Επίδειξη ισχύος στον ουρανό της Κρήτης με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Επίδειξη ισχύος στον ουρανό της Κρήτης με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Πτήσεις μαχητικών πάνω από την Κρήτη

Δεν ήταν λίγοι όσοι το πρωί της Πέμπτης έστρεψαν το βλέμμα στον Κρητικό ουρανό όπου πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη. Οι καιροί άλλωστε είναι "πονηροί" λόγω της αυξανόμενης και συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, πρόκειται για άσκηση που είχε σκοπό να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των TOR-M1 και των S300.

Υπενθυμίζεται ότι οι πύραυλοι s-300 αρχικά αγοράστηκαν και προορίζονταν για εγκατάσταση στην Κύπρο. Ωστόσο κατόπιν πιέσεων των Αμερικανών, Βρετανών και Τουρκικών απειλών η Αθήνα πίεσε την Λευκωσία για μεταφορά των αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Κρήτη. Η απόφαση για τη μη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο αλλά στην Κρήτη ανακοινώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2008 από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

H πρώτη δοκιμαστική βολή των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-300, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) στα Χανιά, από την 11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (11η ΜΚΒ) της 126 Σμηναρχίας Μάχης, στα πλαίσια της άσκησης «Λευκός Αετός 2013» στις 26 Δεκεμβρίου 2013.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ