Δύο φωλιές καρέτα με την έναρξη του προγράμματος του αρχελών στα Χανιά!

Οι φωλιές βρέθηκαν στις περιοχές Αγία Μαρίνα και Γεράνι και σημάνθηκαν για λόγους προστασίας.

Στην πρώτη για το 2018 επίσκεψή τους στις παραλίες ωοτοκίας του κόλπου Χανίων, στις 22 Μαΐου, οι

εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν ήδη δύο φωλιές καρέτα. 

Οι φωλιές βρέθηκαν στις περιοχές Αγία Μαρίνα και Γεράνι και σημάνθηκαν για λόγους προστασίας.

Οι θαλάσσιες χελώνες του είδους Caretta caretta ζουν από τα αρχαία χρόνια στις θάλασσές μας. Ενήλικες θηλυκές βγαίνουν στις παραλίες της Κρήτης τα καλοκαίρια για να αποθέσουν τα αυγά τους, από όπου 2 μήνες μετά, εκκολάπτονται χιλιάδες χελωνάκια που τρέχουν στη θάλασσα, όπου θα περάσουν τη υπόλοιπη ζωή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των φωλιών της καρέτα στην Κρήτη και οι ελπίδες για τη διατήρηση του υποπληθυσμού αυτού, που είναι γενετικά διακριτός από τους υπόλοιπους της Μεσογείου, φαίνεται να λιγοστεύουν.

Οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά αποτελούν τμήματα περιοχών του δικτύου Natura 2000, και υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές προβλέψεις για την προστασία τους. Πρόσφατα μάλιστα θεσμοθετήθηκαν σχετικές αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης. Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εφαρμόζονται με τη μέριμνα και τη συνεργασία του Δήμου Χανίων και Πλατανιά, της περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης και του κεντρικού Λιμεναρχείου Χανιών.

Για να βελτιωθεί η εφαρμογή των μέτρων προστασίας φέτος και να υπάρξει ελπίδα να διατηρηθεί ο «κρητικός» υποπληθυσμός της καρέτα, να τι πρέπει να προσέξουμε όλοι, επισκέπτες και επιχειρηματίες,
στις παραλίες ωοτοκίας:

• Η τοποθέτηση των ομπρελών γίνεται σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα.
• Η απομάκρυνση/ανάρτηση των επίπλων θαλάσσης είναι απαραίτητη μετά τη δύση του ηλίου, ώστε να
αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία κατά τις νυχτερινές ώρες.
• Το πλύσιμο των επίπλων θαλάσσης γίνεται σε χώρο εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι
φωλιές και σαπίζουν τα αυγά.
• Τα ίχνη χελωνών και νεοσσών παραμένουν στην παραλία μέχρι να γίνει η καθημερινή καταμέτρηση
από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.
• Να αποφεύγεται η τοποθέτηση εγκαταστάσεων όπως τέντες ή ντους πάνω στην παραλία.
• Να μην υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, θόρυβος και τεχνητός φωτισμός στην παραλία το βράδυ
• Να μη χρησιμοποιούνται βαρέα οχήματα καθαρισμού παραλίας κατά την περίοδο Μαΐου- Οκτωβρίου

Την Παρασκευή 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΑΡΧΕΛΩΝ με εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης, του Δήμου Χανίων, της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης καθώς και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων όπου αποτιμήθηκε η περσινή εφαρμογή της νομοθεσίας και συζητήθηκαν οι περαιτέρω δράσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο κ. Βεγλιρής Μανώλης, Μεραμβελιωτάκης Γιάννης, Αγγελογιαννάκη Ελένη και Πάνος Τσινάρης από το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Χανίων, η κα Εύδου Ζωή και Κοκοτσάκη Ανδρονίκη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Χανίων, η κα Περουλάκη Ελπίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και ο κος Πλουμιτσάκης Ανδρέας, Ανθυποπλοίαρχος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ