Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο ταφών και τα ρομπότ

Μέσα από τα social media ο καθηγητής Γλωσσολογίας επιστρέφει για να μας διδάξει την ετυμολογία και τη σημασία δύο ακόμη λέξεων

"Ταφών" και "ρομπότ" είναι δύο πολύ ενδιαφέρουσες λέξεις σύμφωνα με τον καθηγητή Γλωσσολογίας Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο οποίος επιστρέφει στα social media για να μας διδάξει την ετυμολογία τους και τη χρήσή τους.

Αφορμή για μία ακόμη φορά στάθηκε η πανδημία του κορωνοϊού και οι αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή μας. Έτσι, μετά το click away, ο καθηγητής Γλωσσολογίας σχολιάζει τη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης ο οποίος χρησιμοποίησε τη λέξη "ταφών".

Λέει πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπαμπινιώτης στην ανάρτησή του στο Facebook:

"ενδιαφέρουσες λέξεις: ο ταφών – τα ρομπότ

Μπράβο
 
στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στον δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα που εύστοχα χρησιμοποίησε την αρχαία λέξη ταφών (ο), για να δηλώσει περιληπτικά έναν χώρο που περιέχει έναν αριθμό τάφων (οι οποίοι πλήθυναν ραγδαία λόγω πανδημίας).
Χαλάει κόσμο η ρομποτική με τα ρομπότ και τα ρομποτάκια, χωρίς να είναι ευρύτερα γνωστό ότι το ρομπότ αποτελεί σατιρική φανταστική σύλληψη τού μεγάλου Τσέχου συγγραφέα Τσάπεκ (Karil Capek) σαν μιας «ανθρωπομηχανής» που θα υποκαταστήσει τον άνθρωπο στο εργασιακό επίπεδο με ό,τι αυτό σημαίνει."

Όσο για το "ρομπότ" μαθαίνουμε ότι λέξη αποτελεί "δάνειο" που προέρχεται από τον γραπτό και όχι από τον προφορικό λόγο και μας έρχεται από τη ... Γαλλία.

Δείτε την ανάρτησή του:

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ