Τι λέει ο Υπουργός για τα ομαδικά self tests - Συνεχίζεται ο σάλος

Τι λέει ο Υπουργός για τα ομαδικά self tests - Συνεχίζεται ο σάλος

"Οι επόμενες παραλαβές self test θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες", λέει ο Κοντοζαμάνης - Σε αναβρασμό οι φαρμακοποιοί

Διευκρινιστική δήλωση μετά τον νέο θόρυβο που προκάλεσαν τα πακέτα των 25 τεμαχίων self-test για κορωνοϊό που θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να συναρμολογήσουν σε ατομικές συσκευασίες, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. 

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, οι πολίτες (πρώτα μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικοί) θα μπορούν να πάρουν το self test που τους αναλογεί προκειμένου να ανοίξουν τη Δευτέρα τα Λύκεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες».

Στη δήλωσή του ο κ. Κοντοζαμάνης υπογραμμίζει επίσης ότι «το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης - ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test - και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test)». Και συμπληρώνει:

«Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας».

«Επισημαίνεται ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.


"Μπάχαλο" λένε εκπρόσωποι των φαρμακοποιών

​​​​​​Η υπόθεση έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σε επιστολή του προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αναφέρει:

"Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα πολυδιαφημισμένα self test, τα οποία περιμέναμε να παραλάβουμε στο φαρμακείο, δεν ήταν “self” αλλά συσκευασίες εικοσιπεντάδας rapid test, τα οποία προορίζονται για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα συγκεκριμένα τεστ δεν έχουν καμία σχέση ακόμη και με τις υποτιμητικές για τον κλάδο δηλώσεις του κ. Σκέρτσου ότι «… οι φαρμακοποιοί δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να το πάρουν από το ράφι και να το δώσουν».

Τα συγκεκριμένα τεστ προφανώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές για οικιακή χρήση και επιπροσθέτως θα επιβαρύνουν πάρα πολύ την εργασία των συναδέλφων.

Τα μέλη του Συλλόγου Αττικής είναι σε τεράστιο αναβρασμό και αναμένουμε την άμεση αντίδραση του δευτεροβάθμιου οργάνου"

Δείτε επίσης 

Άνοιξαν τα...self tests οι φαρμακοποιοί και έπαθαν πλάκα!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ