Παιδοψυχιατρική Κλινική: Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου - Βίντεο

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρει στη μήνυση το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Νοσοκομείο. 

Μεταξύ άλλων, στη μήνυση από το Σωματείο Εργαζομένων γίνεται λόγος για πράξεις που"συνιστούν όχι μονάχα προβλεπόμενες και τιμωρούμενες από τον Νόμο πράξεις και παραλείψεις, οι πολλαπλές δε παραβάσεις καθήκοντος που καταγγέλλονται, δημιουργούν έκθεση των ανηλίκων και των εργαζομένων σε κίνδυνο ζωής".

Ζητείται δε εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου "άμεσα να διευρυνθούν οι αιτίες που το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση της 7 ΥΠΕ, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, δεν έχουν προβεί στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος δυσλειτουργίας" της κλινικής. 

Δείτε τι δήλωσαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Βρύσαλης και Κυριάκος Θεοδοσάκης: 

Αναλυτικά η μηνυτήρια αναφορά:

"ΕΝΩΠΙΟΝ του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Του ΝΠΙΔ με την επωνυμία Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ που εδρεύει στο Ηράκλειο (εγκαταστάσεις ΠΑΓΝΗ Βούτες) και εκπροσωπείται νόμιμα με ΑΦΜ -----------------------

ΚΑΤΑ

Παντός για τον οποίο η δικαστική διερεύνηση δείξει ότι εμπλέκεται και με οποιονδήποτε τρόπο για τα καταγγελλόμενα

Κε Εισαγγελέα

Θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς από τη μη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η μοναδική στην υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης και της Νοτίου Ελλάδος. Τα προβλήματα στη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής τα έχουμε κάνει γνωστά μέσω υπομνημάτων, δηλώσεων και ανακοινώσεων προς το Υπουργείο Υγείας, την 7Η ΥΠΕ και, φυσικά, τη διοίκηση του νοσοκομείου. 

Το σωματείο μας και άλλοι φορείς έκρουσαν επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενο στην ολοένα και φθίνουσα λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, η οποία οφείλεται στην έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Εδώ και 3 μήνες έχει απομείνει μόνο ένας παιδοψυχίατρος στη κλινική, γεγονός που οδηγεί στην ουσία στην αναστολή της λειτουργίας της. 

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και της 7ης ΥΠΕ προκειμένου να μην έχουν την ευθύνη του κλεισίματος μιας τόσο σημαντικής κλινικής για τη δημόσια υγεία,  καταφεύγουν σε απαράδεκτα και επικίνδυνα «εντέλλεσθε» ώστε να υπάρχει μία υποτυπώδη πρωινή λειτουργία. 

Έτσι τους τελευταίους μήνες η συγκεκριμένη κλινική «ανοιγοκλείνει» και νοσηλεύει ένα ή και περισσότερους ανήλικους ασθενείς όταν κρίνεται ότι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της επείγουσας ψυχικής τους κατάστασης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ένας και μοναδικός παιδοψυχίατρος που έχει απομείνει, υποχρεούται να εφημερεύει κάθε μέρα μέχρι να περατωθεί η νοσηλεία των ασθενών όσες μέρες και αν χρειασθεί για αυτό. 

Επιπλέον επειδή κατά τη διάρκεια αυτών των νοσηλειών στην κλινική πρέπει να υπάρχει 24ωρη κάλυψη και από το αντίστοιχο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει στο τακτικό πρόγραμμα (το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ανακοινώνεται μόνο με πρωινή βάρδια εφόσον δεν υπάρχει νοσηλευόμενος ασθενής), οπότε καλούνται νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό εκτός προγράμματος για την κάλυψη των αναγκών νοσηλείας.

Προφανώς τα ερωτήματα που προκύπτουν από την παραπάνω απαράδεκτη περιγραφή λειτουργίας είναι πολλά και απαιτούν άμεση απάντηση αφού κατά τη γνώμη μας η παράνομη τακτική των διοικήσεων οδηγεί σε σημαντική επικινδυνότητα και για την ψυχική υγεία των ανήλικων ασθενών που δοκιμάζεται έντονα ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, όσο βέβαια και για την υγεία και τις συνθήκες εργασίας των ίδιων των εργαζόμενων.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πόσες συνεχόμενες μέρες είναι ανθρωπίνως δυνατό να εφημερεύει ένας και μόνο ιατρός που φέρει ολόκληρη την ευθύνη της νοσηλείας  των ασθενών που νοσηλεύονται, χωρίς να γίνει επικίνδυνος για τους ασθενείς του αλλά και για την ίδιο του τον εαυτό; Εξάντληση, κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας, αϋπνία, ικανότητα λήψης αποφάσεων (βλ. νόμο 4498/2017 ΦΕΚ 172/Α/16/11/2017 περί οργάνωσης χρόνου εργασίας ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ). 

Στη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής δεν αναφερόμαστε μόνο στις περιπτώσεις που χρήζουν νοσηλεία, αναφερόμαστε και στην αναγκαιότητα της ύπαρξης επαρκούς που εξυπηρετεί και πολλούς άλλους σκοπούς όπως η λειτουργία εξωτερικών ιατρείων (αξιολόγηση / διάγνωση και σχεδιασμός θεραπευτικού πλάνου), συναντήσεις με τις οικογένειες και στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, διεκπεραίωση σημαντικών γραφειοκρατικών διαδικασιών κ.α. 

Αυτά δεν δύναται να προσφερθούν με βάση την παρούσα κατάσταση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, την ίδια ώρα που συνολικά οι προσφερόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας του ΕΣΥ για παιδιά και εφήβους στο Ηράκλειο, αλλά και στη Κρήτη γενικότερα, όχι μόνο βρίσκονται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η έλλειψη τους είναι απαράδεκτη και εγκληματική, αντίθετη προς τις συνταγματικές αλλά και τις κοινωνικές υποχρεώσεις ενός κράτους που ισχυρίζεται ότι παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι και η άλλη σημαντική υπηρεσία, το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ηρακλείου λειτουργεί με έναν μόνο παιδοψυχίατρο επίσης και καλείται να εξυπηρετήσει πλήθος αιτήσεων οικογενειών για αξιολόγηση πλήθους νοσημάτων (αυτισμός, ΔΕΠΥ, μαθησιακές δυσκολίες κτλ). 

Ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση και η διάγνωση αυτών των διαταραχών καθυστερεί σε βαθμό τέτοιο που επηρεάζεται η εφαρμογή των ανάλογων θεραπειών, την ίδια στιγμή που οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν την καίρια σημασία της πρώιμης παρέμβασης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητη η άμεση επαναλειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής με όλο το απαραίτητο προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπές ειδικότητες) ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και ασφαλής αντιμετώπιση  των ολοένα και αυξανόμενων περιστατικών ανήλικων ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Άμεσα χρειάζεται να διευρυνθούν οι αιτίες που το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση της 7 ΥΠΕ, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, δεν έχουν προβεί στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος δυσλειτουργίας παρά τις παραπάνω επισημάνσεις μας.

Θεωρούμε ότι έχει γίνει κατανοητό ότι οι ανωτέρω περιγραφόμενες πράξεις συνιστούν όχι μονάχα προβλεπόμενες και τιμωρούμενες από τον Νόμο πράξεις και παραλείψεις οι πολλαπλές δε παραβάσεις καθήκοντος που καταγγέλλονται, δημιουργούν έκθεση των ανηλίκων και των εργαζομένων σε κίνδυνο ζωής.

Κε Εισαγγελέα,

Επειδή νομίμως και αρμοδίως κατατίθεται η παρούσα μας ενώπιον Σας και η αλήθειά της θα αποδειχθεί με έγγραφα και μάρτυρες προς τούτο δε προτείνουμε τους:

Επειδή έχουμε έννομο συμφέρον και υποχρέωση

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Με κάθε νόμιμη επιφύλαξη

ΖΗΤΟΥΜΕ

Να διερευνηθούν τα δια της παρούσας καταγγελόμενα και να ασκηθούν οι ενδεδειγμένες ποινικές διώξεις κατά όσων η έρευνα θέλει δείξει.

Ηράκλειο 13-06-2024"Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ