Η συνθηκολόγηση στη Βίλα Αριάδνη και οι αντιδράσεις

Η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη άναψε φωτιές σε τμήμα της αριστερής πτέρυγας του περιφερειακού συμβουλίου

Ήταν από εκείνες τις συζητήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης που είχαν πολύ ενδιαφέρον. Ο καβγάς δεν ήταν για κονδύλια ή για τίποτα φράγματα και δρόμους, αλλά για μια ιστορική αναφορά που σημάδεψε την Κρήτη! Όλα ξεκίνησαν από την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Φασουλάκη που πρότεινε- και εγκρίθηκε- την καθιέρωση της 10ης Μαΐου, ως Δημόσιας Εορτής τοπικής σημασίας, και την αναγνώρισή της ως ημέρας «Ευρωπαϊκής Ειρήνης», σε ανάμνηση της Συνθήκης Ειρήνης, η οποία υπογράφηκε στην Κνωσό, μεταξύ των Συμμάχων και των δυνάμεων του άξονα, σηματοδοτώντας τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τι έγινε τότε; Η υπογραφή της συνθηκολόγησης των Γερμανών  στη βίλα Αριάδνη στην Κνωσό αφού όμως οι Γερμανοί έμειναν επί μήνες στην Κρήτη, στα Χανιά.

Κι αυτή η πρόταση ενόχλησε σφόδρα την αριστερή πτέρυγα του Συμβουλίου που μίλησε για ιστορική διαστρέβλωση, ότι παραποιείται η ιστορία, ότι δεν έγινε και τίποτα εκεί, μια συμφωνία με τους Εγγλέζους. Και μάλιστα ακολούθησαν και σκληρές ανακοινώσεις -με χαρακτηρισμούς- από παρατάξεις που αναφερόταν από τον Τσώρτσιλ (άραγε δεν ήταν σύμμαχος του Στάλιν ή κάνουμε λάθος;) μέχρι τα σημερινά προβλήματα και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες  εν μέσω πανδημίας! Περίεργη στάση εάν σκεφτεί κανένας ότι η ίδια πρόταση είχε γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν μερικά χρόνια και είχε υπερψηφιστεί από τις τότε αριστερές παρατάξεις! Τι άλλαξε μέχρι σήμερα στον ιδεολογικό προσανατολισμό τους;

Και δεν συνέβη και κάτι που να...ενόχλησε τότε τους αριστερούς. Μια τυπική παράδοση ήταν στην οποία όπως ήταν φυσικό-λόγω των συσχετισμών και των συμφωνιών που είχαν κάνει Στάλιν, Ρούσβελτ, Τσώρτσιλ- να είναι παρούσα η Μεγάλη Βρετανία! Τον πόλεμο είχε κερδίσει ενώ είχε πάρει το ποσοστό 90% της Ελλάδας...Περίεργο πως τώρα προκαλούνται τέτοιες αντιδράσεις.

Τι είχε συμβεί λοιπόν στις 9 Μαΐου 1945;  Εκεί στη «Βίλλα Αριάδνη»  κατοικία του Βρετανού αρχαιολόγου S.A Evans, υπογράφτηκε η συνθήκη της «Οχυράς θέσης» Χανίων, τα οποία παρέμεναν υπό γερμανική Κατοχή, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί η απελευθέρωση της υπόλοιπης Κρήτης, ήδη από τον Οκτώβριο του 1944.

Για την ακρίβεια, ο Νομός Χανίων, αποτελούσε τότε το τελευταίο τμήμα της Ευρώπης που βρισκόταν ακόμη υπό γερμανική κατοχή.

Ο Αρχηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων της Μεσογείου, Στρατηγός H. Alexander, απέστειλε την ίδια μέρα, 9 Μαΐου 1945, στην Κρήτη, τον Άγγλο Ταξίαρχο Kirkman, ως αντιπρόσωπό του, προκειμένου να διαπραγματευθεί με τον τελευταίο Γερμανό Διοικητή Κρήτης Bendhak. Τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών διενήργησε ο Γενικός Διοικητής Κρήτης Επίσκοπος Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελος.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Άγγλος Ταξίαρχος Kirkman, o Γερμανός Διοικητής Κρήτης Bendhak, και από ελληνικής πλευράς ο Γεώργιος Φουντουλάκης, Υποστράτηγος, Στρατιωτικός Διοικητής Κρήτης.

Παρευρέθηκαν, επίσης, οι Σύνδεσμοι της Κατοχής, Τομ Ταμπάμπιν, ο A.M. Ρέντελ και  ο Τζακ Σμιθ Χιούζ. Από την ελληνική πλευρά, συμμετείχαν, επιπλέον, ο λοχαγός Γεώργιος Κάββος, Διευθυντής του 2ου Γραφείου Πληροφοριών Διοίκησης Κρήτης, ο Ανδρέας Απλαδάς, Διοικητής Αεροδρομίου Ηρακλείου και ο Μιχαήλ Σγουρός, Επιτελάρχης.

Στην Κνωσό υπεγράφη μεταξύ Μ. Βρετανίας, Γερμανίας και Ελλάδας, η συμφωνία παράδοσης των γερμανικών δυνάμεων. Με το υπ’ αρ. 2 άρθρο της συμφωνίας τίθεται ως όρος ότι η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 10ην π.μ. ώρα Γκρίνουιτς της 10ης Μαΐου, όταν θα πάψουν οι γερμανικές επιχειρήσεις και των τριών όπλων. 

 Η συμφωνία , της Κνωσού συμβολικά και μόνο θεωρείται ως η τελευταία πράξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος, και από τη 10η Μαΐου αρχίζει μία μακρά περίοδος Ειρήνης, 75 ετών, στη Γηραιά Ήπειρο.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ