Ευάγγελος Βενιζέλος: «Μένουμε Ευρώπη τελεία, αλλά και άνω και κάτω τελεία»

Ο κ. Βενιζέλος, μετά την άνω και κάτω τελεία, συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατικές αξίες, χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χωρίς ανεξάρτητες αρχές».

Απάντηση έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε όσους επέμειναν να αμφισβητούν τις θέσεις του εξαιτίας ενός… ερωτηματικού στον τίτλο μιας εκδήλωσης.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών και τίτλο «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου», απάντησε «Μένουμε Ευρώπη τελεία, αλλά και άνω και κάτω τελεία», καθώς – όπως εξήγησε – «δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατικές αξίες, χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χωρίς ανεξάρτητες αρχές».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως στη σκιά των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές, υπάρχει ζήτημα κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος και κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ενημερώσει «αξιόπιστα τουλάχιστον» τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Μένουμε Ευρώπη τελεία, αλλά και άνω και κάτω τελεία»

Ο τίτλος «Μένουμε Ευρώπη;», με ερωτηματικό, «για τον οποίο δεν ρωτήθηκα», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, «είναι προφανώς προβοκατόρικος και πολιτικά εσφαλμένος, γιατί έδωσε την αφορμή να επιχειρηθεί η μετάθεση του πεδίου της συζήτησης από τις υποκλοπές της παρούσας περιόδου στην εμπειρία και τις συγκρούσεις της περιόδου 2015-2019, κυρίως στην περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 και του αλήστου μνήμης δημοψηφίσματος του Ιουλίου, που οδήγησε, με τρόπο που υπερέβη κάθε συνταγματική θεωρία, από τη συντριπτική νίκη του ‘όχι’ στην πλήρη αποδοχή και εφαρμογή του ‘ναι’».

«Μένουμε Ευρώπη τελεία, αλλά και άνω και κάτω τελεία», υπογράμμισε και εξήγησε: «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατικές αξίες, χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χωρίς ανεξάρτητες αρχές, χωρίς τη νομολογία του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ, χωρίς το κεκτημένο του θεσμικού και νομικού πολιτισμού της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Και προσέθεσε: «Δεν είναι ούτε μία, ούτε δεδομένη η Ευρώπη. Είναι μια συνεχής σκληρή διαπραγμάτευση. Μια δύσκολη διαρκής επιβεβαίωση. Μια αλληλουχία μεγάλων διλημμάτων, όπως δείχνει η δραματική εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η καμπύλη της πανδημίας».

Τι είπε για τις υποκλοπές

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γνωστός συνταγματολόγος, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, τόνισε πως «ο ν. 5002/2022 προβλέπει στην παρ. 6 του άρθρου 8 ότι: ‘Ο Πρόεδρος της Α.Δ.Α.Ε. ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον Υπουργό Δικαιοσύνης’».

«Πρόκειται για ρητή και προσωπική αρμοδιότητα του Προέδρου της ΑΔΑΕ, η παράλειψη άσκησης της οποίας θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Και εξήγησε πως «ο εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος, ακόμη και αν το προβλέπει ρητά, δεν μπορεί να ευνουχίσει μια συνταγματικά προβλεπόμενη ανεξάρτητη αρχή που περιβάλλει ως θεσμική εγγύηση θεμελιώδες δικαίωμα που εισάγεται μάλιστα ως ‘απολύτως απαραβίαστο’. Η θεμελίωση του θεσμικού ρόλου της ανεξάρτητης αρχής και στο Δίκαιο της ΕΕ (κατά το οποίο η ΑΔΑΕ λειτουργεί παραπληρωματικά με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) θέτει ακόμη υψηλότερο φραγμό στον εθνικό νόμο και πολύ περισσότερο την ερμηνεία του».

«Καθ’ υπέρβαση η γνωμοδότηση Ντογιάκου»

Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου, Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ανέφερε: «Η 1/2023 Γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του ΑΠ, όπως είχα την ευκαιρία να αναλύσω, χορηγήθηκε κάθ´υπέρβαση της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Εισαγγελέα του ΑΠ και, όπως κατέστη αντιληπτό, δεν μπορούσε να στερήσει την ΑΔΑΕ από τις ελεγκτικές της αρμοδιότητες. Επεσήμανε απλώς ότι ενημέρωση των θιγόμενων μπορεί πλέον να γίνει από την τριμελή επιτροπή».

«Οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ διενεργήθηκαν και το άρθρο 8 παρ. 6 του νωπού νόμου 5002 / 2022 εφαρμόστηκε εις πείσμα όλων εκείνων που στρουθοκαμηλίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να ενημερώσει τους αρχηγούς ο Μητσοτάκης»

«Τώρα, δυστυχώς, ο έλεγχος της ΑΔΑΕ επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων τη μακρά παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, ηγετικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τεταγμένων στην υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας! Προκύπτει συνεπώς μείζον ζήτημα αφενός εθνικής ασφάλειας, αφετέρου λειτουργίας του κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το ζήτημα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, του κύρους της και του απορρήτου των επικοινωνιών της, που είναι ουσιαστικά στρατιωτικές επικοινωνίες, απαιτεί να διαμορφώσει άμεσα μια εύλογη τεκμηριωμένη απάντηση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να ενημερώσει αξιόπιστα τουλάχιστον τους αρχηγούς των κομμάτων», κατέληξε.

 

Δείτε επίσης:

Το σύνθημα, η εκδήλωση και η κόντρα Διαμαντοπούλου - Βενιζέλου
 

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ