Υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους σήμερα...;

Παρασκευή Μαντάνη
Παρασκευή Μαντάνη

Οι νέοι ως ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες, στο πλαίσιο της δημοκρατίας, οφείλουν να συμμετέχουν στα κοινά και να συμβάλουν στην λήψη αποφάσεων για το παρόν και το μέλλον.

Στην εποχή που διανύουμε κρίνεται απαραίτητο να ακούγονται οι απόψεις όλων των πολιτών ιδίως των νέων, που αποτελούν το μέλλον της χώρας. Είναι σημαντικό, να ενδυναμωθεί το αίσθημα και η επιθυμία στους νέους να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται και να φροντίζουν να ενημερώνονται σωστά για θέματα που αφορούν τον τόπο και την χώρα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, θα ανοίξουν οι ορίζοντες τους και θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν πρωτοβουλία ή και να υιοθετήσουν κάποια καινοτομία που θα βελτιώσει την παρούσα κατάσταση και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές.

 Μείζονος σημασίας θέμα αποτελεί η ανάγκη ύπαρξης και άλλων δράσεων από τους υπεύθυνους φορείς που να ενημερώνουν και να φροντίζουν για την ενίσχυση της αίσθησης της συνεισφοράς των νέων. Έτσι, ώστε να αντιληφθούν οι νέοι πως η κοινωνία και η πολιτεία τους χρειάζονται και πως γενικά η συνδρομή τους για το παρόν και το μέλλον είναι ζωτικής σημασίας. Σίγουρα, στο παρελθόν έγιναν αρκετές λανθασμένες κινήσεις από τους ανθρώπους που επιλέχθηκαν να είναι στην εξουσία και οδήγησαν την χώρα στην κρίση. Αλλά, εν προκειμένω το παρελθόν πρέπει να λειτουργεί σαν παρακαταθήκη για τους νέους. Μαθαίνοντας μέσα από αυτό, εντοπίζουμε και επισημαίνουμε σωστά και λάθη που έγιναν και γνωρίζουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει. Δεν είναι λύση να αγνοούμε και να απέχουμε από τα κοινά και να αφήνουμε έμμεσα να αποφασίζουν άλλοι για το δικό μας μέλλον.

 Τα τελευταία χρόνια, οι νέοι προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα της καθημερινότητας (φτώχια, ανεργία, επιβίωση κλπ.), τοποθετούν σε δεύτερη μοίρα την ενασχόληση τους με τα κοινά διότι το θεωρούν μάταιο και χάσιμο χρόνου. Γενικά, κυριαρχεί η πεποίθηση πως δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι διότι δεν θα αλλάξει τίποτα όσο και αν προσπαθήσουμε. Αυτό φέρει ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων μέχρι στιγμής, να απέχει  από τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται μέσα από δράσεις, ημερίδες και σχετικές εκδηλώσεις καθώς και να αγνοεί όσα γίνονται τόσο σε τοπικό, εθνικό όσο και  σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες έχουν ως στόχο την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των νέων για τα κοινά.

Ως άτομο που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα της νεολαίας, γνώρισα τις ευκαιρίες που δίνονται στους νέους σε όλα τα επίπεδα στο πλαίσιο της πρακτικής μου στην Περιφέρεια Κρήτης. Τόσο από την Ευρώπη μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Erasmus+, European Solidarity Corps), από το κράτος μέσω του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. καθώς και τοπικά μέσα από τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης, που έχουν στο επίκεντρο την νεολαία. Μέσω αυτών, πέρα από τις ευκαιρίες για τους νέους, παρατήρησα τη σχέση των νέων με τον εθελοντισμό καθώς και την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε αυτά. Περισσότερο επικεντρωθήκαμε στις δράσεις που προσφέρονται για τους νέους σε τοπικό επίπεδο. Όταν αναφερόμαστε σε τοπικό επίπεδο, εννοούμε την τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή την Περιφέρεια και τους Δήμους. Για την ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά και την περαιτέρω εξέλιξη και κατάρτιση τους, σε επίπεδο Δήμου, είναι σε ισχύ ο θεσμός των «Κέντρων Νέων» και των «Τοπικών Συμβουλίων Νέων». Η Περιφέρεια, πέρα από δράσεις που οργανώνει για να έρθει κοντά με τους νέους, έχει δημιουργήσει έναν πρακτικό οδηγό για τη δημιουργία «των Κέντρων Νέων» και για την οργάνωση των «Τοπικών συμβουλίων των νέων».

 Συνοψίζοντας, οι νέοι ως ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες, στο πλαίσιο της δημοκρατίας, οφείλουν να συμμετέχουν στα κοινά και να συμβάλουν στην λήψη αποφάσεων για το παρόν και το μέλλον.

Παρασκευή Μαντάνη,  Κοινωνιολόγος

 

 

 

Φωτογραφία από Bob Dmyt από το Pixabay

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ