Τι σχέση έχει το κρι- κρι με τον Χ. Τρούμαν; Μία… γνωστή- άγνωστη ιστορία και ένα βίντεο- ντοκουμέντο!

Ένας Κρητικός έκανε ένα… ιδιαίτερο δώρο στον τότε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής!

Είναι μία ιστορία που αγγίζει τα όρια του θρύλου. Ωστόσο, υπάρχουν ντοκουμέντα, όπως ένα βίντεο από την άφιξη ενός κρι-κρι σε αεροδρόμιο της Αμερικής.
Το Cretalive την παρουσιάζει, με αφορμή μια ακόμα επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου στην Κρήτη, του ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν που βρέθηκε ανήμερα των Θεοφανείων στα Χανιά και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Λίγο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν το σχέδιο Μάρσαλ, στο πνεύμα του οποίου κινείται και το περίφημο Δόγμα Τρούμαν που προβλέπει τη στήριξη της Ελλάδας από πλευράς Αμερικής για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, ένας Κρητικός, ο Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης, από το Επανοχώρι Ανατολικού Σελίνου, κατάφερε να αιχμαλωτίσει έναν αγρίμι, έναν κρητικό αίγαγρο. Το μετέφερε ο ίδιος, μάλιστα, αεροπορικώς στις ΗΠΑ, όπου τον υποδέχτηκε ο Πωλ Α. Πόρτερ, επικεφαλής του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων που ήρθε στην Ελλάδα τον χειμώνα του 1947, ενόψει της οικονομικής βοήθειας του Δόγματος Τρούμαν.


Λέγεται, λοιπόν, πως κάπως έτσι αποδόθηκε το όνομα «κρι-κρι» στο είδος, είτε γιατί έτσι το αποκάλεσε ο τολμηρός Κρητικός, είτε γιατί δεν μπορούσαν να το προφέρουν οι Αμερικάνοι και αναφέρονταν σε αυτό ως "cretan creature" (κρητικό πλάσμα).
Όπως και να έχει, πέρασαν δεκαετίες από τότε, η ιστορία ξεχάστηκε, όμως, το όνομα έμεινε!

Η ιστορία είναι γνωστή μεταξύ και των επιστημόνων, όπως μας ενημέρωσε ο Δρ. Πέτρος Λυμπεράκης, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Σύμφωνα με όσα γνωρίζει και ο ίδιος, το αγρίμι τελικά κατέληξε σε ζωολογικό κήπο, όμως, η τύχη του από κει και πέρα είναι άγνωστη.

 

Photo alrisha Via Vista.Create

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ