Λαγκάρντ: Τείνει κλάδο ελαίας στη Γερμανία με επαίνους στον Σόιμπλε

Η Κριστίν Λαγκάρντ επαίνεσε έναν από τους σφοδρούς επικριτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής

Στην πρώτη της ομιλία από τότε που ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ επαίνεσε έναν από τους σφοδρούς επικριτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Ήταν ίσως το πρώτο σήμα που έστειλε ότι θα επιδιώξει ρόλο ειρηνοποιού και θα συνεργαστεί με όλα τα «στρατόπεδα».

Στην ομιλία, που δεν εστίασε στη νομισματική πολιτική, η Γαλλίδα εξήρε την σταθερή δέσμευση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μία ενωμένη Ευρώπη, όπως και συνολικά την παρουσία του στη γερμανική σκηνή από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, που επέστρεψε στη διχασμένη Γερμανία να πετύχει την επανένωση.

Ο Σόιμπλε, σήμερα πρόεδρος της Boυλής, είχε στο παρελθόν από το πόστο του υπουργού Οικονομικών επανειλημμένα εξαπολύσει βέλη κατά της πολιτικής Ντράγκι. Είχε επισημάνει τις παρενέργειες της χαλαρής πολιτικής για τους Γερμανούς αποταμιευτές, ενώ είχε κάνει λόγο για τον λεγόμενο «ηθικό κίνδυνο», αφού φοβόταν ότι η στήριξη της κεντρικής τράπεζας θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στις κυβερνήσεις για μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ έχει υποστηρίξει ότι εάν η Γερμανία είχε τη διάθεση να επενδύσει περισσότερα, αντί να επιμένει σε πλεονάσματα, θα μπορούσαν τα επιτόκια να αυξηθούν πιο σύντομα.

Αν και η Λαγκάρντ απέφυγε την όποια αναφορά στη διαμάχη για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, η απόφασή της να πραγματοποιήσει την πρώτη ομιλία της ως επικεφαλής της ΕΚΤ στο Βερολίνο ερμηνεύεται ως «κλάδος ελαίας» προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ