"Υπό έλεγχο" το θέμα της Λ. Δικαιοσύνης λέει ο Δήμος - Κόντρα Λαμπρινού με Κουράκη

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την επίσημη έκπτωση του εργολάβου της ανάπλασης

Ενημέρωση για την πορεία των έργων ανάπλασης στο κέντρο του Ηρακλείου, με αφορμή και την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων για έκπτωση του εργολάβου, ζήτησε η Ευαγγελία Σχοιναράκη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων, Γιάννης Αναστασάκης, επανέλαβε ότι "με τα σημερινά δεδομένα, ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τον κατά σειρά δεύτερο ή και τρίτο ανάδοχο με τις αρχικές προσφορές που είχαν δώσει. Ειδάλλως, θα γίνει εκ νέου δημοπράτηση".

Ο ίδιος τόνισε ότι το έργο έχει αλλάξει κατά πολύ και προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης. "Το έργο χαίρει της προσοχής και της εκτίμησης των κατοίκων και των επισκεπτών", ανέφερε και υπογράμμισε πως "το ζήτημα είναι υπό έλεγχο, όσο μας επιτρέπει η νομοθεσία, τόσο προχωράμε".

Ο κ. Αναστασάκης εκτίμησε μάλιστα ότι "θα τελειώσει πολύ νωρίτερα το έργο στη 1821".
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο
: "Στο τεχνικό συμβούλιο δημοσίων έργων έχουν εγκριθεί τα υλικά. Το έργο έχει μικρές διαφοροποιησεις σε σχέση με την αρχική μελέτη. Στη 1821 ήταν αισθητική επιβάρυνση οι στύλοι και τα καλώδια. Η πολύ καλή ομάδα επίβλεψης που έχουμε εντόπισε τα σφάλματα στα υλικά κι έδωσε σχετικές οδηγίες στον εργολάβο. Έτυχε και μετράμε μέσουσης της κατάστασης του έργου την άποψη της κοινής γνώμης. Το 84% όσων ρωτήθηκαν είχαν θετική άποψη"

"Δεν βάλαμε το θέμα για λόγους λαϊκισμού ή αντιπολίτευσης" ανέφερε η Ευαγγελία Σχοιναράκη, επισημαίνοντας ότι "ο αντιδήμαρχος δεν ήταν διαφωτιστικός, κυρίως όσον αφορά το θέμα του χρονοδιαγραμματος"

"Κάθε φορά που ο κ. Αναστασακης μιλά για αυτό το έργο νιώθει μια...αυτοϊκανοποίηση" ανέφερε δεικτικά ο Γιάννης Κουράκης, υπογραμμίζοντας πως "ένα έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, φτάσαμε στους 28 και έφτασε στο 30%της ολοκλήρωσης του".

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, οι πολίτες δεν νιώθουν περήφανοι, ενώ "έχουν χρησιμοποιηθεί και κακής ποιότητας υλικά".

Από την πλευρά του ο Ηλίας Λυγερός ανέφερε ότι το έργο έχει χαμηλή απορροφητικότητα και είναι λίγο πάνω από το 35%.

Όπως τόνισε: "Η πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι μισό εργοταξιακη με επικίνδυνα σημεία. Η δημοτική αρχή δεν είχε την ικανότητα και τη διορατικοτητα να εκτελέσει ένα τέτοιο έργο. Η δημοτική αρχή αν δεν διδαχθεί από τα λάθη της και αν δεν κάνει αυτοκριτική, θα έχουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων".

Σε ερώτηση του κ. Λυγερού για το ποια είναι η "αυριανή μέρα" και αν έχουν γίνει διαπραγματεύσεις, ο κ. Αναστασακης απάντησε: "Θα έχω γνώση για το χρονοδιάγραμμα εάν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις"

Στο σημείο αυτό οι τόνοι ανέβηκαν καθώς ο Γιάννης Κουρακης είπε ότι το έργο είναι "ντροπή για την πόλη" για να απαντήσει ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός:"Η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει κανέναν λόγο να ντρέπεται! Πάνω από 40% του έργου έχει τελειώσει. Αυτή η δημοτική αρχή δεν κάλυψε και δεν καλύπτει κανένα! Είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί έργο στο Ηράκλειο;"

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου συνέχισε λέγοντας:

"Σήμερα το μεσημέρι είχα συνάντηση με τον επόμενο στη σειρά. Φυσικά δεν μπορώ να σας πω τι συζητήσαμε. Είχα την πρόθεση να συμμετάσχουν όλες οι παρατάξεις με τους μηχανικούς τους στην επόμενη ανάθεση εργολαβίας. Πρέπει να γίνει ένας πίνακας με την εκκαθάριση των εργασιών που έχουν γίνει. Ο πίνακας είναι έτοιμος. Πώς θα ορίσουμε χρονοδιάγραμμα εάν δεν ξεκινήσει ο επόμενος ανάδοχος; Δεν μπορούμε να ορίσουμε χρονοδιάγραμμα. Ξέρω τις κρίσεις και τα σχόλια των συμπολιτών μας. Κανένας δεν είπε ότι ντρέπεται. Όλοι λένε ότι είναι έργο αναβάθμισης της πόλης".

"Λέμε ντροπή στη διαχείριση του έργου", παρενέβη ο κ. Κουράκης για να απαντήσει ο Δήμαρχος: "Να μην σας πω εγώ για το Πολιτιστικό που ξεκίνησε το 2006".

Κλείνοντας ο κ. Λαμπρινός τόνισε πως θα ενημερώσει αυτές τις μέρες επί των προθέσεων της δημοτικής αρχής. "Πρόθεση μας είναι να τελειώσει το συντομότερο δυνατό το έργο", είπε.

"Οι Ηρακλειωτες να μην δεχθούν να πληρώσουν τη νύφη που θα τραβήξει χρόνια. Καμία ανοχή, καμία υπομονή σε σχέση με τα έργα που έπρεπε να τελειώσει χθες" υπογράμμισε από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Δημήτρης Βρύσαλης, επισημαίνοντας: "Η δημοτική αρχή έχει την ευθύνη υλοποίηση του έργου και άμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθεί"

Από την πλευρά της παράταξης "Ηράκλειο για όλους" ο Χρήστος Κώνστας τόνισε ότι: "το έργο αυτό είναι η επιβεβαίωση γιατί θα πρέπει να φιλτράρουμε εκπτώσεις της τάξεως του 60%. Αυτό ας γίνει παράδειγμα για το μέλλον".

"Δεν θα αποδώσω ευθύνες, τις ευθύνες θα τις αποδώσει η ιστορία", ανέφερε στην παρέμβασή του ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης και τόνισε:

"Το έργο άλλαξε την πόλη. Αλλά όσο παραμένει το παλιό Αστυνομικό Μέγαρο έτσι, είναι σαν να φορά κάποιος μεταξωτή γραβάτα με... σαγιονάρα! Το μεγάλο θέμα τώρα είναι το πώς ο Δήμος Ηρακλείου, εμείς όλοι δηλαδή, θα αντιμετωπίσουμε αυτή την δύσκολη κατάσταση".

Στην παρέμβασή του ο Πέτρος Ινιωτάκης εκτίμησε ότι "αυτή η ιστορία δεν θα εξελιχθεί καλά".

Ειδικότερα υπογράμμισε: "Πολλοί λέγαμε ότι αυτό το έργο με 65% εκτύπωση δεν βγαίνει! Υπήρχαν δήμαρχοι που έστειλαν τους εργολάβους σπίτια τους. Σε αυτή την κατεύθυνση έπρεπε να κινηθούμε κι εμείς. Μπαίνουμε σε μια μεγάλη περιπέτεια! Έχει.. βιαστεί η μελέτη; Εφαρμόζεται πιστά; Έχουμε ένα έργο που θα μαε μείνει να παρακολουθούμε για πολλά χρόνια την άστοχη εξέλιξη του. Η απόφαση υλοποίησης του έργου προφανώς πάρθηκε και με εκλογικές σκοπιμότητες. Ποια σκοπιμότητα υπάρχει και βάζετε να σκάβουν τη 1821; Για ποιο λόγο το κάνετε κ. Αναστασακη; Για να δείχνετε ότι κάτι κάνουμε στην πόλη ή για να ταλαιπωρούμε τους δημότες; "

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ