Διορατικός ο Γ. Κουράκης για το μεταναστευτικό: Τι είχε προτείνει το 2021

Είχε μιλήσει για την αναγκαιότητα της δίκαιης κατανομής ευθυνών στην ΕΕ στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών

Διορατικός αποδείχθηκε ο Γιάννης Κουράκης για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού από την ΕΕ. Το 2021 είχε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών με την τότε ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔΚ και εκπροσωπώντας την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος μια δέσμη προτάσεων. Θεμελιώδης αρχή των προτάσεων αυτών ήταν η δίκαιη κατανομή των ευθυνών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και είχε επισημάνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κοινού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης βασισμένου στον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη. 

Όπως αποδεικνύεται, τρία χρόνια αργότερα, το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινείται στην ίδια κατεύθυνση. 

Τότε, σε εκείνη τη συνεδρίαση τον Μάρτιο του 2021 ο Γιάννης Κουράκης είχε επισημάνει ότι "η Ευρώπη" θα έπρεπε "επιτέλους να συμφωνήσει σε ένα κοινό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης, βασισμένο στην αλληλεγγύη.  Δίκαιη κατανομή ευθυνών σημαίνει όχι μόνο επιλογή να πληρώσουμε για τον επαναπατρισμό των μεταναστών, αλλά και βούληση να τους υποδεχτούμε και να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στις κοινωνίες μας".

Ο κ. Κουράκης είχει σημειώσει ακόμη ότι θα έπρεπε να εξευρεθεί μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση των παράτυπων αφίξεων και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας ότι "το θέμα της μετανάστευσης πρέπει να πάψει να αποτελεί μοχλό πίεσης στην γεωπολιτική σκακιέρα της Μεσογείου, δημιουργώντας ασφυξία στο σύστημα και οδηγώντας σε εξαθλίωση δεκάδες  χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους".
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ