Πόσο φόρο θα πληρώσουν φέτος τα AirBNB

Πόσο φόρο θα πληρώσουν φέτος τα AirBNB

Οι μισθώσεις ακινήτων που συνάπτονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους, και στις οποίες δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων χαρακτηρίζονται ως «βραχυχρόνιες μισθώσεις». Οι μισθώσεις αυτές συνάπτονται σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Airbnb, η Booking, η HomeAway κ.ά. Τυχόν βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται ιδιωτικά και όχι μέσω πλατφόρμας, αντιμετωπίζονται ως κοινές αστικές μισθώσεις, εκτός εάν συνοδεύονται κι από παρεπόμενες υπηρεσίες, οπότε αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019 από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ. δηλώνονται αθροιστικά για κάθε ακίνητο ξεχωριστά στη στήλη 17 του εντύπου Ε2 (της «αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας») με τον κωδικό 60. Με επιλογή του κωδικού 61 στη στήλη 17 του Ε2 δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από βραχυχρόνιες υπεκμισθώσεις ακινήτων μέσω Airbnb κλπ. Με επιλογή του κωδικού 63 στη στήλη 17 δηλώνονται τα εισοδήματα από την εκμίσθωση κατοικίας, η οποία υπεκμισθώνεται βραχυχρόνια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από τον μισθωτή.

Μόλις τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας δηλωθούν στο Ε2 μεταφέρονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1. Το άθροισμα των εισοδημάτων αυτών θεωρείται εισόδημα από ακίνητα και φορολογείται κλιμακωτά με συντελεστές:

* 15% μέχρι τα 12.000 ευρώ

* 35% για το τμήμα από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ

* 45% για το τμήμα από τα 35.001 ευρώ και πάνω.

Εάν κατά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις παρέχονται και άλλες υπηρεσίες εκτός της παροχής κλινοσκεπασμάτων (π.χ. υπηρεσίες καθαρισμού, παροχή φαγητού κ.λπ.), τότε το εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση λογίζεται ως εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται κλιμακωτά με συντελεστές

* 22% μέχρι τα 20.000 ευρώ

* 29% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 20.001 ευρώ έως τα 30.000

* 37% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ

* 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Πηγή: money-money.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ