Η "αδιέξοδος" του καθηγητή και το σχόλιο του ερευνητή

Η "αδιέξοδος" του καθηγητή και το σχόλιο του ερευνητή

"Αδιέξοδος". Με αυτή τη λέξη σχολιάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοιού ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Κρητικής καταγωγής επιστήμονας σχολιάζει τις λύσεις που προωθούνται. Μάλιστα όπως ο ίδιος αναφέρει "είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με την συμμετοχή των πολιτών δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε και το R είναι σταθερά και αρκετά πάνω από το 1".

Παράλληλα ο καθηγητής αναφέρει, πως "εάν συνεχίσουμε έτσι τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι να αλλάξει ο καιρός και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κάτι το οποίο θα συμβεί από Μάιο και μετά και θα πάρει χρόνο να πέσουν σε τέτοια επίπεδα ώστε να είναι η χώρα μας έτοιμη για την έναρξη του καλοκαιριού και για μας άλλα και για την άφιξη τουριστών με ασφάλεια" ενώ σημειώνει πως περιμένει "μια νέα βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση" καθώς "η παραμονή στο status quo είναι μη βιώσιμη".

Η ανάρτηση του καθηγητή

"Αδιέξοδο

Όπως βλέπουμε τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται με ένα σχετικά σταθερό ρυθμό. Επομένως είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με την συμμετοχή των πολιτών δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε και το R είναι σταθερά και αρκετά πάνω από το 1.

Τα lockdown δουλεύουν πολύ καλά και είναι η σωστή λύση όσο η συμμετοχή του κόσμου είναι δυνατή. Τώρα που δεν είναι, η λύση αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

- Να δεχθώ ότι οι μεταλλάξεις κάνουν τον έλεγχο της μετάδοσης πιο δύσκολο.
- Να δεχθώ ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
- Να δεχθώ ότι η πρόταση μου για να ανοίξουμε πολύ προσεκτικά κάποιες δραστηριότητες ώστε να γίνουν επαφές έξω αντί για μέσα στο σπίτι ώστε να μειωθεί η μετάδοση έχει ρίσκο.

Και τι περιμένουμε τώρα;

Ακούω εδώ και εβδομάδες ευχολόγια ότι από την επόμενη εβδομάδα θα σταθεροποιηθούν τα κρούσματα χωρίς απολύτως καμία τεκμηρίωση. Δεν είναι όμως δυνατόν να μιλάμε επιστημονικά χωρίς στοιχειά. Τι θα αλλάξει στη μετάδοση ώστε να δούμε σταθεροποίηση, κάτι το οποίο ακούω 3 εβδομάδες τώρα και δεν συμβαίνει.

Ακούω επίσης την πρόταση να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown για 2 εβδομάδες. Ωραία, κάλο ακούγεται αυτό θεωρητικά, και αν γινόταν θα δούλευε, άλλα πως θα γίνει; Ποια είναι τα πιο αυστηρά μέτρα τα οποία θα μπορέσει πραγματικά να εφαρμόσει η πολιτεία και να συμμετέχουν οι πολίτες; Μήπως είναι ευχολόγιο και αυτό;

Ακόμα και αν δεν θέλει κάποιος να πάρει το ρίσκο να ακολουθήσει τη δίκη μου πρόταση για ελεγχόμενο άνοιγμα με στόχο τη μείωση της μετάδοσης, θεωρό ότι είναι πολύ περίεργο και θα έλεγα και λίγο οξύμωρο επιστημονικά να παραμένουμε σε ένα μοντέλο το οποίο αποδεδειγμένα πια δε δουλεύει σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Εάν συνεχίσουμε έτσι τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι να αλλάξει ο καιρός και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κάτι το οποίο θα συμβεί από Μάιο και μετά και θα πάρει χρόνο να πέσουν σε τέτοια επίπεδα ώστε να είναι η χώρα μας έτοιμη για την έναρξη του καλοκαιριού και για μας άλλα και για την άφιξη τουριστών με ασφάλεια.
Περιμένω λοιπόν μια νέα βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση. Η παραμονή στο status quo είναι μη βιώσιμη"

 

Κάτω από την ανάρτηση του καθηγητή, ωστόσο σχολιάζει ο επίσης Κρητικής καταγωγής γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης που όμως φαίνεται να μη συμμερίζεται την άποψη του Μανώλη Δερμιτζάκη, λέγοντας μάλιστα απευθυνόμενος στον καθηγητή "Μανώλη, δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά στην κορυφή του επιδημικού κύματος, από σένα θα περίμενα αυτοσυγκράτηση".

"Όποιος δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις για τρίτο άγριο κύμα η κουφός είναι η δεν θέλει ν ακούσει. Μανώλη, δεν ρίχνουν λάδι στη φωτιά στην κορυφή του επιδημικού κύματος, από σένα θα περίμενα αυτοσυγκράτηση. Αυτοί που θα πρεπε να ξέρουν, πρέπει τουλάχιστον να σωπαίνουν, αν δεν έχουν κάτι χρήσιμο να πουν. Αν δεν ξέρουν, ας πάνε βάρδια 24 ώρες σε νοσοκομείο να δουν τι είναι πόλεμος. Περίμενε τουλάχιστον δυο εβδομάδες για τέτοιες προτάσεις. Κοίτα τι γίνεται γύρω σου στην Ευρώπη. Ευτυχώς, νομίζω η κοινωνία ξεπέρασε πια αυτές τις ώρες αβεβαιότητας και αμφιβολίας και θα ξεπεράσει και το τρίτο κύμα. Προχωράμε με τα όπλα που έχουμε, δεν παραδινόμαστε." ήταν το σχόλιο του κ. Παυλάκη το οποίο ωστόσο δεν άφησε αναπάντητο ο καθηγητής Γενετικής.

"Γιώργο πάλι τίποτα καινούργιο δε λες. Γιατί να περιμένω; Τι έχει συμβεί και θα δούμε διάφορα σε 2 εβδομάδες; Κι αν σε 2 εβδομάδες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα και έπρεπε να είχαμε κάνει κάτι νωρίτερα; Μπορείς να εγγυηθείς ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει; Ειμαι ανοιχτός να πεισθώ άλλα με στοιχειά όχι ευχολογια. Επιστήμονας είσαι και ξέρεις ότι θαύματα δε γίνονται"...έγραψε συγκεκριμένα.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ