Όλι Ρεν: Ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ τα επόμενα δύο χρόνια

Όλι Ρεν: Ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ τα επόμενα δύο χρόνια

Συνέντευξή του στη γερμανική επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt

Οι παράγοντες που προκαλούν υψηλότερες τιμές στην ευρωζώνη θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του έτους και ο πληθωρισμός θα επιστρέψει  τα επόμενα δύο χρόνια κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ, εκτιμά ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει ότι ο μελλοντικός ρυθμός εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα.

«Προσωπικά, αναμένω τα οικονομικά δεδομένα να παραμείνουν σχετικά καλά, παρά τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον», τονίζει ο Όλι Ρεν. Προσθέτει πώς οι αυξήσεις επιτοκίων το 2023 είναι «λογικό βήμα».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να σταθεροποιηθούν τους επόμενους μήνες και ότι τα σημεία συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού, που συμβάλουν στην άνοδο των τιμών, θα μπορούσαν επίσης να επιλυθούν.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, προειδοποιεί πάντως ότι η σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας, θα αυξήσει την εξάρτηση από τη Ρωσία και θα αποσταθεροποιήσει την αγορά ενέργειας. «Οι αποφάσεις για την ενεργειακή πολιτική στη Γερμανία επηρεάζουν τις διακυμάνσεις των τιμών και συνεπώς την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό», εκτιμά ο Όλι Ρεν στη συνέντευξή του στην Handelsblatt. «Για μένα, η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο δεν είναι μια πράσινη μετάβαση και αυτή η μεταβατική φάση θα διαρκέσει πολύ στη Γερμανία», προσθέτει ο Όλι Ρεν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ