Σύννεφα «mammatus» πάνω από το Ηράκλειο- Εικόνες από το εντυπωσιακό φαινόμενο!

Newsroom
Newsroom

Έφθασε η κακοκαιρία «Elias» και στην Κρήτη

Ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο έκανε την εμφάνιση του στον ουρανό του Ηρακλείου το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου.

Παρότι σήμερα η μέρα ξημέρωσε με ελάχιστη συννεφιά η θερμοκρασία σταδιακά υποχώρησε και "βαριά" σύννεφα έδωσαν τη θέση τους στον γαλανό ουρανό. Η κακοκαιρία «Elias» έφθασε και στην Κρήτη φέρνοντας μαζί της τον ασυνήθιστο σχηματισμό νεφών «mammatus». Οι φωτογραφίες που έστειλε ο αναγνώστης του Cretalive κ. Μιχάλης Μπλαντζούκας εντυπωσιάζουν!

synnefa mammatus 2

Τα εντυπωσιακά ολοστρόγγυλα σύννεφα ονομάζονται «σύννεφα mammatus» και πρόκειται για μία σειρά εξογκωμάτων ή μικρών "σάκων", οι οποίοι κρέμονται από τη βάση ενός σύννεφου. Όπως σημειώνει το forecastweather.gr, το όνομά τους, προέρχεται από τη λατινική λέξη mamma που σημαίνει «μαστός» ή «στήθος».

synnefa mammatus 3

Τα σύννεφα mammatus σχηματίζονται σε συνδυασμό με έναν άλλο τύπο νεφών που λέγονται σωρειτομελανίες (cumulonimbus) και μάλιστα με τα πιο ασταθή από αυτά, κάτι που οδηγεί στον συλλογισμό ότι συνδέονται με την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα σύννεφα «mammatus» δεν είναι απαραίτητα προάγγελος βροχής, καθώς μπορούν να σχηματιστούν και σε άλλους τύπους νεφών.

synnefa mammatus 4

Δείτε και την επίσης εντυπωσιακή φωτογραφία από τον Χρήστο Τσουμπλέκα με τα σύνεφα mammatus πάνω από το ΙΤΕ:

mammatus ite

 

Δείτε επίσης:

Ισχυρές καταιγίδες και στην Κρήτη- Πότε και πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ