Επικίνδυνη ένταση μετά την κατάληψη που έκαναν οι Τούρκοι!

Επικίνδυνη ένταση μετά την κατάληψη που έκαναν οι Τούρκοι!

Σε επιφυλακή παραμένουν τόσο η ΕΛ.ΑΣ όσο και ο Ελληνικός Στρατός, ενώ στο διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας γίνεται αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης

Την αντίδραση της Αθήνας έχουν προκαλέσει οι ενέργειες της Τουρκίας στον Νότιο Έβρο, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική πλευρά επαναφέρει ένα παλαιό ανοιχτό "θέμα" στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναπτύσσοντας στη θέση "Μελισσοκομείο" στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για την παρουσία 35 στρατιωτών στο σημείο.

Στην επικινδυνότητα του ζητήματος αυτού έχει ήδη αναφερθεί το cretalive, επισημαίνοντας τις προσπάθειες της Τουρκίας να διεκδικήσει έκταση 16 στρεμμάτων γης, που ανήκουν στην Ελλάδα, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης.

Το θέμα του "Μελισσοκομείου" στον Νότιο Έβρο δεν είναι τωρινό. Πρόκειται για μία περιοχή που μετά την αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου, έχει μετατραπεί σε έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και το χειμώνα πλημμυρίζει, δημιουργώντας μια νησίδα.

Αυτό το γεγονός, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία, διεκδικώντας την εν λόγω ελληνική έκταση. Η παρουσία δε τουρκικών δυνάμεων στο σημείο είναι συνεχείς με αποτέλεσμα να εμποδίζονται τα στελέχη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Αθήνα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας με σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επικαλούμενη τους χάρτες της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ