Τί θέλουμε τελικά;

Δημοσθένης Μαράκης
Δημοσθένης Μαράκης

Όλοι ζητούν τη φύτευση εδώδιμων φυτών,  αλλά όλοι έχουν αντιρρήσεις για κάποιους λόγους.

Του Δημοσθένη Μαράκη

Αφορμή για το παρόν, μια ανάρτηση και μια σχετική συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέμα, η έλλειψη αγάπης της πόλης προς το πράσινο. Γνώμες, απόψεις, συζητήσεις..... ατελείωτες. Περιβάλλον υγιές και εποικοδομητικό, που προάγει τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη. Επειδή όμως, οι (διαφορετικές) γνώμες είναι πολλές, οφείλουμε να ορίσουμε ένα πλαίσιο συζήτησης, ένα πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων, ώστε αυτές να προάγουν τελικά τον εποικοδομητικό διάλογο. Να καταλήξουμε κάπου τελικά και να μην αναλωνόμαστε σε συζητήσεις χωρίς αντίκρισμα.

Θα ξεκινήσω από την θετική εξέλιξη, που δεν είναι άλλη από την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Ηρακλείου και του τμήματος γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Θα ρωτήσει κάποιος, "αυτοί θα μας πουν τί θα φυτευτεί στην πόλη;". ΝΑΙ. Είναι οι καθ' ύλην επιστημονικά υπεύθυνοι και απολύτως καταρτισμένοι, για να μας κατευθύνουν. Αν δεν δεχόμαστε την επιστήμη, υπάρχει άλλο πρόβλημα (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει....). Πρέπει να καταλάβουμε ότι, επειδή «ξέρω» να κλαδεύω τις ελιές μου, δεν αποτελεί απόδειξη ότι γνωρίζω πως κλαδεύονται ΟΛΑ τα δέντρα της περιοχής μου.

Οι επιστήμονες ξεφεύγουν από την υποκειμενική γνώμη ενός θέματος και κατευθύνουν επιστημονικά, με τα δικά τους απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία, τη χρήση θάμνων και δέντρων, που εναρμονίζονται πλήρως με το περιβάλλον και τις κλιματικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου. 

-Να φυτέψουμε πεύκα!

-Είσαι τρελός; Θα βγάλουν "κάμπια" και θα προκαλέσουν αλλεργίες. (Αλλεργίες προκαλεί η γύρη, όχι η κάμπια, αλλά......)

-Να βάλουμε ελιές ή ακακίες.

-.....και ποιός θα σκουπίζει τους καρπούς; Θα πέφτει ο κόσμος να τσακίζεται!

-Να βάλουμε μουριές.

-Θα βρωμίζει ο τόπος από τα φύλλα και τα μούρα.

-Να βάλουμε......

-Όχι ρίχνει κόλλα

-Να βάλουμε κυπαρίσσια...

-Νεκροταφείο θα το κάμουμε;

-Να βάλουμε χαρουπιές

-Και ποιος θα σκουπίζει τα χαρούπια όταν πέφτουν;

-Να βάλουμε φοίνικες…

-Γεμίσαμε μαμούνι, να λείπουν!!

Ένας τυπικός διάλογος (εποικοδομητικός, δεν μπορείτε να πείτε;) μεταξύ όλων αυτών που σχολιάζουν, χωρίς προτάσεις. Να σημειωθεί ότι, όλοι ζητούν τη φύτευση εδώδιμων φυτών,  αλλά όλοι έχουν αντιρρήσεις για κάποιους λόγους. Παράδοξο, όλα τα προαναφερθέντα περιλαμβάνονται στις λίστες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Έγραψα κάποτε ότι τα καλύτερα δέντρα, που δεν ρίχνουν φύλλα, που δεν ρίχνουν καρπούς, που δεν εκκρίνουν κόλλα, που δεν χρειάζονται κλάδεμα, που επιλέγεις τι χρώμα λουλούδια να έχουν, τι χρώμα φύλλα να έχουν, πόσο μεγάλα να είναι, πόσο πλούσια, σε τι σχήμα, είναι τα......πλαστικόδεντρα. Ικανοποιούν και τις πιο ακραίες επιθυμίες και καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Δεν απαιτούν δε απασχόληση προσωπικού για τις προαναφερθείσες εργασίες, δεν μυρίζουν έντονα (κάποιοι αγαλλιάζουν με το άρωμα του νυχτολούλουδου, ενώ κάποιοι άλλοι παθαίνουν δύσπνοια) και δεν χρειάζονται πότισμα (ιδίως σε περιόδους λειψυδρίας που διανύουμε αποτελεί πλεονέκτημα).

Βάσει των παραπάνω προκύπτει το προαιώνιο ερώτημα, ξέρουμε τελικά τι θέμε;

Η απάντηση……..στον αναγνώστη!

ΥΓ η φωτογραφία από την πόλη του Ρεθύμνου, που τουλάχιστον σε δύο σημεία της παλιάς πόλης έχει......υλοποιήσει την πρόταση!

Δέντρο Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ