"Πράσινο φως" από Χατζηδάκη για τον υβριδικό σταθμό Αμαρίου

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοι όροι για τον «υβριδικό σταθμό Αμαρίου Ρεθύμνου»

Την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος στο Αμάρι Ρεθύμνου, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ανακοίνωσε σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που προωθεί το έργο.

Ο Σταθμός βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών και συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω αντλησιοταμίευσης. Αποτελεί συνδυασμό αιολικού πάρκου εγκαταστημένης ισχύος 89,1 ΜW, υδροηλεκτρικού έως 93 ΜW και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140 ΜW. Σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τις αεριοστροβιλικές μονάδες της Κρήτης, οι οποίες από 1/1/2020 μπαίνουν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται στα 280 εκατ. ευρώ με εγχώρια προστιθέμενη αξία που αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την περίοδο κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Το έργο θα αποδίδει στους επωφελούμενους δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας και στις κοινότητές τους, καθώς και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), συνολικά 4,6 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά την εικοσιπεντάχρονη περίοδο της σύμβασης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης, τονίζει ότι: «Η επένδυση που προωθούμε στην Κρήτη ήδη από το 2011 είναι ένα πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα και ταυτόχρονα αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη. Συνδυάζει την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την αποθήκευση κι έρχεται να απαντήσει αποτελεσματικά κι οικονομικά στο υπαρκτό πρόβλημα του ενεργειακού ελλείμματος που αντιμετωπίζει, όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, η Κρήτη. Αν, μάλιστα, μας είχε επιτραπεί να προχωρήσουμε εγκαίρως στην υλοποίηση της επένδυσης, είναι βέβαιο ότι η Κρήτη θα είχε ήδη διασφαλισμένη ηλεκτρική επάρκεια».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ