Μετά τις γιορτές ο διαγωνισμός για να γκρεμιστούν αυθαίρετα στον αιγιαλό

Από το Πράσινο Ταμείο εκταμιεύθηκε το ποσό των 1.135.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί προκειμένου να εκτελεστούν οι πρώτες 100-120 κατεδαφίσεις σε όλη την Κρήτη

Αμέσως μετά το τέλος των γιορτών πρόκειται να βγει στον “αέρα” ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει την εκτέλεση της μεγάλης επιχείρησης κατεδαφίσεων σε κτίσματα που απλώνονται προκλητικά καταλαμβάνοντας αιγιαλούς και παραλίες της Κρήτης.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού, μέσω του οποίου θα ανατεθεί σε έναν ανάδοχο ολόκληρη η εργολαβία της εκτέλεσης δεκάδων πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε ολόκληρο το νησί. Όπως είναι γνωστό, ήδη από το Πράσινο Ταμείο εκταμιεύθηκε το ποσό των 1.135.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί προκειμένου να εκτελεστούν οι πρώτες 100-120 κατεδαφίσεις σε όλη την Κρήτη, που σύμφωνα με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης κ. Μαρία Κοζυράκη, εάν δεν έχουμε κάποια σοβαρή εμπλοκή στον διαγωνισμό με ενστάσεις και προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια, τότε θα πιάσουν δουλειά τα τεχνικά συνεργεία μέσα στον Μάρτη…

Όπως είναι γνωστό, στην Κρήτη δόθηκε το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που άνοιξε τη διαδικασία για την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης ανάδοχου που θα εκτελέσει τις προβλεπόμενες εργασίες κατεδάφισης, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από την ανατολική Κρήτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυθαίρετες αυτές κατασκευές δεν αφορούν σε κτίσματα που απλώς βρίσκονται έξω από το σχέδιο πόλης ή εμφανίζουν μια παρέκκλιση σε σχέση με την οικοδομική τους άδεια. Αφορούν σε κτίσματα τα οποία προκαλούν ευθέως το κοινό αίσθημα, καθώς καταπατούν παράνομα και προκλητικά δημόσια έκταση σε αιγιαλό και παραλία και σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

Η πρώτη εκτίμηση της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης είναι ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος να εκτελεστούν οι πρώτες 100- 120 περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί και για τις οποίες έχει εκδοθεί σχετικό πρωτόκολλο κατεδάφισης, θεωρώντας ωστόσο βέβαιο το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που ευθύνονται για τις καταπατήσεις θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να φρενάρουν τη σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη, στη μεγάλη επιχείρηση κατεδαφίσεων που θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά, η αρχή θα γίνει από τον νομό Λασιθίου, όπου αθροιστικά έχουν καταγραφεί και οι περισσότερες παράνομες και πιο προκλητικές κατασκευές επάνω στον αιγιαλό και τις παραλίες.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, θα γίνουν κατεδαφίσεις στα βόρεια του νομού Λασιθίου, σε κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί με ευθύνη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με τον τουρισμό και αφορούν σε ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και γενικότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ υπάρχουν και κάποιες εντοπισμένες περιπτώσεις κατοικιών που έχουν επεκτείνει πέργκολες και αυλές πάνω στο κύμα.

Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ