Παππάς για "μαγαζί" και συνομιλίες με τον Σάμπι

Παππάς για "μαγαζί" και συνομιλίες με τον Σάμπι

Ο πρώην υπουργός ισχυρίσθηκε ότι όταν έλεγε στον επιχειρηματία ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά» αναφερόταν στα λεφτά του... Μιωνή, χωρίς να εξηγήσει γιατί δεν μιλούσε στο πρώτο πρόσωπο - Ο κ. Παππάς μόνο για ένα πράγμα έπεισε: για την ενοχή του, σχολίασε η ΝΔ

«Είναι η δική μου φωνή στις συνομιλίες» παραδέχθηκε ξεκινώντας τη συνέντευξή του στο mega ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, προσθέτοντας όμως, ότι υπάρχουν κι άλλα σημεία. «Εννοούσα μόνο τις δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες, είχε πολλές εκκρεμότητες ο κ.Μιωνή». «Τα 2,6 εκατ. με ένα έμβασμα είναι πολλά λεφτά. Γιατί δεν ζητούν συνδρομή από τον Παναμά; Αναφερόμουν στα λεφτά του Μιωνή»

Γιατί δεν του είπατε «βγάζεις λεφτά», αντί «για βγάζουν λεφτά», ρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ.Παππάς. Αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως, είπε ότι αναφερόταν στα λεφτά του Μιωνή και «το μαγαζί του Μιωνή». 

 

«Εχουμε κάνει πεντακάθαρο ότι η μόνη μας εμπλοκή ήταν για το κράτος του Ισραήλ», είπε ο κ.Παππάς και υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος που σ' αυτή την υπόθεση προσπαθήσαμε να βρούμε λύση, ήταν η παρέμβαση του κράτους του Ισραήλ- ήθελε να γίνει πρεσβευτής ο κ.Μιωνή». «Είχατε λάβει εντολές για να κάνετε αυτές τις συναντήσεις;», ρωτήθηκε στη συνέχεια από την κ.Δώρα Αναγνωστοπούλου. «Ο λόγος της συνάντησης ήταν αυτός, το προξενείο του Ισραήλ. Ο μόνος λόγος της δικής μας ενασχόλησης ήταν η παρέμβαση του κράτους του Ισραήλ». 
 

 
«Αυτό που δεν έγινε ήταν να μπλεχτούμε για τα επιχειρηματικά του Μιωνή, του Παπασταύρου και του Σαμαρά», είπε. 

«Είχατε αποστολή από τον πρωθυπουργό για να συναντηθείτε με τον κ.Μιωνή;» ρωτήθηκε εκ νέου ο κ.Παππάς. 

«Τέτοιες παρεμβάσεις εμείς δεν κάναμε, δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουμε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για να προστατεύσουμε τα επιχειρηματικά συμφέροντα του  κ.Μιωνή», αντέτεινε ο κ.Παππάς, αποφεύγοντας να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης. «Θεσμικό ατόπημα δεν είναι να έρχεται κάποιος και να σου λέει ότι υπάρχει κλίμα αντισημιτισμού στην ελληνική δικαιοσύνη, είναι θεσμικός ρόλος να παρέμβεις», υποστήριξε. 

Ερωτηθείς για την αναφορά στο όνομα της κυρίας Μητσοτάκης, ο κ.Παππάς, συνέχισε στην τακτική να μην απαντά ευθέως. «Σας είπα ότι ο μόνος λόγος που κάναμε παρέμβαση ήταν γιατί ζητήθηκε από άλλη κυβέρνηση, πατάνε τα κορδόνια τους όσοι επιχειρούν να εμπλέξουν τον Τσίπρα και την προηγούμενη κυβέρνηση. Ρωτήθηκα, ο κ.Τσίπρας δεν ήξερε για τη συνάντηση. Εγινε με πρωτοβουλία του κ.Μιωνή για να στήσει την ηχογράφηση. Όπως είπε είχε συναντήσει τον κ.Μιωνή στο Μαξίμου.  

-«Αν η δικογραφία έρθει στη βουλή, και ζητηθεί άρση, τί θα κάνετε;», ρωτήθηκε.

-«Να έρθει η δικογραφία, έχουν και την πλειοψηφία και να προχωρήσουν. Ο κ.Σαμαράς είπε θα μας πάει μέχρι τέλους, τίποτα δεν έχει κάνει. Η υπόθεση έχει εκκρεμότητες, να μας πει τι έχει γίνει με την κ.Ράικου και με τα 2,6 εκατ. Η ΝΔ έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, της έχουμε πετάξει το γάντι».

Παππάς στο Kontra: Καμία απάντηση και επίθεση σε Σαμαρά
 
 

Αργότερα, ο Νίκος Παππάς μίλησε και στο Kontra, όπου παραδέχθηκε πως είναι η φωνή του στη μαγνητοφωνημένη συνομιλία με τον κ. Μιωνή, απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και εξαπέλυσε επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Πιο συγκεκριμένα, για το ηχητικό ντοκουμέντο είπε: «Είναι η φωνή μου. Η συνομιλία αυτή έχει κομμάτια πριν και μετά. Έχει και κάποιες φράσεις που δεν ακούγονται. Είναι προφανώς η φωνή μου. Να δω τι θα πουν άλλοι. Είναι εμφανές ότι λείπουν κομμάτια. Ο κ. Μιωνή επικαλείται το όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο Σαμαράς πίεσε εκδότες να μην γράφουν για την υπόθεση, λέγοντας ότι τα παιδιά μας έχουν βοηθήσει. Και σκάει η υπόθεση από Ελβετία και ο Παπασταύρου. Η παρέμβαση Σαμαρά είχε σκοπό να συγκαλύψει. Μου έκανε εντύπωση που αυτή η υπόθεση δεν πήγε αμελητί στη Βουλή. Φαίνεται ότι πατάνε τα κορδόνια τους. Τα 2,6 εκατ. πήγαν από εταιρεία του Μιωνή σε εταιρεία του Παπασταύρου».

Για Παπαγγελόπουλο: «Δεν έχουν περάσει από τα δελτία ειδήσεων και ζητάει από μένα να τον διορίσω πρόξενο στο Ισραήλ. Ο Μιωνή μου ζήτησε να παρέμβω στην ελληνική δικαιοσύνη. Καμία παρέμβαση δεν θα μπορούσε να γίνει στην ελληνική δικαιοσύνη».

Για επιδίωξη να βγάλει κάτι για Σαμαρά, ή Μαρέβα Μητσοτάκη: «Ο κ. Μιωνή, τη σχέση του με την Μαρέβα, την κόμιζε ως περιουσία. Ως διαβατήριο. Και τη σχέση του με τον Σαμαρά το ίδιο. Αυτός λέει και στη συνομιλία, ότι είναι τόσο ισχυροί οι σύνδεσμοι του Παπασταύρου με τη Μαρέβα. Είπε ότι πιέζεται. Υπάρχουν και άλλες συζητήσεις με τον Μιωνή. Και πριν και μετά που διορίστηκε στη θέση στο Ισραήλ. Δεν εκβίασα ποτέ για να βγάλω κάτι για τη Μαρέβα. Η ΝΔ προσπαθεί να κάνει αντιπερισπασμό, γιατί έχει μπροστά της ένα μεγάλο αδιέξοδο. Το οικονομικό. Να υπενθυμίσω κάτι. Αυτή η επιτροπή ξεκίνησε για τη Novartis. Δεν έχει κλείσει, γιατί υπάρχουν ακόμα υπόλογοι. Αλλάζουν την ατζέντα και κατασκευάζουν αυτή την ιστορία.

Για το ποιοι βγάζουν λεφτά: «Είναι προφανές ότι η συζήτηση γίνεται για την ατζέντα του κ. Μιωνή. Ο κ. Μιωνής θα μπορούσε να κάνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αρκεί να μην προσέκρουαν σε εθνικά συμφέροντα».

Για ατζέντα Παπαγγελόπουλου: «Δεν υπάρχει ατζέντα κανενός υπουργού. Δείγμα γελοιότητας και μαφίας η υπόθεση».

Για την οικειότητα με Μιωνή: «Είναι φανερό ότι είναι ταραγμένος ο άνθρωπος. Λίγους μήνες μετά έκανε μήνυση στα δικαστήρια του Ισραήλ, στον κύριο Βορίδη. Δεν έγινε ποτέ δικαστήριο, διότι εκεί υπάρχει επιτροπή που εκτιμά αν πρέπει μία υπόθεση να πάει σε δίκη ή όχι. Υπάρχει ο Σαμαράς που είπε θα μας πάει μέχρι τέλους. Μάλλον εννοούσε ότι θα κρύβεται μέχρι τέλους. Υπάρχουν αυτά τα 2,6 εκατ.. Δεν πάει στην επιτροπή να καταθέσει. Μήπως ο Μιωνής έχει καταγράψει συνομιλίες και με άλλους;».

Για Novartis: «Στο σκάνδαλο Novartis κάναμε το χρέος μας. Είναι αστείο να πει κανείς ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχει σκάνδαλο και εδώ στην Ελλάδα μία σκευωρία. Η πολιτική δειλία έχει ονοματεπώνυμο. Αντώνης Σαμαράς. Το θα μας πάει μέχει τέλους είναι εκφράσεις πολιτικών θρασύδειλων. Εάν έχει τη στοιχειώδη πολιτική γενναιότητα, προλαβαίνει να πάει στην Επιτροπή και να καταθέσει».

Για συνάντηση με πρέσβη Ισραήλ: «Συζητήσαμε και το πως πήγαν οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών. Εμείς τα ζήτημα που άπτονται των εθνικών συμφερόντων, τα διαχειριζόμαστε σαν κόμμα που θα ξανακυβερνήσει. Δεν πετάμε στρακαστρούκες».

Για στήριξη από Τσίπρα: «Βεβαίως και έχουμε μιλήσει με τον κ. Τσίπρα για όλα αυτά. Έκανε εξαιρετικές δηλώσεις από το Μεσολόγγι. Και έβγαλε το κόμμα μία ανακοίνωση που πετάει το γάντι στην κυβέρνηση. Ο κ. Πέτσας ζήτησε τη διαγραφή μου».

Για άρση ασυλίας: «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Θα χαρώ πολύ να δω και τον κ. Σαμαρά, που κάθεται στα ορεινά και κρύβεται πίσω από κάτι κολόνες. Ο Μιωνή δεν έκανε με εμένα μπίζνες, μπορεί όμως να έκανε με κάποιους άλλους και να τους έχει καταγράψει. Υπάρχουν εμβάσματα που έφτασαν στον κ. Παπασταύρου. Υπάρχει η κυρία Ράικου, που έχει πάρει χρήματα ο σύζυγός της από τη Novartis και πολλούς μήνες μετά, ξαφνικά, συζητάμε για τις συνομιλίες με Μιωνή. Με την παρέμβαση Σαμαρά μπορούσαν να κάνουν άνετα τις δουλειές τους ο Παπασταύρου και ο Μιωνή. Πόσο ακόμα θα κρύβεται ο κ. Σαμαράς;».

Στον εισαγγελέα  η ηχογραφημένη συνομιλία Παππά- Μιωνή


Φάκελο στον οποίο περιλαμβάνεται η ηχογραφημένη συνομιλία Παππά-Μιωνή διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγ. Ιωαννίδη η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Novartis.

Η διαβίβαση του φακέλου έγινε σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει:

«Οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως». Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ενδεχομένως να αποφασίσει και αύριο το τι ακριβώς θα πράξει.

Να σημειωθεί τέλος πως στον φάκελο με τα στοιχεία που έφτασε στον εισαγγελέα, εκτός από το αντίγραφο της ηχογραφημένης συνομιλίας, περιλαμβάνεται το συνοδευτικό έγγραφο του κ. Μιωνή, τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής, τα πρακτικά της κατάθεσης του Νίκου Παππά τον περασμένο Μάρτιο και η χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.