Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Σκέρτσου περί των γερμανικών αποζημιώσεων

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για "ανιστόρητες και συκοφαντικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου" καλώντας μάλιστα τον Πρωθυπουργό να επανορθώσει.

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκε και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα,  που σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για "ανιστόρητες και συκοφαντικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου" καλώντας μάλιστα τον Πρωθυπουργό να επανορθώσει.

Η δήλωση Άκη Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις:

«Η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες», σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία».

«Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές» τονίζει υπογραμμίζοντας ότι όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Η ανακοίνωση από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

«ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ, ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΑ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Άκης Σκέρτσος μας καλεί να ξεχάσουμε τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις στα θύματα, επανορθώσεις στο κράτος για τις καταστροφές και τη λεηλασία του πλούτου, έντοκη επιστροφή του κατοχικού δανείου και επαναπατρισμός των αρχαιολογικών  - πολιτιστικών θησαυρών), τις οποίες θεωρεί ένα παρωχημένο θέμα, που κατ’ αυτόν ανήκει στο παρελθόν!!!

Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί μνημείο κυνισμού και ιστορικού αναθεωρητισμού προσβάλλοντας κατάφωρα τη μνήμη των θυμάτων της Κατοχής. Επιχειρεί, δε, να κουρελιάσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019, τις ρηματικές διακοινώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας (14.11.1995, 4.6.2019, Ιανουάριος 2020), τις διαχρονικές δηλώσεις των Προέδρων της Δημοκρατίας, των Πρωθυπουργών και των Υπουργών Εξωτερικών. Τέτοια δήλωση γίνεται για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία από Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο και συνιστά μείζον ατόπημα! Συνιστά, μάλιστα, για το γερμανικό κράτος έναν απροσδόκητο και ιδανικό μοχλό στήριξης της ενορχηστρωμένης εκστρατείας, που έχει ξεκινήσει πρόσφατα με συγκεκριμένες δράσεις, προκειμένου να πείσει τους απογόνους των θυμάτων να ξεχάσουν τις αποζημιώσεις και να αρκεστούν σε πράξεις ελεημοσύνης, τις οποίες η Γερμανία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες αποκατάστασης της θεσμικής και δημοκρατικής τάξης ανακαλώντας ρητώς και κατηγορηματικώς τις επαίσχυντες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Σκέρτσου. Οφείλει, δε, να λάβει υπόψη του ότι η δήλωση αυτή, αν δεν υπάρξει άμεση και ρητή επανόρθωση, θα αξιοποιηθεί από τη γερμανική πλευρά σε διεθνή φόρα εις βάρος των εθνικών μας δικαίων. Αναμένουμε επίσης και την τοποθέτηση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.   

Δεν δικαιούται κανείς να «ξεχνά» ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής η χώρα μας υπέστη μία ανείπωτη τραγωδία, στα όρια της γενοκτονίας για την οποία η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ αρνείται με αυθαίρετο και αλαζονικό τρόπο να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη και να εκφράσει την έμπρακτη μεταμέλειά της. Η Ελλάδα ουδέποτε αποζημιώθηκε και ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της, οι οποίες παραμένουν «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Συνεπώς, η Ελληνική Δημοκρατία έχοντας στο πλευρό της το Διεθνές Δίκαιο έχει χρέος να επιδείξει αποφασιστικότητα, σθένος και συνέπεια στη διεκδίκηση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και δικαστικά μέσα! Κάθε άλλη στάση προσβάλλει την αγωνιστική Ιστορία της χώρας μας, ζημιώνει τα εθνικά μας δίκαια και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή!»

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Είναι απαράδεκτο και ανιστόρητο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαξιώνει τον διαχρονικό αγώνα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ως δευτερεύον και παρωχημένο ζήτημα, δίνοντας μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους και μάλιστα επειδή αποτελούν “ζήτημα του παρελθόντος”», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει ότι «κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο ξεκάθαρο πόσο η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία υπονομεύει και τα εθνικά συμφέροντα». «Αντιθέτως», συνεχίζει, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση προώθησε ενεργά την ιστορική αυτή απαίτηση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για Έκθεση-Πόρισμα Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (17/4/2019) και είναι το μόνο κόμμα που ρητά την περιέλαβε στο κυβερνητικό του πρόγραμμα (παρ. 8.1.11 του κεφαλαίου για την εξωτερική πολιτική) τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί εθνική στρατηγική σε αυτήν τη βάση».

Νίκος Ηγουμενίδης: Άκρως προσβλητική και επικίνδυνη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη μνήμη των θυμάτων των ναζιστικών θηριωδιών

Σχετικά με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι άκρως απαράδεκτες, προσβλητικές και επικίνδυνες στη μνήμη των θυμάτων των ναζιστικών θηριωδιών οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η αδιανόητη άποψη της απερχόμενης Κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι το θέμα αφορά το παρελθόν  και «να κοιτάξουμε μπροστά και όχι πίσω»  υποδηλώνει με τον πλέον καθαρό τρόπο πως η  απερχόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης είναι εντελώς ακατάλληλοι και επικίνδυνοι για τη θέση στην οποία ακόμη παραμένει. Το να κοιτάζει κανείς μπροστά για το μέλλον σημαίνει πρωτίστως να τιμά όσους έπεσαν για την πατρίδα του. Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι απαράγραπτες και απολύτως διεκδικήσιμες. Μετά το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής και τον δρόμο που χαράχθηκε από το 2019, η νομική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων θα πρέπει να προχωρήσει. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε όσους και όσες μπήκαν στην πρώτη γραμμή και αντιστάθηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι».

Δ. Μάντζος: Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί αποτελεί εθνικό αίτημα

«Η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Άκη Σκέρτσου – παρά τη σημερινή άτακτη αναδίπλωση- δείχνει την επιδερμική, υποχωρητική προσέγγιση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Αλήθεια, έτσι εννοεί ο κ. Σκέρτσος τη “σωστή πλευρά της ιστορίας”;» αναφέρει με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μάντζος.

«Δεν μας αξίζει μια χώρα φοβική, που δεν διεκδικεί και παραχωρεί συνεχώς έδαφος στη διεθνή διπλωματία», συνέχισε ο κ. Μάντζος, ενώ συμπλήρωσε : «Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί αποτελεί διαχρονικό εθνικό αίτημα. Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο, ώστε να υπάρξει επιτέλους δίκαιη ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, με σεβασμό και ιστορική συνείδηση από την πλευρά της γερμανικής Κυβέρνησης».

«Όσο για τον κ. Σκέρτσο, αν εξακολουθεί να απορεί τι ανήκει πραγματικά στο παρελθόν, τον καλούμε να περιμένει εννέα ημέρες ακόμη», τόνισε καταλήγοντας.
 

To ΜέΡΑ25  για τη δήλωση του κ. Σκέρτσου σε σχέση με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Δήλωση του Σαράντου Θεοδωρόπουλου, δικηγόρου, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και υποψ. βουλευτή ‘Α Αθήνας:

«Ο κ. Σκέρτσος να βγάλει τη γερμανική στολή από το μπαούλο του και να τη φορέσει.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σκέρτσος χαρακτήρισε παρωχημένο το ζήτημα των Γερμανικών οφειλών και ζήτησε από τον Ελληνικό Λαό να ξεχάσει το ζήτημα και «να προχωρήσει μπροστά».
 
Ποτέ κυβερνητικός αξιωματούχος, ούτε στα σκοτεινά χρόνια της χούντας, ή στα μετεμφυλιακά χρόνια του Συναγερμού και της ΕΡΕ δεν έφτασε σε τέτοιο σημείο εθνικής μειοδοσίας , που πλέον έρχεται σε αντίθεση με το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής της 17 Απριλίου 2019.
 
Ο Μανώλης Γλέζος μας έμαθε ότι οι Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα (επανορθώσεις, αναγκαστικό δάνειο, κλεμμένοι πολιτιστικοί θησαυροί, αποζημιώσεις των θυμάτων της θηριωδίας κλπ) είναι νομικά ενεργές και απολύτως βάσιμες όπως τονίζει και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
 
Έχουν μετρηθεί από κορυφαίους επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες από Επιτροπές της Βουλής και επί κυβέρνησης Σαμαρά και επί κυβέρνησης Τσίπρα.
 
Δεν ξεχνάμε τις τρομακτικές απώλειες όλης της Υφηλίου, την πείνα, την αστεγία και τον βαρύ φόρο αίματος στις σφαγές που προκάλεσαν ο φασισμός και ο ναζισμός στον κόσμο.
 
Δεν ξεχνάμε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα πογκρόμ, την εθνοκάθαρση των Σίντι και Ρομά, την εξόντωση των ΛΟΑΤΚι+ ατόμων και των καταναγκαστικών εργατών στα στρατόπεδα θανάτου.
 
Ο Αθηναϊκός Λαός δεν ξεχνά την πείνα, τα μπλόκα, τις κρεμάλες μέσα στον Αστικό ιστό . Δεν ξεχνά το Χαϊδάρι, την Καισαριανή, την Κοραή 4 και την οδό Ελπίδος.
 
Οι γερμανικές οφειλές πέρα από αίτημα τους έθνους των καταπιεσμένων Ελληνων, για μας είναι η Ιστορική Μνήμη και εφαρμοσμένος αντιφασισμός και δεν θα τον αφήσουμε πίσω όταν οι φασίστες επανακάμπτουν .
 
Δεν περίμενα να στείλει ο Πρωθυπουργός σπίτι του τον κ Σκερτσο.
 
Το κόμμα του για να επιβιώσει θέλει την ψήφο των χουντικών, των μαυραγοριτών και των συνεργατών. Ο κ. Σκέρτσος να βγάλει τη γερμανική στολή από το μπαούλο του, να την αερίσει από τη ναφθαλίνη και να τη φορέσει για να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. »

 

Το ΚΚΕ για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων & τις αναφορές του Α. Σκέρτσου

 

«Η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να ανασκευάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, χαρακτηρίζοντάς τες τώρα ως “ανοικτό θέμα”, αποτελεί πρόκληση και προεκλογική κοροϊδία. Όπως, επίσης, υποκριτική είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ  και του ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνήσεις δεν τις διεκδίκησαν ποτέ ουσιαστικά.
Το ΚΚΕ ανέδειξε διαχρονικά και συνεχίζει να αναδεικνύει πολύμορφα το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων από τη Γερμανία, ως δικαίωμα του ελληνικού λαού και τις διεκδικεί στο σύνολό τους για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, τους πολιτιστικούς θησαυρούς που εκλάπησαν εκείνη την περίοδο.»

 

Δείτε επίσης

Ο Σκέρτσος για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Δεν ενδιαφερόμαστε, αυτά ανήκουν στο παρελθόν


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ