«Βράζει» το Αρκαλοχώρι από την αποκάλυψη του cretalive!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Αναστάτωση στους κατοίκους των οικισμών που βρίσκονται εντός της... διακεκαυμένης ζώνης.

Του Αντώνη Παντινάκη

“Δεν θα μείνει κανείς οικισμός, κανένα χωριό χωρίς νερό!” διατρανώνει ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλης Φραγκάκης, κι ενώ δεν έχει κατακαθίσει ακόμα ο κουρνιαχτός από την αποκάλυψη - "βόμβα" του Cretalive.

Ο κ. Φραγκάκης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την χρονική συγκυρία που προκύπτει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, καθώς “περίπου το 55-60% του πληθυσμού του Δήμου” υδρεύεται από το εν λόγω δίκτυο. Κάνοντας λόγο για “προχειρότητα στην όλη διαδικασία”, αναρωτιέται γιατί το θέμα αυτό “δεν ετέθη προ μηνών, αλλά στο παρά πέντε”.

Τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας τον απασχολεί επίσης το ποιος “θα πληρώσει τα έξοδα” και... “τα σπασμένα”. Υπολογίζοντας ότι το εν λόγω έργο θα κοστίσει “γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ”, ο κ. Φραγκάκης σπεύδει από νωρίς να ξεκαθαρίσει ότι η δημοτική του αρχή δεν μπορεί να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο οικονομικό βάρος: “Δεν έχει ούτε τα μέσα, ούτε το προσωπικό, ούτε την τεχνογνωσία, ούτε και τα χρήματα”.

Επιχειρεί να καθησυχάσει τους συνδημότες του, δεσμευόμενος ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διακόψει την υδροδότηση. Υποστηρίζει ακόμη ότι η ΤΕΡΝΑ, σε συνεννόηση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, θα έπρεπε ευθύς εξαρχής να πει “πού και πώς θέλει να γίνει ο νέος αγωγός” αναλαμβάνοντας εκείνη την κατασκευή του.

Επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμο

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, εξάλλου, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας πήρε επίσημη θέση για την “μετατόπιση των δικτύων ύδρευσης”:

“Με αφορμή δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ σχετικά με την ανάγκη μετατόπισης των δικτύων ύδρευσης στο χώρο εκτέλεσης του έργου κατασκευής του νέου διεθνούς αερολιμένα Καστελλίου Ηρακλείου Κρήτης, οφείλουμε να κάνουμε γνωστά τα εξής:

1. Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, παρέλαβε στις 17 Ιανουαρίου 2020 έγγραφο από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη και κατασκευή του ανωτέρω έργου - με το οποίο ζητάει από το Δήμο - και συνακόλουθα από τα καθ΄ ύλην αρμόδια εποπτευόμενα νομικά του πρόσωπα (ΔΕΥΑΜΠ) – να προχωρήσει σε ενέργειες μετατόπισης των δικτύων ύδρευσης εκτός του ορίου κατάληψης του έργου στο τμήμα 15 (συνδετήρια οδός Αεροδρομίου -Α/Κ Αρκαλοχωρίου), επικαλούμενη τη σύμβαση παραχώρησης του έργου και ειδικότερα το άρθρο 14.2.3 σύμφωνα με το οποίο «οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) που εμπλέκονται στο έργο θα εκπονούν όλες τις μελέτες που απαιτούνται και σχετίζονται με την μετατόπιση των δικτύων αρμοδιότητας τους και των σχετικών εγκαταστάσεων και θα εκτελούν τις αντίστοιχες εργασίες με δαπάνη του Δημοσίου».

2. Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, από την πρώτη στιγμή που έλαβαν το εν λόγω έγγραφο βρίσκονται σε επαφή με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να διευθετηθεί το εν λόγω ζήτημα, το οποίο ωστόσο - κατά την άποψη μας – θα έπρεπε να είχε ρυθμιστεί με διαφορετικό τρόπο στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, γεγονός το οποίο – προφανώς – δεν έγινε και το οποίο σήμερα δημιουργεί μια δυσχερή κατάσταση για το Δήμο και τις υπηρεσίες του, οι οποίες αδυνατούν να υποστηρίξουν σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων τέτοιας κλίμακας και ιδιαίτερα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που υπαγορεύει η σύμβαση.

3. Σε κάθε περίπτωση ως Δημοτική Αρχή θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να υπάρξει διακοπή της ύδρευσης σε κανέναν οικισμό του Δήμου και ότι το έργο της κατασκευής του νέου διεθνούς αερολιμένα Καστελλίου Ηρακλείου Κρήτης οφείλει να γίνει επ’ ωφελεία των κατοίκων του Δήμου και όχι εις βάρος αυτών, με ότι αυτό συνεπάγεται…”.

Όπως είναι φυσικό, η αποκάλυψη του Cretalive προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους των χωριών που βρίσκονται εντός της... διακεκαυμένης ζώνης.

Η πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αρκαλοχωρίου, κ. Χρυσούλα Κεγκέρογλου δεν κρύβει την ανησυχία της για την ανάκυψη κι άλλων προβλημάτων, ανάλογης βαρύτητας και σημασίας, άμεσα σχετιζόμενων με το έργο το νέου αεροδρομίου και της... ζωής των κατοίκων.

Υπάρχει ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα” υπογραμμίζει, διατυπώνοντας μερικά ερωτήματα: “ Δεν θα έπρεπε κάτι τέτοιο να προβλέπεται στη σύμβαση που υπεγράφη; Δεν θα έπρεπε η προηγούμενη δημοτική αρχή να έχει ανοίξει να δει τη σύμβαση; Δεν έπρεπε να υπάρχει ένας μπούσουλας; Δεν θα έπρεπε να είχαν προσληφθεί τεχνικοί σύμβουλοι που θα έλεγχαν και θα συνδιαμόρφωναν τη σύμβαση, και να έβλεπαν πού θίγονται οι δημότες; Ποιος θα τα πληρώσει τώρα όλα αυτά; Θα παρέμβει το κράτος;”

Νίκος Ηγουμενίδης: “Να μη μείνει ούτε στιγμή χωρίς νερό ο Δήμος Μινώα-Πεδιάδος”

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Ηγουμενίδης με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος κ. Μανώλη Φραγκάκη σχετικά με το ζήτημα του αγωγού ύδρευσης και άρδευσης του Δήμου.

Ο Βιαννίτης βουλευτής ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο σχετικά με το έγγραφο της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροδρομίου στο Καστέλι σύμφωνα με το οποίο ζητείται η μετατόπιση αγωγού των υδρευτικών και αρδευτικών δικτύων του Δήμου. Για το ίδιο θέμα ο κ. Ηγουμενίδης επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου κ. Ηρακλή Κριθινάκη, ο οποίος εξήγησε λεπτομέρειες των αγωγών και των τυχόν ζητημάτων που μπορεί να ανακύψουν.

Από την πλευρά του, ο κ. Ηγουμενίδης ζήτησε μόλις ετοιμαστεί το σχετικό έγγραφο του Δήμου προς τα Υπουργεία να έχει άμεση ενημέρωση και ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι «θα πρέπει να δράσουν εφόσον χρειαστεί άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία και να θεραπεύσουν το πρόβλημα, εφόσον ο Δήμος δεν πρέπει να τεθεί θέμα σε καμία περίπτωση ούτε στιγμή χωρίς νερό». Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία αυτού του αγωγού, αφού τροφοδοτεί εκτός από το Αρκαλοχώρι και άλλους οικισμούς του Δήμου.

Παράλληλα, συζητήθηκαν και όλες οι αναγκαίες ενέργειες σχετικά με το ζήτημα της αποζημίωσης για όλες τις εκτάσεις στο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είχαν παραχωρηθεί στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά το 1922. Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρουσσοχωρίων Δήμου Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχαρία Σεκερτζή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ