H "Ζηνοβία" ταλαιπωρεί την Κρήτη

Προβλήματα κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού - Πλημμύρισε ξανά το λιμάνι του Ρεθύμνου - Μεγάλα ύψη βροχής - Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές και οδικές συγκοινωνίες κυρίως στα ορεινά των Χανίων προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τα χιόνια σε ορεινά σημεία.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ. Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα χιόνια και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, ωστόσο από το πρωί η χιονόπτωση έχει ενταθεί με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός.

Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων.

Χωρίς ρεύμα έμειναν σημεία στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιστίνης και Θερμοπυλών, ενώ βλάβες αναφέρθηκαν στα Κεραμειά, στις Μουρνιές και στον Κουμπέ. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια .

Συνεργεία των δήμων εργάζονται από το πρωί για να απομακρύνουν τους βράχους και τις πέτρες, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Καλυβών και στην περιοχή της Αλμυρίδας του δήμου Αποκορώνου.

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Χανίων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς για το επόμενο διάστημα προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Το συνηθισμένο πρόβλημα του χειμώνα παρουσιάζει από την Κυριακή το λιμάνι του Ρεθύμνου, το οποίο λόγω των έντονων ανέμων και των κυματισμών πλημμυρίζει.

Σύμφωνα με το goodnet.gr, το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου έχει διακόψει την κυκλοφορία στον περιφερειακό δρόμο και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες.

Σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου αναφέρει:

"Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας, να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά τον χρονο ισχύος του δελτίου θυελλωδών ανέμων και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλειας των σκαφών τους.
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα".

Σημαντικά ύψη βροχής, καταγράφουν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr στην Κρήτη, μέχρι τις 1030 το πρωί της Δευτέρας 30/12, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί:

Οι ισχυρές βροχές, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, θα συνεχιστούν στο νησί μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει τα προβλεπόμενα ύψη βροχής 48 ωρών (από το πρωί της Δευτέρας 30/12 ως το βράδυ της Τρίτης 31/12) στο νησί, όπου με τα μωβ χρώματα σημειώνονται τα μεγαλύτερα συνολικά ύψη βροχής, ξεπερνώντας συνολικά τα 200 χιλιοστά!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ