Λαμπρινός: Το έργο του Κόλπου του Δερματά θα συνεχιστεί...παρά την προσβλητική στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης!

Σκληρή απάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου με φόντο το "παγωμένο" έργο

Συνέντευξη τύπου με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το έργο της Αντιδιαβρωτικής Προστασίας του Κόλπου του Δερματά παραχώρησε στη Λότζια ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης.

Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα - για τον ίδιο - σκληρή γλώσσα ο κ. Λαμπρινός έκανε λόγο για "εμμονή" της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος "θα προασπίσει τα δικαιώματά του με κάθε νόμιμο τρόπο". "Πάσα ζημιά που θα προκύψει εις βάρος του Δήμου θα ζητηθεί η αποκατάσταση της με κάθε νόμιμο τρόπο", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργολάβος του έργο έχει καταθέσει αίτημα διακοπής και έχει ζητήσει αποζημίωση περίπου 90.000 ευρώ για τη ζημιά που έχει υποστεί από την διακοπή των εργασιών. Επ αυτού ο δήμαρχος τόνισε φόσον βρεθεί λύση με τον ανάδοχο, ο οποίος όπως γνωρίζετε μετά από πολλούς μήνες αναμονής, τελικά υπέβαλε αίτηση διάλυσης της σύμβασης, εμείς έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε τις εργασίες. Αυτό πρέπει να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο".

"Δεν υπάρχει αντίρρηση για τη επανέναρξη των εργασιών στο Δερματά, όπως προκύπτει από το έγγραφο της Διεύθυνσης Κτηριακών και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας" είπε ο Δήμαρχος προσθέτοντας "επειδή όμως η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προέβη σε δηλώσεις, θεωρούμε επιβεβλημένη μια συνολική απάντηση για να γνωρίζουν οι δημότες ποια είναι η πραγματικότητα για το συγκεκριμένο έργο".

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κ.Λαμπρινός τόνισε ότι "όταν σταμάτησε το έργο δεν είχε αλλάξει τίποτα σε σχέση με τις συνθήκες που ξεκίνησε. Το μόνο που άλλαξε, χωρίς να ξέρουμε το γιατί είναι η στάση της Αποκεντρωμένης. Το έργο διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. Η μόνη που επιμένει ότι το έργο δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι η Αποκεντρωμένη. Η θέση της ενέχει μια απαξίωση των Υπηρεσιών και των Υπουργείων που συμφωνούν με τη συνέχιση του έργου. Έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε το έργο. Κι αυτό θέλω να είναι απολύτως καθαρό".

Αναφερόμενος στη στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σημείωσε ότι αυτή του προκαλεί "εντύπωση" και την χαρακτήρισε "περίεργη" ενώ αναφέρθηκε σε αντιφάσεις, λέγοντας: "Πρώτη αντίφαση: Η Αποκεντρωμένη αναίρεσε τον ίδιο της τον εαυτό, όταν χορήγησε την πέμπτη παράταση. Η εξαίρεση που δόθηκε τον Απρίλιο του 2016 δόθηκε σε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Όταν δόθηκε η παράταση η περιοχή εξακολουθούσε να είναι σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης (από το 2016 έως την άνοιξη του 2019). Η Αποκεντρωμένη εξαίρεσε την περιβαλλοντική μελέτη εν γνώση της δίνοντας παράταση. Τούτη τη στιγμή το έργο διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση, από την Περιφέρεια. Η Αποκεντρωμένη αδυνατεί να μας υποδείξει από που θα πάρουμε άδεια συνέχισης των εργασιών".

"Το έργο σταμάτησε παρανόμως και πρέπει να επανεκκινησει άμεσα" σημείωσε λέγοντας ότι ολόκληρο το έργο είχε σκοπό την αντιδιαβρωτικη προστασία αλλά και ότι οι εργασίες μέχρι τον περασμένο Μάρτιο είχαν όλες τις απαραίτητες άδειες.

"Η στάση της Αποκεντρωμένης είναι περίεργη. Θεωρώ τουλάχιστον ατυχείς και προσβλητικά τις πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Συντονίστριας. Είναι απορίας άξιο πώς η Αποκεντρωμένη θεωρεί αναρμόδιο το Υπουργείο και το Λιμεναρχείο όταν από το Λιμεναρχείο ζήτησε τη σύλληψη του αντιδημάρχου και όσων συμμετείχαν στο έργο; Η Αποκεντρωμένη μπορεί να έχει άποψη για το ζήτημα, αλλά να επιτρέψει και στο Δήμο να έχει τη δική του. Οι μηχανικοί μας έκαναν τη δουλειά τους με άψογο τρόπο. Όλοι έχουν μια ιστορία. Ο Δήμος οφείλει να προασπίσει την τιμή του. Αλάνθαστος δεν είναι κανείς. Αλλά εν προκειμένω οι μηχανικοί μας έδρασαν καθόλα νόμιμα. Το έργο διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις να συνεχιστεί εφόσον βρεθεί λύση με τον ανάδοχο. Χιλιάδες δημότες έχουν ήδη υπογράψει έγγραφα με τα οποία ζητούν τη συνέχιση του έργου. Ο Δήμος δεν απέστη ποτέ από τη νομιμότητα!"

Ο κ. Λαμπρινός ξεκαθάρισε πάντως ότι "προσωπικά δεν έχω τίποτα απολύτως με την κυρία Συντονίστρια" αλλά - όπως πρόσθεσε - "στάση της με ξενίζει". "Έχουμε τις διαφορές μας σε πολλά ζητήματα. Αλλά πρέπει να παραδεχθώ ότι στο παρελθόν ότι η Αποκεντρωμένη έχει συμπαρασταθεί και έχει δείξει κατανόηση σε θέματα του Δήμου. Θα ήταν άδικο να πω ότι συλλήβδην κοντράρει τον Δήμο". Αναφέρθηκε επίσης σε σύσκεψη για το θέμα που είχε πραγματοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι σημειώνοντας: "το περασμένο καλοκαίρι η πρόταση της κυρίας Συντονίστριας ήταν να διαλύσουμε την υπάρχουσα εργολαβία. Η λύση αυτή ήταν ασύμφορη. Θα προκαλούσε ζημιά στον Δήμο".

Υπενθυμίζεται ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με νέο έγγραφο της προς τη Διεύθυνση Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας ξεκαθαρίζει ότι «οι επιχειρούμενες εργασίες στον κόλπο του Δερματά δεν έχουν νόμιμη αδειοδότηση και συνεπώς «κάθε εργασία που ενδεχομένως εκτελεστεί από οποιονδήποτε στον χώρο είναι αυθαίρετη με όποιες συνέπειες επισύρει αυτή η πράξη σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ