Τι μας... έμαθε η άσκηση "Μίνωας 2024"

Newsroom
Newsroom

Ο πρώτος απολογισμός για όσα έγιναν σε όλη την Κρήτη το διήμερο 22 και 23 Απριλίου, στις δύο μεγάλες σεισμικές δομήσεις που σύμφωνα με το σενάριο έπληξαν το νησί.

Μια πρώτη - εν θερμώ, όπως τονίστηκε - αποτίμηση της μεγάλης άσκησης «Μίνωας 2024» που πραγματοποιήθηκε στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης έγινε το πρωί της Τετάρτης, από τους εμπλεκόμενους φορείς, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
Ο πρώτος απολογισμός περιελάμβανε παρουσίαση αποτελεσμάτων ανά επεισόδιο πεδίου, για όλα τα επεισόδια που έγιναν σε όλη την Κρήτη το διήμερο 22 και 23 Απριλίου 2024 στις δύο μεγάλες σεισμικές δομήσεις που σύμφωνα με το σενάριο έπληξαν την Κρήτη. 

Για μια άσκηση με πολύ μεγάλη ακρίβεια, που έγινε αποδεκτή από τον κόσμο, μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να μιλάμε για "επιτυχία" γιατί ουσιαστικός στόχος είναι να καταδειχθούν οι αδυναμίες ώστε να δομηθεί ένα σύστημα πολιτικής προστασίας "πολύ πιο αποτελεσματικό" 
Τα μεγαλύτερα ζητήματα, κατά τον ίδιο, εντοπίζονται στις υποδομές, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση. 

Από την πλευρά του και ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι το πρωτεύον είναι να διαπιστωθούν τα προβλήματα και να αναζητηθούν οι λύσεις. 
«Αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε να λύνουμε προβλήματα, ανεξάρτητα από πού προήλθαν», τόνισε και σημείωσε πως ο συντονισμός πρέπει να είναι καλύτερος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. 

Σε ότι αφορά τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης έχει διαθέσει οικόπεδο για να δημιουργηθεί η υποδομή και ανακοίνωσε πως συζήτησε το θέμα και με τον αρμόδιο Υπουργό τις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο της άσκησης και υπάρχει πλέον εκ νέου κινητικότητα από το Υπουργείο για την υλοποίηση των 13 συντονιστικών στις Περιφέρειες της χώρας. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποτελεσματική επέμβαση που είχε στην πυρκαγιά στα Χανιά με τη στήριξη της αστυνομίας, του λιμενικού και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών γιατί όπως τόνισε, «σώθηκε μια περιοχή» με το έργο τους στα Χανιά.

Για "χρήσιμη" άσκηση, μίλησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ότι "ήταν λιγότερο χρήσιμη για το Ηράκλειο, καθώς ο σχεδιασμός της δεν περιελάμβανε περιστατικά πεδίου στο Ηράκλειο, που συγκεντρώνει σχεδόν το 1/3 το πληθυσμού του νησιού". 
"Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν προβλήματα διαλειτουργικότητας" είπε επίσης ο κ. Καλοκαιρινός ενώ αναφέρθηκε και σε ελλείψεις σε ζητήματα υποδομών, πόρων, τηλεπικοινωνιών αλλά και τους συνολικούς σχεδιασμούς (όπως π.χ. στο σενάριο για τσουνάμι).  Υπενθυμίζεται ότι την άσκηση διοργάνωσαν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη. Δείτε επίσης: 

Μίνωας 2024: Εγκλωβισμένοι, άνθρωποι στο νερό, σεισμός, φωτιές, τσουνάμι: Καρέ- καρέ η μεγάλη άσκηση

 

"Μίνωας": Μήνυμα 112 στην Ανατολική Κρήτη - 2η μέρα της άσκησης - Βίντεο και φωτογραφίες

Με σεισμό 7,2 Ρίχτερ συνεχίζεται η άσκηση «Μίνωας 2024» σε Ηράκλειο και Λασίθι

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ