Πότε «ξεκλειδώνουν» οι απολύσεις

Πότε «ξεκλειδώνουν» οι απολύσεις

Οι θεσμοθετημένες ρήτρες προστασίας των εργαζομένων που «κούμπωσαν» με τις αναστολές των συμβάσεων

Διαφορετικές ταχύτητες προστασίας από τις απολύσεις ισχύουν για τους εργαζόμενους στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ η οικονομία σταδιακά επανεκκινεί.

Στην πρώτη φάση της απόλυτης καραντίνας, όταν η οικονομία είχε σε μεγάλο βαθμό παγώσει, θεσμοθετήθηκαν διάφορες ρήτρες προστασίας που κούμπωσαν με τις αναστολές των συμβάσεων, τις παρατάσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και με τη χρήση των ειδικών και έκτακτων μέτρων ευελιξίας στην εργασία.

Στην παρούσα φάση και καθώς απελευθερώνεται σταδιακά η λειτουργία των επιχειρήσεων το καθεστώς προστασίας προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Κομβικό ρόλο παίζει η ολοκλήρωση του πρώτου 45ήμερου των αναστολών που συμπληρώθηκε ή συμπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό έως τις 15 Μαΐου, όπως επίσης και το γεγονός πως η παράταση του Μαΐου είναι εν τέλει πιο… στενή σε χρονική διάρκεια.

Σημαντικό είναι επίσης αν ο μισθωτός προέρχεται από επιχείρηση που έκλεισε προσωρινά με κρατική εντολή ή από επιχείρηση που παρέμεινε ανοικτή, αλλά θεωρήθηκε πληττόμενη βάσει ΚΑΔ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ