Βορίδης για αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών: Τα θέματα αυτά δεν λύνονται πια με πολιτική απόφαση

Για "επιστημονική τεκμηρίωση" των αιτίων της καταστροφής της ελαιοκομικής παραγωγής φέτος στην Κρήτη μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

"Πριν από την συζήτηση για τον τρόπο και τα ποσά των αποζημιώσεων, προέχει η επιστημονική τεκμηρίωση των αιτίων που προκάλεσαν την καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής φέτος στην Κρήτη".
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του Ηρακλείου.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά πλέον δεν λύνονται με πολιτική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο προχωρά το θέμα αυτό "μεθοδικά, τεκμηριωμένα και οργανωμένα".
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλέον σημαντικό για να θεμελιωθούν αποζημιώσεις είναι να κριθεί το ζήτημα του αιτίου της ζημιάς και η όποια σχέση του με τα καιρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης ανέφερε: "δεδομένου ότι η ζημία από τον δάκο δε αποζημιώνεται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στον να αναπτυχθεί ο δάκος σε τέτοιο βαθμός που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με δακοκτονία.

Νωρίτερα, ο Σωκράτης Βαρδάκης μέσω της ερώτησης, έθεσε υπόψη του Υπουργού, την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης και στήριξης, επισημαίνοντας ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που έπληξαν την Κρήτη όλο το προηγούμενο διάστημα, ξηρασία, ανομβρία, έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, με πολλές περιοχές μάλιστα να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκάλεσαν μαζική καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής, σε παγκρήτιο επίπεδο. Όλα τα παραπάνω, συνεπικουρούμενα βέβαια από τον δάκο αλλά και τον μύκητα γλοιοσπόριο συνέβαλαν στην καταστροφή της ελαιοπαραγωγής. Τα αποτελέσματα για την σοδιά της ελιάς, αλλά και η υποβάθμιση του ελαιολάδου, είναι καταστροφικά και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε πολλές περιοχές αποτελεί και μονοκαλλιέργεια.

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι οι επιπτώσεις είναι τραγικές όχι μόνο στην τοπική αλλά και στην διεθνή αγορά, καθώς μιλάμε για υποβάθμιση της φήμης και της αξίας του κρητικού ελαιολάδου. Καταστροφικά επίσης είναι και τα αποτελέσματα, όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση των παραγωγών, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε σημαντικά έξοδα καλλιέργειας, μένοντας χρεωμένοι και χωρίς εισόδημα μετά την μαζικότητα και την ένταση των φαινομένων και πιθανότατα έχοντας αδυναμία να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά αφού δεν υπάρχει εισόδημα να αποπληρώσει τα καλλιεργητικά χρέη της προηγούμενης, πόσο μάλλον της τρέχουσας.

Στην δευτερολογία του, ο κ. Βαρδάκης, αφού κατέθεσε στα πρακτικά, αρκετά δημοσιεύματα που δείχνουν το μέγεθος της ζημιάς των παραγωγών, σημείωσε: «Κύριε Υπουργέ, είναι επιτακτική ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, σε γενικότερο πλαίσιο, ούτως ώστε να στηριχθεί η ελαιοπαραγωγή στην χώρα μας.

Έχουμε μάθει να μιλάμε με τεχνικούς όρους, νούμερα, να κάνουμε αναλύσεις και πολλές φορές να βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή.

Επιτρέψτε μου, δύο κουβέντες για να συνεννοηθούμε

Άκουσα συνάδελφο, προ ημερών, σε ερώτηση που σας υπέβαλε, να λέει για λάθος χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά στο πρόγραμμα δακοκτονίας, ξεχνώντας σκόπιμα ότι η δακοκτονία γινόταν μέχρι προχτές, πριν λίγες μέρες.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι η Κρήτη πήρε για το 2018-2019 1 εκ περισσότερα χρήματα από άλλες χρονιές για δακοκτονία.

Αλλά ξέρετε κάποιοι επενδύουν στο πρόβλημα και όχι στη λύση του προβλήματος.

Άρα το πρόβλημα δεν οφείλεται ή οφείλεται κατά 30% στο δάκο ή στο γλοιοσπόριο (νέο φρούτο) και στο 70% στην κλιματική αλλαγή, την ανομβρία και τις ετεροχρονισμένες για την ελιά βροχοπτώσεις και βέβαια τις καταστροφικές ανεμοθύελλες.

Άρα το ταχύτερο δυνατόν βρείτε τον τρόπο (χρήματα υπάρχουν) να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για να συνεχίσουν να παράγουν, να προσφέρουν στην οικονομία της χώρας μας.

Εν κατακλείδι οι ελαιοπαραγωγοί είναι οι πιο αδικημένοι παραγωγοί σε ολόκληρη την χώρα, ειδικά αυτοί που έχουν μονοκαλλιέργεια. Βρίσκουμε τρόπους αποζημίωσης για τους αμπελουργούς, τα ροδάκινα, τα τεύτλα, βαμβάκι, μήλα κλπ. Δέστε ποια είναι η τελευταία φορά που για οποιοδήποτε λόγο, αποζημιώθηκαν οι ελαιοπαραγωγοί.

Εγώ δεν θυμάμαι και μιλάμε για ένα εθνικό προϊόν

Άρα δεν είναι μόνο καθήκον, αλλά και υποχρέωση μας να στηρίξουμε τους ελαιοπαραγωγούς που μετά από 2 χρόνια - χαμένες χρονιές προσπαθούν να επιβιώσουν».

Ο Υπουργός απάντησε και σε σχετική ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου.
Ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις, η χαλαζόπτωση, οι ανεμοστρόβιλοι και υδροστρόβιλοι που έγιναν από 10 έως 13 Νοεμβρίου κατέστρεψαν ολοσχερώς, θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες στη νότια Κρήτη αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοπαραγωγής, σε μια ευαίσθητη περίοδο για τον παραγωγό.

Συγκεκριμένα:

1. Η ελαιοπαραγωγή σε όλες τις περιοχής της Κρήτης που επλήγησαν από χαλαζόπτωση καταστράφηκε από 40% έως 100% και προστίθεται στη μείωση του εισοδήματος για 3η συνεχή χρονιά με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

2. Οι θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες στην Κρήτη, νότια Χανιά , Ελαφονήσι , Κουντούρα κτλ. αλλά και νότιο Ηράκλειο, Τυμπάκι και σε πολλές άλλες περιοχές της Μεσαράς επλήγησαν και από τους τρείς παράγοντες ενώ κατέθεσε στα πρακτικά της Ολομέλειάς φωτογραφίες από την πρόσφατη επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές και τόνισε ότι υπάρχουν και παραγωγοί που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και πρέπει να αποζημιωθούν.

Ο κ. Κεγκέρογλου, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στον Υπουργό, με την οποία ζήτησε νομοθετική ρύθμιση με ειδικό πρόγραμμα, ώστε να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί άμεσα, με εθνικούς πόρους, οι οποίοι θα εισπραχθούν απολογιστικά από την ΕΕ με την ετεροχρονισμένη ένταξη τους στο τρέχον πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ως ανειλημμένη υποχρέωση.

Σημείωσε ότι το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν μερίμνησε για αυτό, παρόλο που προβλέπονται από την ΕΕ χρήματα και μέσα στήριξης για τους Αγρότες και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημίωση σε περίπτωση καταστροφών δεν πρέπει να μας αποτρέψει από το να το ζητήσουμε τώρα.

Επιπλέον, ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε την ενεργοποίηση του De Minimis, στο οποίο υπάρχουν χρήματα προκειμένου να αποζημιωθούν τόσο οι ελαιοκαλλιέργειες όσο και οι παραγωγοί με θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες που επλήγησαν ανεπανόρθωτα,

Ο αρμόδιος Υπουργός, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές ζημιές και υπογράμμισε ότι η διαδικασία εκτιμήσεων και καταγραφής προχωρούν ενώ για την πρόταση του κ. Κεγκέρογλου δεσμεύτηκε ότι θα την εξετάσει, αποκαλύπτοντας πως αν και είχε ενταχθεί ως μέτρο, η πρόβλεψη για αποζημίωση λόγω καταστροφών, στο ΠΑΑ 2014-2020, το 2015 μηδενίστηκε με συνέπεια να μην μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί άμεσα.

Για την ενεργοποίηση του de Minimis, ο Υπουργός επιφυλάχθηκε αφού το θεωρεί ύστατο καταφύγιο.

Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην επιτυχία της ευρωβουλευτού του Κινήματος Αλλαγής, Εύας Καϊλή για την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης των υποδομών από τις ζημιές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Μ. Συντυχάκης: Αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και ενιαίο πρόγραμμα δακοκτονίας

Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης για τη μεγάλη καταστροφή που έπαθαν λόγω του δάκου ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος επίσης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.

Ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως η εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας ήταν προβληματική. Αναδεικνύοντας την αιτία του προβλήματος, έθεσε το ζήτημα της μειωμένης χρηματοδότησης των προγραμμάτων δακοκτονίας. Είναι χαρακτηριστικό πως τα 8 εκατ. ευρώ που δόθηκαν φέτος για το πρόγραμμα δακοκτονίας της Κρήτης επαρκούσαν για 3 ψεκασμούς, όταν χρειάζεται να γίνουν τουλάχιστον 8 - 10 ψεκασμοί μέσα στη χρονιά. Η αρμοδιότητα της δακοκτονίας έχει μεταφερθεί στις περιφέρειες, οι οποίες δεν έχουν ούτε χρήματα, ούτε προσωπικό και αναθέτουν τη δακοκτονία σε εργολάβους.

Εκτός από την αποζημίωση όλων των αγροτών, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την απαλλαγή των πληγέντων από τα διάφορα χαράτσια, καθώς και την εξασφάλιση για την επόμενη χρονιά ενιαίου και πανελλαδικού προγράμματος δακοκτονίας, με βάση τα δεδομένα της επιστήμης.

Σε μια προσπάθεια να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης απάντησε πως «είναι αντικείμενο επιστημονικής έρευνας» εάν το πρόβλημα οφείλεται στη δακοκτονία ή στα καιρικά φαινόμενα, αναπαράγοντας τη γνωστή καραμέλα περί «κλιματικής αλλαγής», όπως του απάντησε ο Μανώλης Συντυχάκης.

Επίσης, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η δακοκτονία οργανώθηκε σωστά από το υπουργείο, και -εάν υπήρξε πρόβλημα- θα οφείλεται στην εκτέλεση του προγράμματος από την Περιφέρεια. Μάλιστα, προχωρώντας σε έναν απροκάλυπτο εκβιασμό, ανέφερε πως η θέση του ΚΚΕ ότι το πρόβλημα οφείλεται στη δακοκτονία και όχι στα καιρικά φαινόμενα σημαίνει όχι αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, άρα «όχι πλήρη αποζημίωση»!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ