της αλήθειας».

 

Δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ