Άγριος καυγάς Τσίπρα - Τασούλα

Άγριος καυγάς Τσίπρα - Τασούλα

Διαβάστε τον διάλογο

Άγριος καυγάς μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το λόγο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προκειμένου να διαμαρτυρηθεί γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσέρχεται στην ώρα του πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον Κ. Μητσοτάκη για τα δάνεια της ΝΔ ενώ πριν από 15 ημέρες είχε και πάλι διαμαρτυρηθεί για το ίδιο θέμα.

Αλ Τσίπρας: "Φιμώνετε το ναό της Δημοκρατίας" - Τασούλας: "Δεν θα δεχτώ πολιτικό ακτιβισμό" 

Αναλυτικά ο διάλογος-διαπληκτισμός των κ.κ. Τσίπρα και Τασούλα έχει ως εξής:

Αλέξης Τσίπρας: Επανηλλειμένως κατατίθενται ερωτήσεις την ώρα του πρωθυπουργού και ο πρωθυπουργός επιλέγει να μην απαντά!
Θέλω τον λόγο όπως δικαιούμαι για ότι θέλω να απευθυνθώ στο σώμα επειδή απαξιώνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και η ουσία ζητήματος που είναι μείζονα

Γιώργος Λαμπρούλης (προεδρεύοντας): Είναι η δεύτερη φορά που έρχεστε στις ερωτήσεις! Θα δώσω τη θέση μου στον πρόεδρο της Βουλής.

Κώστας Τασούλας: Θα με απογοητεύσετε σήμερα υποθέτω αλλά… θέλω να σας πω κάτι! Το θέμα που θέσατε δεν ευσταθεί, το δικαίωμα των αρχηγών να μιλούν στη βουλή είναι άπλετο, όμως υπάρχει ημερήσια διάταξη και σεις πρόεδρε επιχειρείτε όπως θέσαμε [….].

Άκουσα το αίτημά σας μας απασχόλησε το θέμα αυτό στη Διάσκεψη, δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί μια νέα πρακτική μονόλογου που πολιτικός αρχηγός να κρίνει ότι μπορεί στην διαδικασία των επικαίρων να λαμβάνει το λόγο επειδή δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη απάντηση του πρωθυπουργού ή υπουργού σε ερώτηση!

Αυτή η διαδικασία κ. πρόεδρε δεν προβλέπεται! Οι αρχηγοί έχουν άπλετο δικαίωμα λόγου σε νομοθετική εργασία, επερωτήσεις, εξεταστικές, μομφή, παντού!

Η μόνη περίπτωση που δεν επιτρέπεται είναι στις επίκαιρες που περιορίζονται ρητά στον ερωτώντα και τον υπουργό που απαντάει! Επιχειρείτε να καθιερώσετε πρακτική που δεν προβλέπεται! Ή θα το συμπεριλάβουμε στον κανονισμό ή δεν θα συνεχίσουμε την πρακτική!

Δεν μπορεί το πράγμα αυτό να γενικευτεί! Και σήμερα ζητάτε να καθιερώσετε νέο τρόπο παρέμβασης στο κοινοβούλιο! Είμαι ανοιχτός σε πρόταση αλλαγής του κανονισμού αλλά δεν μπορεί να αλλάζει η Βουλή κανονισμό με βάση πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται!

Φανταστείτε να γενικευτεί, θα έχουμε ακτιβιστική διαδικασία που θα μετατραπεί η βουλή σε ένα είδος σκηνικού! Δεν προβλέπεται ομιλία αρχηγού, ανακοινώθηκε από τον προεδρεύοντα η ολοκλήρωση της διαδικασίας! Ας μη προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε ντε φάκτο διαδικασίες.

Τσίπρας: Γνωρίζετε καλά ότι αυτός που παραβιάζει το κανονισμό δεν είμαι εγώ αλλά ο πρωθυπουργός που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αφήστε τα σκονάκια δεν χρειάζονται, ξέρει ο πρόεδρος.

Πριν επιχειρήσετε να φιμώσετε όπως η παράταξή σας στα ΜΜΕ δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας στο ναό της δημοκρατίας.

Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ως πρόεδρος της βουλής και όχι ως πρόεδρος που δέχεται σκονάκια από συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ποιο είναι το άρθρο που δεν μου επιτρέπει να μιλήσω όταν κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 97 παράγραφος 4 που ορίζει ότι οι πρόεδροι των ΚΟ οι πρώην πρόεδροι της Βουλής και πρωθυπουργοί έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο και ακουστούν όποτε το ζητήσουν!

Σας καλώ κ. πρόεδρε μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα! Διότι έχετε και σεις ευθύνη ως πρόεδρος της Βουλής να φιμώσετε τη δυνατότητα να ακουστεί ο λόγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας ζητώ το λόγο για 15 λεπτά.

Είναι θεμελιακό πρόβλημα για τη δημοκρατία η υπερχρέωση κομμάτων. Να μην υποπέσετε στο παράπτωμα να παριστάνετε τον πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος ενώ έχετε έγκριση της μεγάλης πλειψοηφίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Σταθείτε στο βήμα ως πρόεδρος των Ελλήνων όχι ως πρόεδρος ΝΔ.

Τασούλας: Αυτό θα κάνω και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση! Επειδή ακριβώς με νοιάζει η βουλή να σταθεί στο ύψος της περισσότερο από τον εαυτό μου δεν θέλω να μετατρέψουμε όσο είμαι πρόεδρος, τη Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού!

Το άρθρο που αναφερθήκατε αφορά στο νομοθετικό έργο! Όλα τα άρθρα που δίνουν το λόγο στους αρχηγούς των κομμάτων είναι το 97 για τη νομοθεσία, το 135 στις επερωτήσεις, το 97 στις μομφές, το 137 στις εξεταστικές.

Στις επίκαιρες δεν προβλέπεται παρέμβαση αρχηγών! Γιατί το άρθρο που μιλά για επίκαιρες δεν ομιλεί για δυνατότητα ομιλίας αρχηγών! Συνεπώς, επαναλαμβάνετε κάτι που σας απαντήθηκε και την προηγούμενη φορά! Ο πρωθυπουργός δεν απαντά. Έχει απαντήσει ήδη σε 7 και έχει προκαλέσει 5 συζητήσεις με δική του πρωτοβουλία και δεν έχει ολοκληρωθεί το ήμιση της παρούσης βουλής όταν στη προηγούμενη σε 160 απαντήθηκαν 8.

Επειδή δεν δεν θέλω να μετατραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού η Βουλή, η ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση καμιάς Κοινοβουλευτικής Ομάδας, διακόπτω τη συνεδρίαση. Ολοκληρώνεται και περιμένω πρότασή σας για τροποποίηση του κανονισμού! Προστασίας του κύρους της από κάθε πολιτικό ακτιβισμό.

Τσίπρας: (δεν ακούγεται) Θα λογοδοτήσετε για αυτό που κάνατε σήμερα!

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φωνάζουν «ντροπή σας».

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ