Τόνοι αλληλεγγύης… χωλαίνει η διαχείριση!

Τόνοι αλληλεγγύης… χωλαίνει η διαχείριση!

Παρά την ηρωική προσπάθεια των εκατοντάδων εθελοντών (που έδειξαν αντανακλαστικά που δεν τα έδειξε το κράτος κι ευτυχώς γι’ αυτό) είναι λογικό η κατάσταση να είναι χαοτική

Η προσφορά και η διάθεση προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης είναι απίστευτη για τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι και αρκεί μια επίσκεψη στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου για να διαπιστώσεις από κοντά για το τι γίνεται καθημερινά σ’ αυτή την πρωτόγνωρη επιθυμία του κόσμου να προσφέρει.

Ιδιώτες, επιχειρήσεις, δήμοι από την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη χώρα στέλνουν καθημερινά οτιδήποτε μπορούν για να απαλύνουν τον πόνο και τις καθημερινές ανάγκες των χιλιάδων πληγέντων. Ωστόσο παρά την ηρωική προσπάθεια των εκατοντάδων εθελοντών (που έδειξαν αντανακλαστικά που δεν τα έδειξε το κράτος κι ευτυχώς γι’ αυτό) είναι λογικό να είναι χαοτική. Μάλιστα από τον δήμο και οι εθελοντές κάνουν μεγάλη προσπάθεια να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση με δεδομένο ότι όγκος της δουλειάς τους ξεπερνάει  δεν μπορούν να κάνουν και κάνουν την δουλειά των "αστυνομικών".

Οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες και τα είδη που προσφέρονται είναι τόσο πολλά που άμεσα θα πρέπει να γίνει μια πιο ορθολογική διαχείριση προκειμένου να καταγράφουν όλα όσα προσφέρονται, και κυρίως που δίνονται!

Δεν μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει εύπορος κάτοικος της περιοχής, όπως μας μετέφεραν αστυνομικοί, που δεν επλήγη καθόλου από το σεισμό και να πηγαίνει και να φορτώνει το αυτοκίνητο του με πράγματα.  Είναι αδιανόητο να βλέπεις κάποιους να έρχονται και να ξανάρχονται για να πάρουν απροσδιορίστου αριθμού μερίδες φαγητό που δεν ξέρεις αν πάνε σε σεισμόπληκτους και που πάνε.

Με κάποιο τρόπο πρέπει να υπάρχει μια κάρτα, με μια σήμανση, μια μικρή σφραγίδα έστω που να πιστοποιεί αυτός που παίρνει τι και για που το παίρνει για να μην αφήνονται υπόνοιες πως πάνε για… άλλους σκοπούς και άλλες πολιτείες τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Μην ξεχνάμε πως κάποιοι είναι και τέτοιας πάστας άνθρωποι, δυστυχώς πάντα στις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, το ζήσαμε και τις ζοφερές μέρες των μνημονίων, τις βλέπουν αυτές τις καταστάσεις σαν ευκαιρία που δεν πρέπει να την αφήσουν χαμένη. Επίσης άμεσα θα πρέπει να γίνει καταχώριση και κατηγοριοποίηση των προσφερόμενων αγαθών ώστε να να μην φέρνουν πράγματα που είναι ήδη πολλά και σε αλλά είδη να υπάρχει έλλειψη!

Ένας ακόμα προβληματισμός είναι πως αρκετοί έχουν διάθεση να προσφέρουν χρήματα αλλά που; Ο δήμος και οι σύλλογοι δεν μπορούν να δεχτούν χρήματα και η προσφορά υπάρχει. Για παράδειγμα πληροφορηθήκαμε πως υπήρξε από το εξωτερικό μια προσφορά 50.000 ευρώ όμως επειδή δεν υπήρχε φορέας να αναλάβει τα χρήματα, βρέθηκε διαθέσιμος ο Ερυθρός Σταυρός, αλλά μπορεί κάποιος να εγγυηθεί πως αυτά τα χρήματα θα πάνε πράγματι στο τέλος στην περιοχή που ήταν ο αρχικός προορισμός; Άρα άμεσα θα πρέπει ή μέσω κάποιων φορέων τοπικών ή μέσω της περιφέρειας, να βρεθεί λύση.

Πολλά λοιπόν τα ζητήματα στη διαχείριση των πόρων, καλές οι προθέσεις δωρητών και εθελοντών, αλλά επειδή η έλευση βοήθειας θα γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα καλό είναι να μπουν από τώρα οι βάσεις για να υπάρξει ένα σύστημα διαχείρισης αυτής της πρωτοφανούς προσφοράς!

 

 

Δείτε επίσης:

Ένα «ηφαίστειο» αλληλεγγύης «ζεσταίνει» τους σεισμόπληκτους!

"Μάχη" με το χρόνο και τον καιρό για την ανακούφιση των πληγέντων 

Κλειστά τα σχολεία και την Δευτέρα στο Δήμο Ηρακλείου

Γίνε εθελοντής στο Αρκαλοχώρι, μπορείς!

Φουντώνει το κύμα αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους

Γ. Παπαδόπουλος: "Ο κύριος σεισμός στην Κρήτη έγινε"

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ