"Βρέχει χρήμα" στις ευρωπαϊκές startup

"Βρέχει χρήμα" στις ευρωπαϊκές startup

Σε επίπεδα ρεκόρ οι επενδύσεις

Ανεβάζει ρυθμούς η ευρωπαϊκή σκηνή των startup επιχειρήσεων, καθώς ολοένα και περισσότερα κεφάλαια κατευθύνονται σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. Την προηγούμενη χρονιά μάλιστα επιτεύχθηκε και ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς η συνολική αξία των ευρωπαϊκών startup ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Atomico, οι επενδύσεις στις ευρωπαϊκές startup ξεπέρασαν τα 121 δισ. δολάρια, όταν το 2020 είχαν επενδυθεί μόλις 41 δισ. δολάρια. Έτσι, η συνολική αξία των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, εισηγμένων και μη, ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια.

Μάλιστα ο ρυθμός αύξησης των κεφαλαίων που επενδύονται σε νεοφυείς επιχειρήσεις αυξάνεται συνεχώς. Χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσει η αξία του οικοσυστήματος στο 1 τρισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ μόνο τους τελευταίους οχτώ μήνες του 2021 προστέθηκαν στην αγορά 1 τρισ. δολάρια ακόμη.

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις – μονόκεροι

Η πορεία των νεοφυών εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου το 2021 ήταν εκρηκτική και -υπό την επιφύλαξη της εξέλιξης της πανδημίας- αναμένεται να εγγράψει νέα ρεκόρ το 2022. Μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν στην Ευρώπη περίπου 100 νέοι "μονόκεροι”, δηλαδή εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, δημιουργήθηκαν startups -unicorns σε 28 διαφορετικές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν "μονόκεροι” στη Λετονία και την Κύπρο. Παράλληλα, αυξήθηκαν και οι λεγόμενες "decacorns”, δηλαδή οι startup με αξία άνω των 10 δισ. δολαρίων. Πλέον η Atomico μετρά 26 ευρωπαϊκές εταιρείες με αυτόν τον τίτλο.

Η πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα

Σημαντικούς ρυθμούς αύξησης κατέγραψαν και οι χρηματοδοτήσεις των ελληνικών startup πέρσι. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Found.ation, o συνολικός αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν το 2021 είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% περισσότερες σε σχέση με μια χρονιά πριν, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.

Το 2021 σημειώθηκαν επίσης και κάποια exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Είναι επίσης η χρονιά που αρχίζουν να φαίνονται και οι πρώτες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που φτάνουν το στάδιο "unicorns” (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet)

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ