Αντιδράσεις για το πάρκο στο Κοπρινό Ρεθύμνου που, όμως, λειτουργεί από το 2014!

Αντιδράσεις για το πάρκο στο Κοπρινό Ρεθύμνου που, όμως, λειτουργεί από το 2014!

Το έργο έχει λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης μια μικρή μερίδα κατοίκων, αλλά και η Δημοτική αρχή , αντιδρά για ένα ολοκληρωμένο κατά 80% αιολικό πάρκο, το οποίο προσφέρει στην τοπική κοινωνία από το 2014 και δεν προκαλεί καμία ενόχληση.

Σήμερα το πρωί ομάδες της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να εμποδίσουν την διέλευση των οχημάτων της εταιρείας που προσπαθεί εδώ και χρόνια να ολοκληρώσει το έργο ανεβάζοντας τις τρεις τελευταίες ανεμογεννήτριες στο ενεργό αιολικό πάρκο “Νοτικό Κοπρινού”. Όμως το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ μαζί τη Δημοτική Αρχή, η οποία μέχρι το 2014 είχε δώσει τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις προκειμένου να προχωρήσει το έργο θεωρούν πως οι τρεις νέες ανεμογεννήτριες θα κάνουν ό,τι δεν έκαναν οι υπόλοιπες οκτώ εδώ και σχεδόν μια εφταετία.

Το έργο έχει λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ η προσφυγή  στο Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε την εταιρεία καθώς αποδείχθηκε πως δεν ευσταθούν οι επικλήσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την απόσταση των ανεμογεννητριών από το χωριό  Άρδακτο.

Σημαντικό είναι και το οικονομικό όφελος των γύρω περιοχών από το πάρκο και της τοπικής κοινότητας  όπως το 2,7% του κύκλου εργασιών των πάρκων που επιστρέφεται στους κατοίκους.

Οι κοινότητες Βάτος και Άρδακτος για την πενταετία 2014-2019 υπολογίζεται πως  “γλιτώνουν” 122 χιλιάδες ευρώ όσον αφορά τους μελλοντικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (το ποσό αυτό θα πιστωθεί στις χρεώσεις κατανάλωσης ενέργειας) ενώ η δημοτική αρχή έχει ήδη λάβει 210 χιλιάδες ευρώ για έργα στις εν λόγω περιοχές.

Η μείωση των ρύπων και της κατανάλωσης της ενέργειας μπορεί να γίνει βήμα προς βήμα σε πραγματικούς χρόνους και πραγματικές ενέργειες και όχι με φανταστικές δράσεις σε μελλοντικούς χρόνους.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ