Το Παρατηρητήριο Υπαίθρου ... είναι εδώ!

Εργαλείο για την ανάπτυξη της υπαίθρου - Από το Οροπέδιο Λασιθίου η αρχή

Η δημιουργία και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης του πρώτου στην Ελλάδα, για την ενίσχυση του συστήματος υποστήριξης των φορέων της Κρήτης που ασχολούνται ή σχεδιάζουν για την κρητική ύπαιθρο, ανακοινώθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης σε συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου με επιστήμονες συνεργάτες του και εκπροσώπους τοπικής αναπτυξιακής εταιρείας.

Η ίδρυση του Παρατηρητήριου γίνεται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και την αναπτυξιακή εταιρεία «Πλοηγο».

Το Παρατηρητήριο, όπως αναφέρθηκε, θα καλύψει την Κρήτη, ολους τους Δήμους με “κτίσιμο” πιλοτική έναρξη και εφαρμογή από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ την σημαντικότητα και τον ρόλο του παρατηρητήριου τόνισαν, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και οι παριστάμενοι στην σύσκεψη.

"Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η Περιφέρεια Κρήτης θέλει να συνεργάζεται με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού - Πολυτεχνείο Κρήτης, Πλοηγός - για το Παρατηρητήριο Υπαίθρου. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της υπαίθρου, που θα δώσει σημαντικά οφέλη σε κάθε περιοχή της Κρήτης, ειδικά στην ενδοχώρα. Θεωρούμε ότι με τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των φορέων θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Ξεκινάμε από το Οροπέδιο Λασιθίου, ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα, και συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους Δήμους της Κρήτης. Μετρήσιμα αποτελέσματα θα έχουμε μετά από ένα χρόνο. Πρέπει και οι Δήμοι να αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα γιατί μόνο σημαντικά οφέλη μπορεί να δώσει" - δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντοόπουλος δήλωσε: "Ευελπιστούμε ότι από την προσπάθεια αυτή θα δοθούν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες, εκπαιδευτικές και δυνατότητες προβολής της Κρήτης. Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει ενεργά με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Νίκο Σκουτελη".

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Σκουτέλης ανέφερε: "Είναι μια προσπάθεια που έχει ωριμάσει πλέον μέσα από τη διδασκαλία και την έρευνα που είχαμε εδώ και 15 χρόνια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων και που αφορά σε μια πρώτη φάση την καταγραφή των μνημείων της υπαίθρου και των παραδοσιακών οικισμών, τη μεταξύ τους συνάφεια, την ιστορική τους εξέλιξη, όλα αυτά εξεταζόμενα σε ένα πλαίσιο για το τι κάνουμε σήμερα. Ο βασικός σκοπός του Παρατηρητηριου είναι η επανακατοικηση της υπαίθρου"

Ο πρόεδρος του "Πλοηγου" - Αναπτυξιακή Εκπαιδευτική Χάρης Ροδιτάκης, τόνισε: "Η ύπαιθρος είναι πολύ σημαντική για πολλούς λόγους. Χρειάζεται η σύμπραξη πολλών διαφορετικών χώρων προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε πολλά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ενδοχώρα. Η δημιουργία αυτής της δομής είναι κάτι που σηματοδοτεί το έμπρακτο ενδιαφέρον της Περιφέρειας, με σκοπό να διατίθενται όπως συμβαίνει και με ευρωπαϊκές Περιφέρειες, μηχανισμοί για να μπορούν να αποτυπώνονται οι εξελίξεις και οι μεταβολές στην ύπαιθρο. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται θα μετατρέπονται σε εισηγήσεις προς τους φορείς. Άρα ο σχεδιασμός και η παρέμβαση στην ύπαιθρο δεν είναι μια απλή υπόθεση. Θέλει επιστημονική τεκμηρίωση, ούτως ώστε να μετριούνται αυτά που πρέπει να γίνουν, να αναδεικνύονται και στη βάση αυτής της ανάδειξης η Περιφέρεια και οι Δήμοι να μπορούν να διαμορφώνουν πολιτικές".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ