Ποιοι δισεκατομμυριούχοι έχουν χάσει χρήματα στη Ρωσία

Οι 23 δισεκατομμυριούχοι έχουν καθαρή περιουσία 343 δισ. δολάρια, έναντι 375 δισ. δολαρίων

Πεσμένη κατά 32 δισ. είναι φέτος, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας, με την κρίση στην Ουκρανία να απειλεί να διογκώσει αυτές τις απώλειες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg. Οι 23 δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας έχουν επί του παρόντος, καθαρή περιουσία 343 δισ. δολάρια, έναντι 375 δισ. δολαρίων στο τέλος του έτους.

Πρώτος σε απώλειες είναι ο Γκενάντι Τίμτσενκο, ο οποίος έχει δει σχεδόν το ένα τρίτο της περιουσίας του να εξαφανίζεται φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, που καταγράφει τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Η περιουσία του Τίμτσενκο υπολογίζεται σε περίπου 16 δισ. δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του να προέρχεται από το μερίδιο του, στη ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek.

Η περιουσία του επίσης μετόχου στη Novatek, Λέονιντ Μίκελσον, υποχώρησε κατά 6,2 δισ. δολάρια φέτος, ενώ η καθαρή περιουσία του προέδρου της ενεργειακής εταιρείας Lukoil, Βαγίτ Αλεκπέροφ, μειώθηκε κατά περίπου 3,5 δισ. δολάρια, την ίδια περίοδο που η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε σχεδόν 17%.

Κυρώσεις από τη Δύση

Μια πρώτη δέσμη οικονομικών κυρώσεωνπου στοχεύουν άμεσα στη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτηθεί, ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ, σε έκτακτο διάγγελμα του ο Αμερικανός πρόεδροςΤζο Μπάιντεν. «Δεν θα μπορεί (η Ρωσία) να αντλήσει πλέον χρήματα από τη Δύση», είπε ο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας την πρώτη δέσμη κυρώσεων που κλείνει τη δυνατότητα δανεισμού από δυτικούς φορείς για τη Ρωσία. Οι κυρώσεις Μπάιντεν, αφορούν ακόμη δύο μεγάλες ρωσικές τράπεζες, τη VEB και τη Ρωσική Στρατιωτική Τράπεζα (Russian Military Bank) και την αποκοπή τμημάτων της ρωσικής οικονομίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι αγορές κατρακύλησαν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, αφότου ο Πούτιν αναγνώρισε δύο αυτονομιστικές δημοκρατίες στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα, η Γερμανία να «παγώσει» τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και το Ηνωμένο Βασίλειο να επιβάλει κυρώσεις σε πέντε από τις τράπεζες της χώρας και σε τρία από τα πλούσια άτομα της, συμπεριλαμβανομένου του Τίμτσενκο. Επίσης, στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο Μπόρις Ρότενμπεργκ και ο ανιψιός του, Ιγκόρ, οι οικογένειες των οποίων έκαναν την περιουσία τους, μέσω της εταιρείας κατασκευής αγωγών αερίου Stroygazmontazh.

Ο πατέρας του Ιγκόρ, Αρκάντι, είναι ένας από τους πρώην συναθλητές του Πούτιν στο τζούντο, πούλησε την εταιρεία αγωγών το 2019, για περίπου 1,3 δισ. δολάρια. Αγόρασε ένα μειοψηφικό μερίδιο από τον μικρότερο αδερφό του Μπόρις πέντε χρόνια νωρίτερα, όταν και τα δύο αδέρφια και ο Τιμτσένκο επλήγησαν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ